Kurczak po polsku

Opublikowano: 01.04.2023 r., 9:15 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Aromatyczny kurczak po polsku
Kurczak po polsku
Kurczak po polsku to doskonała propozycja na pyszny obiad dla całej rodziny. Kurczak faszerowany jest masą z wątróbki drobiowej. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis.
Przygotowanie 30 min
Pieczenie 50 min
812 kcal
Kcal w porcji
400 g
Wielkość porcji
70
Indeks glikemiczny
Składniki dla 5 porcji
  • Kurczak cały (1500 g)
  • Masło (90 g)
  • Kajzerka (60 g)
  • Mleko 3,2% - pół szklanki (125 ml)
  • Wątróbka drobiowa (150 g)
  • Jajko (2 szt.)
  • Natka pietruszki (20 g)
  • Bułka tarta (40 g)
  • Cukier (3 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, przyprawa do kurczaka
Sprzęt kuchenny
piekarnik, kuchenka, mikser, blender, duża miska, rondelek, brytfanna, nić bawełniana

Przepis na kurczaka po polsku krok po kroku

Kurczaka natrzyj wewnątrz oraz na wierzchu pieprzem i przyprawą do kurczaka. Kurczaka odstaw do lodówki na około 3 godziny.

Bułkę namocz w mleku i odciśnij.

Namoczoną bułkę zmiksuj z wątróbką na gładką masę.

Białka oddziel od żółtek.

60 g masła utrzyj na gładką masę z dodatkiem żółtek. Następnie do masy dodaj wątróbkę, posiekaną natkę pietruszki, bułkę tartą, pół łyżeczki soli oraz cukier. Składniki dokładnie wymieszaj.

Białka ubij na sztywną pianę, dodaj do masy z wątróbki i delikatnie wymieszaj.

Do wnętrza kurczaka włóż farsz z wątróbki i zaszyj go bawełnianą nicią.

Kurczaka przełóż do brytfanny i polej roztopionym masłem.

Kurczaka piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 st. C przez około 50 minut (podczas pieczenia polewaj kurczaka wytworzonym sosem).

Upieczonego kurczaka podawaj z ulubionymi dodatkami.

Jak oceniasz przepis na kurczaka po polsku
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,4% osób

Więcej informacji na temat kurczaka po polsku

Kurczak po polsku to doskonała propozycja na obiad dla całej rodziny. Pyszny kurczak pieczony możesz podać z dodatkiem pieczonych ziemniaków, uratowanym ryżem lub kaszą oraz z surówką przygotowaną ze świeżych warzyw. Sprawdzony przepis na kurczaka po polsku jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania potrawy potrzebne będą następujące produkty spożywcze: kurczak w całości, masło, kajzerka, mleko, wątróbka drobiowa, jajka, natka pietruszki, bułka tarta, cukier, sól, pieprz i przyprawa do kurczaka.

A jak zrobić kurczaka po polsku? Kurczaka natrzyj wewnątrz oraz na wierzchu pieprzem i przyprawą do kurczaka. Kurczaka odstaw do lodówki na około 3 godziny. Namoczoną w mleku bułkę zmiksuj z wątróbką na gładką masę. 60 g masła utrzyj na gładką masę z dodatkiem żółtek. Następnie do masy dodaj wątróbkę, posiekaną natkę pietruszki, bułkę tartą, pół łyżeczki soli oraz cukier. Składniki dokładnie wymieszaj. Białka ubij na sztywną pianę, dodaj do masy z wątróbki i delikatnie wymieszaj. Do wnętrza kurczaka włóż farsz z wątróbki i zaszyj go bawełnianą nicią. Kurczaka przełóż do brytfanny i polej roztopionym masłem. Kurczaka piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 200°C przez około 50 minut (podczas pieczenia polewaj kurczaka wytworzonym sosem).

Wątróbka drobiowa to bardzo dobre źródło białka zwierzęcego w naszej diecie. Białko ma bardzo ważny wpływ na prawidłowy przebieg procesów regeneracyjnych w naszym organizmie. Wątróbka jest także świetnym źródłem pełnowartościowego żelaza, żelazo z produktów pochodzenia odzwierzęcego wchłania się bardziej wydajnie, niż to z produktów roślinnych.

Podsumowując smaczny kurczak po polsku to doskonała propozycja na danie obiadowe dla całej rodziny. Najlepszy kurczak jest dobry do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu. Kurczaka możesz podać z ulubionymi dodatkami, np. z ugotowanymi ziemniakami i surówką z białej kapusty. Produkty niezbędne do przygotowania kurczaka faszerowanego dostępne są w większości sklepów spożywczych.

Alergeny w kurczaku po polsku

Lista alergenów dla kurczaka po polsku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Mleko 3,2%
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Kajzerka
    • Bułka tarta
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • przyprawa do kurczaka

Wartości odżywcze kurczaka po polsku

na 100g gotowej potrawy

Kurczak po polsku to doskonała propozycja na pyszny obiad. Mięso drobiowe stanowi doskonałe źródło białka.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(400g)
Energia (kcal)
203.13
812.52
Białko (g)
15.14
60.56
Fenyloalanina (mg)
0.59
2.38
Brak danych dla: mleko 3,2%, jajko.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(400g)
Węglowodany (g)
3.26
13.05
Węglowodany przyswajalne (g)
3.04
12.14
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.23
0.90

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(400g)
Tłuszcz (g)
13.95
55.82
Tłuszcze nasycone (g)
6.45
25.81
Tłuszcze nienasycone (g)
7.50
30.01
Tłuszcze jednonasycone (g)
5.31
21.25
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.19
8.76
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
133.47
533.88

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(400g)
Witamina A (µg (mcg))
286.02
1144.10
Witamina B6 (mg)
0.46
1.83
Witamina B12 (µg (mcg))
1.46
5.83
Witamina C (mg)
2.55
10.19
Witamina D (µg (mcg))
0.24
0.97
Witamina E (mg)
0.69
2.76
Retinol (µg (mcg))
280.68
1122.72
Tiamina (mg)
0.10
0.38
Ryboflawina (mg)
0.25
1.00
Niacyna (mg)
5.04
20.15
Foliany (µg (mcg))
54.84
219.37
Beta karoten (µg (mcg))
59.34
237.36

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(400g)
Sód (mg)
104.79
419.17
Potas (mg)
179.65
718.62
Wapń (mg)
29.00
115.99
Fosfor (mg)
133.28
533.11
Magnez (mg)
16.55
66.22
Żelazo (mg)
1.32
5.27
Cynk (mg)
1.22
4.86
Miedź (mg)
0.07
0.29
Szacunkowy indeks glikemiczny kurczaka po polsku 70
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kurczaka po polsku

Koszt składników
44.40
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kurczak cały
1500 g
17.00
Za 1800,0 g
Liczba opakowań 1
14.17
Za 1500 g
Masło
90 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.25
Za 90 g
Kajzerka
60 g
0.30
Za 50,0 g
Liczba opakowań 2
0.36
Za 60 g
Mleko 3,2%
125 ml
pół szklanki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.31
Za 125 ml
Wątróbka drobiowa
150 g
6.00
Za 450,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 150 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Natka pietruszki
20 g
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
1.33
Za 20 g
Bułka tarta
40 g
2.80
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.22
Za 40 g
Cukier
3 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.01
Za 3 g
Koszt składników
44.40