Kurczak po polsku
- Kurczak cały (1500 g)
- Masło (90 g)
- Kajzerka (60 g)
- Mleko 3,2% - pół szklanki (125 ml)
- Wątróbka drobiowa (150 g)
- Jajko (2 szt.)
- Natka pietruszki (20 g)
- Bułka tarta (40 g)
- Cukier (3 g)
Przepis na kurczaka po polsku krok po kroku
Kurczaka natrzyj wewnątrz oraz na wierzchu pieprzem i przyprawą do kurczaka. Kurczaka odstaw do lodówki na około 3 godziny.
Bułkę namocz w mleku i odciśnij.
Namoczoną bułkę zmiksuj z wątróbką na gładką masę.
Białka oddziel od żółtek.
60 g masła utrzyj na gładką masę z dodatkiem żółtek. Następnie do masy dodaj wątróbkę, posiekaną natkę pietruszki, bułkę tartą, pół łyżeczki soli oraz cukier. Składniki dokładnie wymieszaj.
Białka ubij na sztywną pianę, dodaj do masy z wątróbki i delikatnie wymieszaj.
Do wnętrza kurczaka włóż farsz z wątróbki i zaszyj go bawełnianą nicią.
Kurczaka przełóż do brytfanny i polej roztopionym masłem.
Kurczaka piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 st. C przez około 50 minut (podczas pieczenia polewaj kurczaka wytworzonym sosem).
Upieczonego kurczaka podawaj z ulubionymi dodatkami.
-
Udka z kurczaka
-
Kapuśniak
-
Pierś z kurczaka
-
Potrawka z kurczaka
-
Tortilla
-
Szu szu
-
Makaron z kurczakiem
-
Kurczak curry
-
Kurczak z rożna
-
Chicken butter
-
Tortilla z kurczakiem
-
Kurczak po tajwańsku
-
Filet z kurczaka
-
Roladki z kurczaka
-
Kurczak pieczony
-
Ryż z warzywami
-
Kurczak po wietnamsku
-
Kurczak po chińsku
-
Pomysł na obiad z kurczakiem
Więcej informacji na temat kurczaka po polsku
Kurczak po polsku to doskonała propozycja na obiad dla całej rodziny. Pyszny kurczak pieczony możesz podać z dodatkiem pieczonych ziemniaków, uratowanym ryżem lub kaszą oraz z surówką przygotowaną ze świeżych warzyw. Sprawdzony przepis na kurczaka po polsku jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania potrawy potrzebne będą następujące produkty spożywcze: kurczak w całości, masło, kajzerka, mleko, wątróbka drobiowa, jajka, natka pietruszki, bułka tarta, cukier, sól, pieprz i przyprawa do kurczaka.
A jak zrobić kurczaka po polsku? Kurczaka natrzyj wewnątrz oraz na wierzchu pieprzem i przyprawą do kurczaka. Kurczaka odstaw do lodówki na około 3 godziny. Namoczoną w mleku bułkę zmiksuj z wątróbką na gładką masę. 60 g masła utrzyj na gładką masę z dodatkiem żółtek. Następnie do masy dodaj wątróbkę, posiekaną natkę pietruszki, bułkę tartą, pół łyżeczki soli oraz cukier. Składniki dokładnie wymieszaj. Białka ubij na sztywną pianę, dodaj do masy z wątróbki i delikatnie wymieszaj. Do wnętrza kurczaka włóż farsz z wątróbki i zaszyj go bawełnianą nicią. Kurczaka przełóż do brytfanny i polej roztopionym masłem. Kurczaka piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 200°C przez około 50 minut (podczas pieczenia polewaj kurczaka wytworzonym sosem).
Wątróbka drobiowa to bardzo dobre źródło białka zwierzęcego w naszej diecie. Białko ma bardzo ważny wpływ na prawidłowy przebieg procesów regeneracyjnych w naszym organizmie. Wątróbka jest także świetnym źródłem pełnowartościowego żelaza, żelazo z produktów pochodzenia odzwierzęcego wchłania się bardziej wydajnie, niż to z produktów roślinnych.
Podsumowując smaczny kurczak po polsku to doskonała propozycja na danie obiadowe dla całej rodziny. Najlepszy kurczak jest dobry do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu. Kurczaka możesz podać z ulubionymi dodatkami, np. z ugotowanymi ziemniakami i surówką z białej kapusty. Produkty niezbędne do przygotowania kurczaka faszerowanego dostępne są w większości sklepów spożywczych.
Alergeny w kurczaku po polsku
Lista alergenów dla kurczaka po polsku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Mleko 3,2%
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Kajzerka
- Bułka tarta
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- przyprawa do kurczaka
Wartości odżywcze kurczaka po polsku
Kurczak po polsku to doskonała propozycja na pyszny obiad. Mięso drobiowe stanowi doskonałe źródło białka.
Energia i białka
(400g)
Węglowodany
(400g)
Tłuszcze
(400g)
Witaminy
(400g)
Składniki mineralne
(400g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.