Przepis na kurczaka po wietnamsku krok po kroku
- Piersi kurczaka bez skóry 400 g 2 szt
- Cebula 200 g 2 szt
- Czosnek 20 g 4 ząbki
- Papryka czerwona 240 g 1 sztuka
- Oliwa z oliwek 45 ml 3 łyżki
- Sos sojowy 40 ml 2 łyżki
- Sos rybny 60 ml 3 łyżki
- Ocet balsamiczny 20 ml 2 łyżki
- Cukier trzcinowy 12 g 1 łyżka
- Marchewka 90 g 2 szt
Pierś z kurczaka oczyść z błonek i pokrój w paseczki. Wrzuć na rozgrzaną oliwę i smaż przez chwilę.
Cebulę obierz i pokrój w piórka, dodaj do kurczaka. Podsmaż ją na złoty kolor. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek.
Paprykę i marchew umyj, marchew obierz. Warzywa pokrój - marchew w plasterki a paprykę w słupki. Dodaj do kurczaka.
W miseczce zmieszaj ocet, sos sojowy, sos rybny i cukier. Dodaj 10 łyżek wody. Sosem zalej potrawę. I smaż przez 15 minut.
Całość dopraw pieprzem, papryką, imbirem.
Często zadawane pytania
-
Udka z kurczaka
-
Pierś z kurczaka
-
Potrawka z kurczaka
-
Szu szu
-
Makaron z kurczakiem
-
Kurczak curry
-
Tortilla z kurczakiem
-
Filet z kurczaka
-
Kurczak po tajwańsku
-
Roladki z kurczaka
-
Kurczak pieczony
-
Marynata do kurczaka
-
Kurczak po chińsku
-
Zapiekanka z kurczakiem
-
Kurczak po tajsku
-
Makaron ze szpinakiem i kurczakiem
-
Kotleciki siekane z kurczaka
-
Kurczak gong bao
-
Pomysł na obiad z kurczakiem

(liczba kalorii)
Kurczak po wietnamsku - cechy przepisu
Więcej o kurczaku po wietnamsku
Kurczak po wietnamsku to danie idealne dla wszystkich miłośników kuchni orientalnej. Smakuje niezwykle wspaniale i pełne jest aromatycznych przypraw, które pozwolą przenieść się do Azji w kilkanaście minut. Wszystko to można osiągnąć stosując kilka podstawowych składników, które łatwo można znaleźć w każdym większym sklepie. Choć wykonuje się tą potrawę niezwykle prosto, to nie można nazwać jej banalną czy nudną. Będzie idealnym pomysłem na pyszny posiłek.
Wietnamskie danie z kurczakiem ma wszystko co typowe dla kuchni orientu, wspaniały smak, klejącą teksturę i cudowny zapach, który sprawia, że ciężko jest przejść obok niego obojętnie. To wszystko dzięki wspaniałemu połączeniu aromatycznych przypraw i świeżych warzyw. Dodatek sosu sojowego i rybnego dopełnia całość kompozycji smakowej. To danie jest tak pyszne, że przekona do siebie każdego. Smakuje jak z najlepszej azjatyckiej restauracji, a można je odtworzyć we własnej kuchni.
Dodatkowym plusem tego dania jest łatwość z jaką można je wykonać. Jest tak proste, że spokojnie poradzi z nim sobie nawet początkujący kucharz. To idealny pomysł na zrobienie efektownego dania przy małym nakładzie pracy. To danie jest idealnym odwzorowaniem bardzo popularnej potrawy, która można zamówić w większości azjatyckich restauracji. Ten kurczak po sajgońsku jest odpowiednio miękki i miło klejący. To zasługa odpowiedniego sosu, który tworzy się z dodatkiem cukru. Cukier ulega karmelizacji, dlatego świetnie otula smażonego kurczaka i nadaje mu wyjątkowego smaku.
Ten przepis jest tak łatwy i szybki, że będzie idealnym pomysłem na awaryjny posiłek. W kilkanaście minut pozwala przygotować danie kultowe, jak z najlepszych restauracji, bazując na popularnych produktach, które z łatwością można znaleźć w każdym sklepie. Dodatkowo wszystko smakuje naprawdę wybornie. Danie zostało wzbogacone o duży dodatek warzyw, by całość była zdrowszym wyborem. Warzywa są świetnym dopełnieniem tego dania, świetnie komponują się ze smażonym kurczakiem i neutralizują negatywny wpływ smażenia.
Wartości odżywcze kurczaka po wietnamsku
Energia i białka
(282g)
Węglowodany w kurczaku po wietnamsku
(282g)
Tłuszcze
(282g)
Witaminy w przepisie na kurczaka po wietnamsku
(282g)
Składniki mineralne w przepisie na kurczaka po wietnamsku
(282g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w kurczaku po wietnamsku
Lista alergenów dla kurczaka po wietnamsku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Sos sojowy
-
Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Sos sojowy
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Sos rybny