Kruche paszteciki z pieczarkami
- Mąka pszenna typ 500 (350 g)
- Masło (200 g)
- Jajko (1 szt.)
- Śmietana 12% (100 g)
- Pieczarki (400 g)
- Cebula (100 g)
- Olej rzepakowy (20 ml)
Przepis na kruche paszteciki z pieczarkami krok po kroku
Pieczarki umyj, osusz, obierz i pokrój w drobną kostkę. Cebulę obierz i drobniutko posiekaj. Na patelni rozgrzej olej, wrzuć cebulę, a gdy się zeszkli, dodaj pieczarki. Smaż, aż się zrumienią, dopraw solą i pieprzem.
Mąkę przesiej, dodaj masło, jajko, sól i śmietanę. Wszystko zagnieć na jednolitą, sprężystą masę
Ciasto rozwałkuj na prostokąt, na podsypanym mąką blacie. Wzdłuż jednego boku ułóż porcje farszu.
Ciasto zwijaj tak, aby farsz znajdował się w środku. Powstały wałek odetnij od reszty ciasta.
Wałek pokrój na kawałki o długości 2-3 cm. Gotowe paszteciki ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, w odstępach od siebie.
Postępuj tak, aż do wyczerpania ciasta. Następnie posmaruj je z wierzchu roztrzepanym jajkiem. Na pasztecikach zrób małe nacięcia.
Paszteciki piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 30 minut- do zrumienienia
-
Bigos staropolski
-
Sałatka jarzynowa
-
Bigos
-
Pierogi z kapustą i grzybami
-
Kutia
-
Zupa grzybowa
-
Makowiec
-
Sos grzybowy
-
Kapusta z grochem
-
Bigos tradycyjny
-
Krokiety z kapustą i grzybami
-
Ryba po grecku tradycyjna
-
Barszcz wigilijny
-
Kapusta wigilijna
-
Kapusta z grzybami
-
Śledzie w occie
-
Piernik staropolski
-
Makowiec zawijany
-
Tradycyjne potrawy wigilijne
Więcej informacji na temat kruchych pasztecików z pieczarkami
Kruche paszteciki z pieczarkami to przepyszny dodatek do zup, ale również niezwykle smaczna przekąska. Są idealnie chrupiące i niezwykle aromatyczne z powodu grzybów.
Przepis na kruche paszteciki z pieczarkami to doskonały pomysł na wykorzystanie kruchego ciasta w wytrawny sposób. Zwykle używa się go do przygotowywania słodkości. Warto jednak w kuchni nieco poeksperymentować. Wiele osób robi paszteciki z ciasta drożdżowego. Jednak równie smaczne są, gdy ich bazę stanowi ciasto kruche. Zarówno ciasto, jak i farsz są dość proste w przygotowaniu, dlatego poradzi sobie z nimi nawet początkująca osoba. Są naprawdę łatwe, a ich smak zachwyca każdego, kto je spróbuje. To zasługa pysznego grzybowego farszu i niezwykle miękkiego ciasta. Są tak eleganckie, że udekorują każdy stół. Wystarczy kilka prostych przypraw, by całość smakowała naprawdę wybornie. W tej opcji są w pełni jarskie, więc będą idealne dla wegetarian i wegan. Jednak zamknięcie tego wspaniałego farszu wewnątrz idealnie miękkiego i kruchego ciasta drożdżowego sprawia, że ciężko jest przejść obok nich obojętnie. Jeśli wolisz wersję bardziej aromatyczną, możesz postawić na suszone grzyby. W wersji z pieczarkami są jednak bardziej odpowiednie dla dzieci.
Jeśli zastanawiasz się jak przygotować paszteciki, by były pyszne i dobre dla początkujących, to ten prosty przepis sprawdzi się idealnie. Paszteciki to najlepsze rozwiązanie, gdy znudziły Ci się uszka do barszczu. Wigilijne paszteciki możesz podawać z barszczem, który doskonale się z nimi komponuje. Stanowią świetną przegryzkę do barszczu. Farsz do pasztecików jest niezwykle prosty, więc na pewno poradzi sobie z nimi nawet początkujący kucharz. Całość robi się naprawdę szybko, a jeżeli chce się przyspieszyć cały proces, można przygotować ciasto na paszteciki dzień wcześniej. Wtedy będzie odpowiednio wyrośnięte. Są idealnym pomysłem na wigilijną przekąskę, która choć jarska, świetnie smakuje i pięknie się prezentuje. Jej wspaniały farsz i pyszne ciasto docenią nawet najwięksi smakosze.
Alergeny w kruchych pasztecikach z pieczarkami
Lista alergenów dla kruchych pasztecików z pieczarkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Śmietana 12%
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze kruchych pasztecików z pieczarkami
To zdrowa opcja, która dostarczy dużo witamin i składników mineralnych.
Energia i białka
(203g)
Węglowodany
(203g)
Tłuszcze
(203g)
Witaminy
(203g)
Składniki mineralne
(203g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.