Kurczak po wietnamsku

Opublikowano: 11.06.2021 r., 11:23 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kurczak po wietnamsku w miseczce podany z ryżem i sałatką.
Kurczak po wietnamsku
Kurczak po wietnamsku to sposób na przeniesienie orientalnego klimatu do swojej kuchni. Skuś się na kurczaka połączonego z warzywami i aromatycznymi przyprawami.
Przygotowanie 25 min
Smażenie 20 min
298 kcal
Kcal w porcji
282 g
Wielkość porcji
35
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Piersi kurczaka bez skóry 2 szt (400 g)
  • Cebula 2 szt (200 g)
  • Czosnek 4 ząbki (20 g)
  • Papryka czerwona 1 sztuka (240 g)
  • Oliwa z oliwek 3 łyżki (45 ml)
  • Sos sojowy 2 łyżki (40 ml)
  • Sos rybny 3 łyżki (60 ml)
  • Ocet balsamiczny 2 łyżki (20 ml)
  • Cukier trzcinowy 1 łyżka (12 g)
  • Marchewka 2 szt (90 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, imbir mielony, papryka ostra
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka

Przepis na kurczaka po wietnamsku krok po kroku

Pierś z kurczaka oczyść z błonek i pokrój w paseczki. Wrzuć na rozgrzaną oliwę i smaż przez chwilę.

Cebulę obierz i pokrój w piórka, dodaj do kurczaka. Podsmaż ją na złoty kolor. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek.

Paprykę i marchew umyj, marchew obierz. Warzywa pokrój - marchew w plasterki a paprykę w słupki. Dodaj do kurczaka.

W miseczce zmieszaj ocet, sos sojowy, sos rybny i cukier. Dodaj 10 łyżek wody. Sosem zalej potrawę. I smaż przez 15 minut.

Całość dopraw pieprzem, papryką, imbirem.

Jak oceniasz przepis na kurczaka po wietnamsku
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 81,1% osób

Więcej informacji na temat kurczaka po wietnamsku

Kurczak po wietnamsku to danie idealne dla wszystkich miłośników kuchni orientalnej. Smakuje niezwykle wspaniale i pełne jest aromatycznych przypraw, które pozwolą przenieść się do Azji w kilkanaście minut. Wszystko to można osiągnąć stosując kilka podstawowych składników, które łatwo można znaleźć w każdym większym sklepie. Choć wykonuje się tą potrawę niezwykle prosto, to nie można nazwać jej banalną czy nudną. Będzie idealnym pomysłem na pyszny posiłek.

Wietnamskie danie z kurczakiem ma wszystko co typowe dla kuchni orientu, wspaniały smak, klejącą teksturę i cudowny zapach, który sprawia, że ciężko jest przejść obok niego obojętnie. To wszystko dzięki wspaniałemu połączeniu aromatycznych przypraw i świeżych warzyw. Dodatek sosu sojowego i rybnego dopełnia całość kompozycji smakowej. To danie jest tak pyszne, że przekona do siebie każdego. Smakuje jak z najlepszej azjatyckiej restauracji, a można je odtworzyć we własnej kuchni.

Dodatkowym plusem tego dania jest łatwość z jaką można je wykonać. Jest tak proste, że spokojnie poradzi z nim sobie nawet początkujący kucharz. To idealny pomysł na zrobienie efektownego dania przy małym nakładzie pracy. To danie jest idealnym odwzorowaniem bardzo popularnej potrawy, która można zamówić w większości azjatyckich restauracji. Ten kurczak po sajgońsku jest odpowiednio miękki i miło klejący. To zasługa odpowiedniego sosu, który tworzy się z dodatkiem cukru. Cukier ulega karmelizacji, dlatego świetnie otula smażonego kurczaka i nadaje mu wyjątkowego smaku.

Ten przepis jest tak łatwy i szybki, że będzie idealnym pomysłem na awaryjny posiłek. W kilkanaście minut pozwala przygotować danie kultowe, jak z najlepszych restauracji, bazując na popularnych produktach, które z łatwością można znaleźć w każdym sklepie. Dodatkowo wszystko smakuje naprawdę wybornie. Danie zostało wzbogacone o duży dodatek warzyw, by całość była zdrowszym wyborem. Warzywa są świetnym dopełnieniem tego dania, świetnie komponują się ze smażonym kurczakiem i neutralizują negatywny wpływ smażenia.

Alergeny w kurczaku po wietnamsku

Lista alergenów dla kurczaka po wietnamsku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Sos sojowy
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Sos sojowy
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Sos rybny

Wartości odżywcze kurczaka po wietnamsku

na 100g gotowej potrawy

To zdrowy wybór ze względu na dużą ilość warzyw i chudy drób, jednak powinny na niego uważać osoby na diecie lekkostrawnej.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(282g)
Energia (kcal)
105.79
298.34
Białko (g)
9.15
25.80

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(282g)
Węglowodany (g)
6.01
16.95
Węglowodany przyswajalne (g)
4.97
14.02
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.04
2.93
Brak danych dla: ocet balsamiczny.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(282g)
Tłuszcz (g)
5.05
14.25
Tłuszcze nasycone (g)
1.26
3.55
Tłuszcze nienasycone (g)
3.80
10.70
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.17
8.93
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.63
1.77
Cholesterol (mg)
25.91
73.06

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(282g)
Witamina A (µg (mcg))
103.52
291.93
Witamina B6 (mg)
0.43
1.21
Brak danych dla: ocet balsamiczny.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.10
0.28
Brak danych dla: ocet balsamiczny.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
29.56
83.36
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: ocet balsamiczny.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
1.17
3.29
Brak danych dla: ocet balsamiczny.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
3.41
9.61
Brak danych dla: ocet balsamiczny.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.06
0.18
Brak danych dla: ocet balsamiczny.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.10
0.29
Brak danych dla: ocet balsamiczny.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
3.93
11.08
Brak danych dla: ocet balsamiczny.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
21.16
59.66
Brak danych dla: ocet balsamiczny.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
1007.73
2841.79
Brak danych dla: ocet balsamiczny.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(282g)
Sód (mg)
637.02
1796.38
Potas (mg)
256.27
722.69
Wapń (mg)
18.06
50.92
Fosfor (mg)
98.44
277.59
Magnez (mg)
27.92
78.74
Żelazo (mg)
0.45
1.27
Cynk (mg)
0.41
1.15
Miedź (mg)
0.04
0.11
Szacunkowy indeks glikemiczny kurczaka po wietnamsku 35
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kurczaka po wietnamsku

Koszt składników
78.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Piersi kurczaka bez skóry
400 g
2 szt
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
12.80
Za 400 g
Cebula
200 g
2 szt
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Czosnek
20 g
4 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 20 g
Papryka czerwona
240 g
1 sztuka
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
4.32
Za 240 g
Oliwa z oliwek
45 ml
3 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.80
Za 45 ml
Sos sojowy
40 ml
2 łyżki
7.00
Za 150,0 ml
Liczba opakowań 1
1.87
Za 40 ml
Sos rybny
60 ml
3 łyżki
10.00
Za 150,0 ml
Liczba opakowań 1
4.00
Za 60 ml
Ocet balsamiczny
20 ml
2 łyżki
7.00
Za 250,0 ml
Liczba opakowań 1
0.56
Za 20 ml
Cukier trzcinowy
12 g
1 łyżka
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.12
Za 12 g
Marchewka
90 g
2 szt
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.23
Za 90 g
Koszt składników
78.00