Kurczak po koreańsku

Opublikowano: 02.04.2022 r., 9:34 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kurczak po koreańsku z ryżem
Kurczak po koreańsku
Kurczak po koreańsku to jeden z tych przepisów, obok których ciężko przejść obojętnie, gdyż zachwycają swoim aromatem i ciekawym smakiem. To danie bardzo ciekawe.
Przygotowanie 20 min
Smażenie 30 min
641 kcal
Kcal w porcji
227 g
Wielkość porcji
45
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Piersi kurczaka bez skóry (450 g)
  • Jajko (1 szt.)
  • Mąka ziemniaczana (120 g)
  • Olej sezamowy (30 ml)
  • Czerwona pasta curry (10 g)
  • Sos sojowy (30 ml)
  • Sok z cytryny (10 ml)
  • Ketchup (25 g)
  • Miód (25 g)
  • Imbir korzeń (2 g)
  • Czosnek (15 g)
  • Sezam nasiona (40 g)
  • Oliwa z oliwek (100 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, tymianek, mielony czosnek, sos słodki chilli
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, patelnia mała, praska do czosnku, miseczka

Przepis na kurczaka po koreańsku krok po kroku

Mięso pokrój w paseczki lub kostkę, w zależności od preferencji.

Mięso oprósz solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym, papryką słodką i tymiankiem.

Jajko wbij do miseczki, a następnie każdy kawałek dokładnie w nim zamocz.

Kurczaka oprósz mąką ziemniaczaną.

Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej kawałki kurczaka na złoto.

Mięso odłóż na talerzyk.

W misce zmieszaj pozostałe składniki, by utworzyły sos.

Wlej sos na patelnię i zagotuj. Następnie dodaj do niego kawałki kurczaka, podgrzej przez kilka minut.

Gotowego kurczaka podawaj z sezamem.

Jak oceniasz przepis na kurczaka po koreańsku
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,7% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat kurczaka po koreańsku

Kurczak po koreańsku to jeden z tych przepisów, obok których ciężko przejść obojętnie, gdyż zachwycają swoim aromatem i ciekawym smakiem. To danie bardzo ciekawe, a przy tym naprawdę proste.

Przepis na kurczaka po koreańsku pozwala przenieść do swojej kuchni nieco azjatyckiego aromatu. Łączy się w nim to, co najlepsze w kuchni koreańskiej. Słodko pikantny aromat i chrupiąca panierka. Ten kurczak jest tak dobry, że skradnie serca wszystkich, którzy go spróbują.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić kurczaka po koreańsku w piekarniku, który będzie pyszny, to ten prosty przepis będzie doskonałym rozwiązaniem. Całość świetnie sprawdzi się na obiad, zwłaszcza połączona z ryżem lub makaronem i warzywami. To dobry pomysł na urozmaicenie swojego codziennego menu. Kluczem do uzyskania tak ciekawego smaku są odpowiednie przyprawy. Jednak nie trzeba się po nie udawać aż do azjatyckich krajów, wystarczy połączyć te, które są łatwo dostępne również w Polsce, by stworzyć naprawdę ciekawą potrawę. To idealny pomysł na zrobienie efektownego dania przy małym nakładzie pracy. To danie jest idealnym odwzorowaniem bardzo popularnej potrawy, która można zamówić w większości azjatyckich restauracji.

To danie ma wszystko, co typowe dla kuchni orientu, wspaniały smak, klejącą teksturę i cudowny zapach, który sprawia, że ciężko jest przejść obok niego obojętnie. To wszystko dzięki wspaniałemu połączeniu aromatycznych przypraw i świeżego mięsa. Dodatek sosu sojowego i rybnego dopełnia całość kompozycji smakowej. To danie jest tak pyszne, że przekona do siebie każdego. Smakuje jak z najlepszej azjatyckiej restauracji, a można je odtworzyć we własnej kuchni. Można również zastąpić kurczaka indykiem, który jest równie delikatny i chudy. Drób to świetny wybór do tego typu dań, ze względu na mały udział tłuszczu, a naprawdę spory białka. W porównaniu do czerwonego mięsa jest on znacznie lepszy dla zdrowia, zwłaszcza dla układu krwionośnego. W dodatku ma bardzo delikatny smak, więc wspaniale współgra ze wszystkimi przyprawami. W tym przepisie nie ma konieczności marynowania mięsa, a całe przygotowanie zabiera tylko kilka chwil.

Alergeny w kurczaku po koreańsku

Lista alergenów dla kurczaka po koreańsku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Nasiona sezamu i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Olej sezamowy
    • Sezam nasiona
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Czerwona pasta curry
    • Sos sojowy
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Sos sojowy

W przepisie na kurczaka po koreańsku nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • sos słodki chilli
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Wartości odżywcze kurczaka po koreańsku

na 100g gotowej potrawy

To zdrowa opcja, która zawiera sporo białka i witamin.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(227g)
Energia (kcal)
282.79
641.93
Białko (g)
13.99
31.77

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(227g)
Węglowodany (g)
16.00
36.32
Węglowodany przyswajalne (g)
14.60
33.15
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.40
3.17

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(227g)
Tłuszcz (g)
18.42
41.81
Tłuszcze nasycone (g)
3.86
8.76
Tłuszcze nienasycone (g)
14.56
33.05
Tłuszcze jednonasycone (g)
10.70
24.29
Brak danych dla: czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
3.84
8.71
Brak danych dla: czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
58.45
132.69
Brak danych dla: czerwona pasta curry.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(227g)
Witamina A (µg (mcg))
14.80
33.60
Brak danych dla: czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.58
1.31
Brak danych dla: czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.16
0.36
Brak danych dla: czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
1.57
3.57
Brak danych dla: czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.12
0.27
Brak danych dla: czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
2.00
4.54
Brak danych dla: czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
14.09
31.98
Brak danych dla: czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.12
0.26
Brak danych dla: czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.15
0.33
Brak danych dla: czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
5.53
12.55
Brak danych dla: czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
15.87
36.03
Brak danych dla: czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
8.97
20.37
Brak danych dla: czerwona pasta curry.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(227g)
Sód (mg)
322.32
731.67
Potas (mg)
357.41
811.33
Brak danych dla: czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Wapń (mg)
62.01
140.76
Brak danych dla: czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
175.69
398.83
Brak danych dla: czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Magnez (mg)
41.90
95.12
Brak danych dla: czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.27
2.88
Brak danych dla: czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.88
2.01
Brak danych dla: czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.24
0.54
Brak danych dla: czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny kurczaka po koreańsku 45
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kurczaka po koreańsku

Koszt składników
112.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Piersi kurczaka bez skóry
450 g
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
14.40
Za 450 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Mąka ziemniaczana
120 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 120 g
Olej sezamowy
30 ml
15.00
Za 250,0 ml
Liczba opakowań 1
1.80
Za 30 ml
Czerwona pasta curry
10 g
10.00
Za 120,0 g
Liczba opakowań 1
0.83
Za 10 g
Sos sojowy
30 ml
7.00
Za 150,0 ml
Liczba opakowań 1
1.40
Za 30 ml
Sok z cytryny
10 ml
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 1
0.50
Za 10 ml
Ketchup
25 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 25 g
Miód
25 g
15.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
1.07
Za 25 g
Imbir korzeń
2 g
4.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.09
Za 2 g
Czosnek
15 g
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 15 g
Sezam nasiona
40 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 40 g
Oliwa z oliwek
100 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
4.00
Za 100 ml
Koszt składników
112.50