Krupnik polski
- Skrzydełko indyka (500 g)
- Bulion warzywny (2000 ml)
- Cebula (100 g)
- Kasza jęczmienna perłowa (60 g)
- Ryż biały (20 g)
- Ziemniaki późne (300 g)
- Marchewka (90 g)
- Pietruszka (90 g)
- Seler korzeniowy (45 g)
- Por (70 g)
Przepis na krupnik polski krok po kroku
Mięso włóż do dużego garnka. Wlej 2 litry bulionu i zagotuj, a następnie zszumuj.
Dodaj obraną cebulę, ziele angielskie i listek laurowy, dopraw solą.
Gotuj na umiarkowanym ogniu pod przykryciem przez ok. 30 minut.
Dodaj kaszę oraz ryż i gotuj przez ok. 10 minut.
Następnie dodaj obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz marchewkę - obraną i startą na większych oczkach tarki.
Dodaj obraną pietruszkę w całości, kawałeczek selera i pora.
Dopraw zmielonym pieprzem i solą.
Gotuj przez ok. 30 min.
Wyjmij mięso z zupy i usuń skórę oraz kości, resztę pokrój na kawałki i włóż z powrotem do zupy.
-
Krupnik
-
Krupnik na żeberkach
-
Krupnik na rosole
-
Krupnik na żołądkach
-
Krupnik z kaszy jaglanej
-
Krupnik wegetariański
-
Krupnik tradycyjny
-
Krupnik na skrzydełkach
-
Krupnik z ryżem
-
Krupnik dla dzieci
-
Krupnik z kaszy jęczmiennej
-
Krupnik jaglany
-
Krupnik z grzybami
-
Krupnik z ziemniakami
-
Krupnik na kościach
-
Krupnik z pęczakiem
-
Krupnik z kaszy gryczanej
-
Krupnik
Więcej informacji na temat krupniku polskiego
Krupnik polski to zupa, która smakiem zachwyca wszystkich miłośników tradycyjnych dań. Jest niezwykle odżywcza i dostarcza sporo cennych witamin oraz białka. Jest bardzo tradycyjny, jednak w tej wersji wszyscy najbardziej ją lubią.
Przepis na krupnik polski to najlepsza opcja, jeśli nie wiesz, co przygotować na obiad. Z tej receptury dowiesz się jak ugotować krupnik polski krok po kroku. Tradycyjny krupnik składa się z dużej ilości łatwo dostępnych warzyw i kaszy. Najczęściej robi się go z kaszą jęczmienną. Krupnik jest pyszną i pożywną zupą, która ze względu na duży udział błonnika świetnie nadaje się również dla diabetyków. Jej smak podkręcony został pysznymi warzywami, świeżą natką pietruszki i mięsem drobiowym. Jest to zupa bardzo lekkostrawna, dlatego mogą sobie na nią pozwolić osoby z chorobami żołądka i układu trawiennego. Choć gównie do krupniku używa się kaszy jęczmiennej, to można również przygotować go z kaszy jaglanej. To dobra opcja dla wszystkich osób, które nie przepadają za smakiem jęczmienia. Będzie również doskonałym rozwiązaniem dla osób na diecie bezglutenowej, gdyż kasza jaglana tego białka nie zawiera. Składniki na zupę są bardzo podstawowe, dlatego można wykonać ją jako posiłek awaryjny. To sprawia również, że całe danie jest naprawdę tanie, a sycące, dlatego będzie to wspaniały posiłek dla studentów.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić krupnik polski, by powstała najlepsza zupa, to ten prosty przepis sprawdzi się doskonale. To idealny wybór na obiad dla całej rodziny. W tym przepisie robi się ją z ziemniakami. Ta zupa, choć bardzo lekka jest naprawdę bardzo pożywna i sycąca, a to głównie za sprawą obecności kaszy, ziemniaków i mięsa z kurczaka. Jest idealnym pomysłem na pyszną kolację, czy obiad. Najwięcej czasu zabiera przygotowanie wywary, dlatego w przypadku braku czasu można skorzystać z gotowego bulionu i to nim zalać warzywa. Dobrze jest zjadać krupnik ze wszystkimi warzywami, których używa się do przygotowania wywaru. Można je pokroić w kostkę, by stanowiły dodatek do zupy. Dla osób, które nie przepadają za gotowanymi warzywami w takiej formie, świetną opcją będzie wyłowienie ich i stworzenie na ich podstawie sałatki lub warzywnego pasztetu.
Alergeny w krupniku polskim
Lista alergenów dla krupniku polskiego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- bulion warzywny
- Seler korzeniowy
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Kasza jęczmienna perłowa
Wartości odżywcze krupniku polskiego
To zdrowa opcja, która dostarczy dużo witamin i składników mineralnych.
Energia i białka
(546g)
Węglowodany
(546g)
Tłuszcze
(546g)
Witaminy
(546g)
Składniki mineralne
(546g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.