Kruche ciasto z gruszkami
- Masło - 1/2 kostki (125 g)
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 2 szklanki (400 g)
- Gruszka (1000 g)
- Jajko (1 szt.)
- Żółtko jajka (1 szt.)
- Cukier puder - 1/4 szklanki (60 g)
- Cukier - 1/2 szklanki (125 g)
Przepis na kruche ciasto z gruszkami krok po kroku
Mąkę wsyp do miski, dodaj pokrojone masło i ugniataj.
Dodaj żółtko jaja i kieliszek zimnej wody, ugniataj do połączenia się składników.
Następnie dodaj cukier puder i jajko, całość dokładnie ugniataj i uformuj kulę. Odstaw ciasto na 30 minut do lodówki.
Gruszki obierz ze skóry, usuń gniazda nasienne i pokrój w mniejsze kawałki.
Przełóż owoce do garnka, dodaj odrobinę wody, cukier i cynamon. Podgrzewaj do momentu, aż owoce się rozpadną i powstanie mus.
Kruche ciasto rozwałkuj i wyłóż je na blachę, dodaj owocowy mus.
Całość upiecz w piekarniku przez 35 minut w 180 st. C.
-
Ciastka maślane
-
Kruche ciasto
-
Tarta
-
Mazurek wielkanocny
-
Tarta z jabłkiem
-
Ciastka kruche
-
Pleśniak
-
Szarlotka z kruszonką
-
Tarta z jabłkami
-
Tarta ze szpinakiem
-
Kruche ciasto z rabarbarem i budyniem
-
Szarlotka z bezą
-
Tarta z owocami
-
Tarta z malinami
-
Jabłecznik na kruchym cieście
-
Jabłecznik z budyniem
-
Tarta cytrynowa
-
Tarta z truskawkami
-
Kruche ciasto
Więcej informacji na temat kruchego ciasta z gruszkami
Gruszki to jedne z najpopularniejszych polskich owoców, aż grzech ich nie wykorzystać, szczególnie teraz w okresie wiosennym, gdy są słodkie i soczyste.
Dzisiaj przedstawię Ci przepis na kruche ciasto z gruszkami.
Poznaj mój prosty przepis na deser znany już od dawna. Unoszący się zapach duszonych gruszek lub jabłek z cynamonem zawsze kojarzy się z ciepłem domowego ogniska. Delikatnie kruche, rozgrzewające ciasto w towarzystwie dobrej herbaty, to idealny pomysł na spędzenie czasu w rodzinnym gronie lub w czasie samotnego relaksu.
Do jego przygotowania będziesz potrzebować podstawowe składniki na ciasto kruche, czyli żółtko jaja, całe jajko, mąka pszenna, masło, odrobina zimnej wody, cukier puder.
Zatem, jak zrobić kruche ciasto z gruszkami?
Z podstawowych składników, które wymieniam nieco niżej, przygotuj kruche ciasto. Wystarczy zagnieść klasyczne, kruche ciasto i schłodzić je w lodówce przez około 30 minut.
W tym czasie możemy przygotować pyszny, aromatyczny mus gruszkowy.
Obierz owoce, usuń gniazda nasienne i pokrój gruszki w kostkę, a następnie przełóż je do rondelka i dodaj odrobinę wody oraz cukier. Delikatnie podgrzewaj na niewielkim ogniu, po chwili dodaj cynamon. Owoce podgrzewaj tak długo, aż się nie rozpadną.
Kruche ciasto w tym czasie rozwałkuj i wyłóż na blaszce do pieczenia. Świetnie sprawdzi się tutaj okrągła blacha do owocowych tart. Najlepiej, gdyby była ona posmarowana masłem i posypana bułką tartą lub wyłożona papierem do pieczenia. To wszystko po to, aby ciasto nie przypaliło się i ławo odchodziło od blaszki.
Na kruchy spód wyłóż mus owocowy, a całość upiecz w piekarniku przez około 35 minut w 180 stopniach.
Po tym czasie kruche ciasto z gruszkami będzie dobre do spożycia.
To jest przepis na moją podstawową wersję ciasta, śmiało możesz przygotować je dodatkowo z kruszonką lub bezą.
Obojętnie, na którą wersję się zdecydujesz, będzie to idealny pomysł na słodki deser dla całej Twojej rodziny. Sam widzisz jak szybkie i łatwe jest ono w przygotowaniu, teraz przekonaj się, jakie jest pyszne.
Alergeny w kruchym cieście z gruszkami
Lista alergenów dla kruchego ciasta z gruszkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Żółtko jajka
Wartości odżywcze kruchego ciasta z gruszkami
Upieczone ciasto możesz posypać cukrem pudrem i podawać z lodami.
Energia i białka
(100g)
Węglowodany
(100g)
Tłuszcze
(100g)
Witaminy
(100g)
Składniki mineralne
(100g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.