Przepis na kapustę z grzybami krok po kroku

Składniki
  • Kapusta kiszona 800 g
  • Suszone grzyby 50 g
  • Cebula 210 g 2 sztuki
  • Oliwa z oliwek 20 ml 2 łyżki
  • Mąka pszenna typ 500 12 g 1 łyżka
Przyprawy
sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek, miska, patelnia

Grzyby wypłucz i namocz (najlepiej namaczaj przez całą noc).

Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na 0,5 łyżki oliwy.

Kapustę odciśnij i wypłucz.

Namoczone grzyby pokrój w paski lub kostkę.

Wrzuć do garnka wypłukaną kapustę, grzyby, podsmażoną cebulę, 3 liści laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego, 0,5 łyżeczki soli i pieprzu, wodę od namaczania grzybów i szklankę wody.

Gotuj około 45 minut, bez przykrycia.

Pod koniec gotowania sprawdź czy kapusta jest wystarczająco kwaśna. Jeżeli nie to dolej trochę wody odciśniętej od kapusty.

Na patelni wymieszaj 1,5 łyżki oliwy i 1 łyżkę mąki. Podgrzewaj, aż zasmażka się zarumieni.

Dodaj zasmażkę do kapusty i dokładnie wymieszaj.

Gotuj razem jeszcze minutę.

Biała miseczka z kapustą z grzybami. W tle widać świąteczne ozdoby.
Kapusta z grzybami
Koszt przygotowania dania
22.97 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
107 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
26

Kapusta z grzybami - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o kapuście z grzybami

Kapusta z grzybami kojarzy się głównie z wigilią bożego narodzenia. U mnie w domu taka kapusta była robiona praktycznie tylko na wigilijny stół. Przez resztę roku, pojawiała się kiszona kapusta w wersji bigosu z mięsem. Dlatego była to dla nas najlepsza wigilijna potrawa. Z wiekiem nauczyłam się jak zrobić kapustę z grzybami i mogłam ją jeść niezależnie do pory roku.

Ten przepis na kapustę wigilijną z grzybami pokaże ci, jak ją zrobić w prosty sposób, tak żeby smakowała, jak ta, którą jadłaś w domu rodzinnym. Do jej przygotowania potrzebujesz suszone grzyby, kiszoną kapustę, cebulę, oliwę i przyprawy. Ja dodaje tylko liść laurowy, ziele angielskie i sól z pieprzem.

Zanim dojdziemy do tego, jak ugotować kapustę z grzybami, to musimy przygotować grzyby i kapustę. Zaczynamy do suszonych grzybów, które trzeba namoczyć, można je też wcześniej opłukać. U mnie w domu używa się suszonych prawdziwków i podgrzybków, które jesienią zbiera cała rodzina. Ja zawsze płucze grzyby przed namaczaniem, ponieważ wodę od namaczania wykorzystuje potem do gotowania i nie chcę, żeby była w niej jakaś pozostałość piasku. Grzyby zalewam zimną wodą, chwilę mieszam dłońmi, aby się wypłukały i przekładam je do drugiej miski. Wodę od płukania wylewamy, a grzyby zalewamy nową letnią wodą. Przykrywamy miseczkę i zostawiamy, najlepiej na noc, aby grzyby zmiękły.

Cebulkę kroimy w piórka i podsmażamy na oliwie. W tym czasie kapustę odciskamy, ale nie wylewamy tej wody. Odciśniętą kapustę wrzucamy do miski i lekko płuczemy. Taką kapustę przekładamy do garnka. Grzyby wyjmujemy z wody i kroimy w paski lub kostkę. Do kapusty dodajemy podsmażoną cebulę, przyprawy, grzyby i wodę od grzybów (jeżeli chcesz jaśniejszą kapustę, to nie dodawaj całej wody). Dolewamy jeszcze wody i gotujemy na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Kapustę z grzybami gotuję około godziny, bez przykrycia. Uprzedzam, że kiszona kapusta nie pachnie najładniej, ale po ugotowaniu z grzybami już jest znacznie lepiej.

Na koniec przygotowujemy zasmażkę i dodajemy do niej część kapusty. Przekładamy ją do reszty kapusty i mieszamy. Zasmażka zagęści trochę wodę, w której gotowała się kapusta, ale możesz ją pominąć.

Wartości odżywcze kapusty z grzybami

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję (185g)
Energia (kalorie)
58.14 kcal
107.55 kcal
Białko
2.34 g
4.34 g
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej

Węglowodany w kapuście z grzybami

Na 100g
Na porcję (185g)
Węglowodany
8.35 g
15.44 g
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne
4.59 g
8.49 g
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję (185g)
Tłuszcz
1.97 g
3.65 g
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Tłuszcze nasycone
0.38 g
0.70 g
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na kapustę z grzybami

Na 100g
Na porcję (185g)
Sód
485.09 mg
897.41 mg
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Potas
154.03 mg
284.96 mg
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Wapń
26.63 mg
49.26 mg
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Żelazo
1.66 mg
3.07 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny kapusty z grzybami 26
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w kapuście z grzybami

Lista alergenów dla kapusty z grzybami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Informacje o alergenach dotyczą tylko i wyłącznie głównych składników potrawy. Nie posiadamy informacji o alergenach zawartych w przyprawach tj. sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500

Cena przygotowania kapusty z grzybami

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kapusta kiszona
800 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 800 g
Suszone grzyby
50 g
7.00
Za 20,0 g
Liczba opakowań 3
17.50
Za 50 g
Cebula
210 g
2 sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.63
Za 210 g
Oliwa z oliwek
20 ml
2 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.80
Za 20 ml
Mąka pszenna typ 500
12 g
1 łyżka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.04
Za 12 g
Liczba porcji:
Razem
52.00
Łączny koszt
22.97
Jak oceniasz przepis na kapustę z grzybami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób