Kruche paszteciki z pieczarkami

Opublikowano: 04.09.2023 r., 15:15 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kruche paszteciki na talerzu.
Kruche paszteciki z pieczarkami
Kruche paszteciki z pieczarkami to przepyszny dodatek do zup, ale również niezwykle smaczna przekąska. Są idealnie chrupiące i niezwykle aromatyczne z powodu grzybów.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie 30 min
534 kcal
Kcal w porcji
203 g
Wielkość porcji
54
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 6 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 (350 g)
  • Masło (200 g)
  • Jajko (1 szt.)
  • Śmietana 12% (100 g)
  • Pieczarki (400 g)
  • Cebula (100 g)
  • Olej rzepakowy (20 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
piekarnik, patelnia duża, kuchenka

Przepis na kruche paszteciki z pieczarkami krok po kroku

Pieczarki umyj, osusz, obierz i pokrój w drobną kostkę. Cebulę obierz i drobniutko posiekaj. Na patelni rozgrzej olej, wrzuć cebulę, a gdy się zeszkli, dodaj pieczarki. Smaż, aż się zrumienią, dopraw solą i pieprzem.

Mąkę przesiej, dodaj masło, jajko, sól i śmietanę. Wszystko zagnieć na jednolitą, sprężystą masę

Ciasto rozwałkuj na prostokąt, na podsypanym mąką blacie. Wzdłuż jednego boku ułóż porcje farszu.

Ciasto zwijaj tak, aby farsz znajdował się w środku. Powstały wałek odetnij od reszty ciasta.

Wałek pokrój na kawałki o długości 2-3 cm. Gotowe paszteciki ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, w odstępach od siebie.

Postępuj tak, aż do wyczerpania ciasta. Następnie posmaruj je z wierzchu roztrzepanym jajkiem. Na pasztecikach zrób małe nacięcia.

Paszteciki piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 30 minut- do zrumienienia

Jak oceniasz przepis na kruche paszteciki z pieczarkami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 68,2% osób

Więcej informacji na temat kruchych pasztecików z pieczarkami

Kruche paszteciki z pieczarkami to przepyszny dodatek do zup, ale również niezwykle smaczna przekąska. Są idealnie chrupiące i niezwykle aromatyczne z powodu grzybów.

Przepis na kruche paszteciki z pieczarkami to doskonały pomysł na wykorzystanie kruchego ciasta w wytrawny sposób. Zwykle używa się go do przygotowywania słodkości. Warto jednak w kuchni nieco poeksperymentować. Wiele osób robi paszteciki z ciasta drożdżowego. Jednak równie smaczne są, gdy ich bazę stanowi ciasto kruche. Zarówno ciasto, jak i farsz są dość proste w przygotowaniu, dlatego poradzi sobie z nimi nawet początkująca osoba. Są naprawdę łatwe, a ich smak zachwyca każdego, kto je spróbuje. To zasługa pysznego grzybowego farszu i niezwykle miękkiego ciasta. Są tak eleganckie, że udekorują każdy stół. Wystarczy kilka prostych przypraw, by całość smakowała naprawdę wybornie. W tej opcji są w pełni jarskie, więc będą idealne dla wegetarian i wegan. Jednak zamknięcie tego wspaniałego farszu wewnątrz idealnie miękkiego i kruchego ciasta drożdżowego sprawia, że ciężko jest przejść obok nich obojętnie. Jeśli wolisz wersję bardziej aromatyczną, możesz postawić na suszone grzyby. W wersji z pieczarkami są jednak bardziej odpowiednie dla dzieci.

Jeśli zastanawiasz się jak przygotować paszteciki, by były pyszne i dobre dla początkujących, to ten prosty przepis sprawdzi się idealnie. Paszteciki to najlepsze rozwiązanie, gdy znudziły Ci się uszka do barszczu. Wigilijne paszteciki możesz podawać z barszczem, który doskonale się z nimi komponuje. Stanowią świetną przegryzkę do barszczu. Farsz do pasztecików jest niezwykle prosty, więc na pewno poradzi sobie z nimi nawet początkujący kucharz. Całość robi się naprawdę szybko, a jeżeli chce się przyspieszyć cały proces, można przygotować ciasto na paszteciki dzień wcześniej. Wtedy będzie odpowiednio wyrośnięte. Są idealnym pomysłem na wigilijną przekąskę, która choć jarska, świetnie smakuje i pięknie się prezentuje. Jej wspaniały farsz i pyszne ciasto docenią nawet najwięksi smakosze.

Alergeny w kruchych pasztecikach z pieczarkami

Lista alergenów dla kruchych pasztecików z pieczarkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Śmietana 12%
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze kruchych pasztecików z pieczarkami

na 100g gotowej potrawy

To zdrowa opcja, która dostarczy dużo witamin i składników mineralnych.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(203g)
Energia (kcal)
263.44
534.78
Białko (g)
6.17
12.53

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(203g)
Węglowodany (g)
23.25
47.19
Węglowodany przyswajalne (g)
22.78
46.25
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.47
0.94
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(203g)
Tłuszcz (g)
16.76
34.02
Tłuszcze nasycone (g)
10.34
20.98
Tłuszcze nienasycone (g)
6.42
13.03
Tłuszcze jednonasycone (g)
5.32
10.79
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.10
2.24
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
54.66
110.96
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(203g)
Witamina B6 (mg)
0.07
0.15
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.11
0.23
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.31
0.63
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.29
0.60
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
3.08
6.25
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
52.03
105.62
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(203g)
Sód (mg)
17.76
36.06
Potas (mg)
179.46
364.31
Wapń (mg)
25.90
52.57
Fosfor (mg)
84.48
171.50
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
16.43
33.35
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.85
3.76
Cynk (mg)
0.60
1.22
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.17
0.35
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny kruchych pasztecików z pieczarkami 54
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kruchych pasztecików z pieczarkami

Koszt składników
31.20
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
350 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.05
Za 350 g
Masło
200 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 200 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Śmietana 12%
100 g
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.10
Za 100 g
Pieczarki
400 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 400 g
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Olej rzepakowy
20 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Koszt składników
31.20