Kurczak pieczony

Opublikowano: 14.05.2021 r., 21:46 | Autor: Joanna Karyś
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kurczak pieczony znajduje się na drewnianej desce.
Kurczak pieczony
Kurczak pieczony jest łatwy do przygotowania i można go podawać z różnymi dodatkami. Sprawdź, jak wygląda przepis na pieczonego kurczaka w piekarniku!
Przygotowanie 15 min
Pieczenie 90 min
710 kcal
Kcal w porcji
350 g
Wielkość porcji
5
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Olej rzepakowy 2 łyżki (24 ml)
  • Kurczak cały (1400 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, przyprawa do kurczaka
Sprzęt kuchenny
piekarnik, naczynie żaroodporne, pędzelek, miseczka

Przepis na kurczaka pieczonego krok po kroku

W miseczce umieść olej, szczyptę soli i pierzu oraz 3 łyżki przyprawy do kurczaka. Całość wymieszaj.

Kurczaka opłucz i dobrze osusz. Następnie umieść go w naczyniu żaroodpornym.

Kurczaka natrzyj olejem z przyprawami i umieść piersiami do dołu.

Do naczynia żaroodpornego wlej ok. ¾ szklanki wody.

Piekarnik nagrzej do 185 stopni. Kurczaka piecz przez ok. 85-90 min.

W połowie pieczenia obróć kurczaka piersi do góry i polej go sosem, który się z niego wytopił.

Po upieczeniu i wyjęciu kurczaka z piekarnika odczekaj 10-15 min, zanim będziesz go kroić.

Jak oceniasz przepis na kurczaka pieczonego
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,1% osób

Więcej informacji na temat kurczaka pieczonego

Kurczak pieczony w piekarniku to pomysł na smaczny obiad. Przepis na pieczonego kurczaka jest łatwy, a tak przygotowanego kurczaka uwielbiają zwłaszcza dzieci. Tego kurczaka można podać z różnymi dodatkami.

Jak zrobić pieczonego kurczaka? Opcji jest kilka. Można najpierw natrzeć go solą i pieprzem, a po ok. 10 minutach obtoczyć w marynacie. Jak zrobić marynatę do pieczonego kurczaka? W skład marynaty wchodzą: olej, sok z cytryny, przyprawa do kurczaka. Wszystko wystarczy ze sobą wymieszać. Gotową przyprawę do kurczaka możesz zamienić na paprykę słodką, paprykę ostrą, pieprz ziołowy, pieprz czarny, tymianek, bazylię i inne ulubione przyprawy oraz zioła. Zamarynowanego kurczaka najlepiej schować do lodówki na całą noc. Warto, żeby chociaż przez 1-2 h się tam znajdował, ale jeśli nie masz takiej możliwości, to możesz od razu go upiec.

Bardzo przydatna jest pipeta. Dzięki niej w łatwy sposób możesz pobrać sos, który wytoczył się z kurczaka, a potem polać nim po wierzchu. Jednak w tym celu dobrze spisuje się także kuchenny silikonowy pędzel. Jeśli masz taką możliwość, warto polewać kurczaka tym sosem częściej niż tylko raz (w połowie pieczenia, gdy odwraca się go na drugą stronę). Można to robić co 10-15 minut. Jest to dobry sposób na to, aby ten soczysty kurczak miał chrupiącą skórkę.

Jak piec kurczaka w całości? W tym celu można zdecydować się na naczynie żaroodporne lub brytfankę. Kurczaka należy wyciągnąć wcześniej z lodówki. Do środka kurczaka możesz włożyć cebulę, czosnek, cytrynę oraz gałązki różnych ziół. Dodatkowo kurczaka można wcześniej zamarynować. Zamiast oleju rzepakowego, możesz zdecydować się na oliwę z oliwek. Jeżeli masz większego kurczaka, należy go piec dłużej. Zanim będziesz podlewać kurczaka sosem, który się z niego wytopił, musisz założyć ochronną rękawicę, aby się nie oparzyć.

Ten prosty przepis to gwarancja dobrego obiadu. Dzieci bardzo chętnie zjadają pieczonego kurczaka z bułką i ketchupem, ale tego kurczaka można podać także z ulubionym sosem, sałatką, frytkami lub pieczonymi ziemniakami lub innymi warzywami.

Alergeny w kurczaku pieczonym

Lista alergenów dla kurczaka pieczonego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • przyprawa do kurczaka

Wartości odżywcze kurczaka pieczonego

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(350g)
Energia (kcal)
202.95
710.32
Białko (g)
17.21
60.22
Fenyloalanina (mg)
0.70
2.44

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(350g)
Węglowodany (g)
0.00
0.00
Węglowodany przyswajalne (g)
0.00
0.00
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.00
0.00
Sacharoza (cukier) (g)
0.00
0.00
Glukoza (g)
0.00
0.00
Fruktoza (g)
0.00
0.00
Skrobia (g)
0.00
0.00
Laktoza (g)
0.00
0.00

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(350g)
Tłuszcz (g)
14.27
49.94
Tłuszcze nasycone (g)
4.92
17.21
Tłuszcze nienasycone (g)
9.35
32.74
Tłuszcze jednonasycone (g)
6.44
22.54
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.91
10.20
Tłuszcze trans (g)
0.06
0.21
Cholesterol (mg)
109.13
381.95

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(350g)
Witamina D (µg (mcg))
0.10
0.34

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(350g)
Sód (mg)
82.58
289.04
Potas (mg)
183.85
643.47
Wapń (mg)
10.81
37.85
Żelazo (mg)
0.45
1.58
Szacunkowy indeks glikemiczny kurczaka pieczonego 5
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kurczaka pieczonego

Koszt składników
24.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Olej rzepakowy
24 ml
2 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.17
Za 24 ml
Kurczak cały
1400 g
17.00
Za 1800,0 g
Liczba opakowań 1
13.22
Za 1400 g
Koszt składników
24.00