Kapusta z grzybami
Opublikowano: 29.05.2021 r.
Kapusta z grzybami to tradycyjna wigilijna potrawa, którą bardzo łatwo przygotujesz. Sprawdź jak ugotować kapustę z grzybami, która jest idealna na wigilijny stół.
Składniki dla 6 porcji:
- Kapusta kiszona - 800 g
- Suszone grzyby - 50 g
- Cebula - 210 g (2 sztuki)
- Oliwa z oliwek - 20 ml (2 łyżki)
- Mąka pszenna typ 500 - 12 g (1 łyżka)
- Przyprawy - sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, miska, patelnia
Przepis krok po kroku
- Grzyby wypłucz i namocz (najlepiej namaczaj przez całą noc).
- Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na 0,5 łyżki oliwy.
- Kapustę odciśnij i wypłucz.
- Namoczone grzyby pokrój w paski lub kostkę.
- Wrzuć do garnka wypłukaną kapustę, grzyby, podsmażoną cebulę, 3 liści laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego, 0,5 łyżeczki soli i pieprzu, wodę od namaczania grzybów i szklankę wody.
- Gotuj około 45 minut, bez przykrycia.
- Pod koniec gotowania sprawdź czy kapusta jest wystarczająco kwaśna. Jeżeli nie to dolej trochę wody odciśniętej od kapusty.
- Na patelni wymieszaj 1,5 łyżki oliwy i 1 łyżkę mąki. Podgrzewaj, aż zasmażka się zarumieni.
- Dodaj zasmażkę do kapusty i dokładnie wymieszaj.
- Gotuj razem jeszcze minutę.
Komentarz dietetyka
Możesz przygotować kapustę w wersji bezglutenowej pomijając zasmażkę.