Kruche ciasto z czekoladą
- Mąka pszenna typ 500 - do ciasta (200 g)
- Masło - do ciasta (120 g)
- Jajko - do ciasta (1 szt.)
- Cukier - do ciasta (10 g)
- Woda gazowana - do ciasta (15 ml)
- Śmietanka kremowa 30% (200 g)
- Czekolada deserowa (200 g)
- Masło (40 g)
Przepis na kruche ciasto z czekoladą krok po kroku
Wszystkie składniki ciasta wymieszaj, uformuj w kulkę i schłodź w lodówce przez minimum 30 minut.
Ciasto rozwałkuj, przełóż do formy na tartę wyłożonej papierem do pieczenia. Zrób dziurki widelcem na całej powierzchni.
Tartę piecz w piekarniku o temperaturze 175 st. C przez 25-30min. Odstaw do wystudzenia.
Do garnka wlej śmietankę i zagotuj. Następnie, od razu dodaj połamaną na mniejsze kawałki czekoladę. Wymieszaj całość, na koniec dodaj masło. Ponownie wszystko połącz.
Gotową masę czekoladową odstaw na kilka minut do wystudzenia.
Masę czekoladową wylej na ciasto. Wstaw tartę do lodówki na kilka godzin do stężenia.
Przed podaniem udekoruj ulubionymi owocami.
-
Blok czekoladowy
-
Murzynek
-
Ciasto czekoladowe
-
Kopiec kreta
-
Tort kinder
-
Ciasto salceson
-
Ciasto z mleka w proszku
-
Tort schachera
-
Tort Sachera
-
Ciasto ze słonecznikiem
-
Mazurek czekoladowy
-
Ciasto czekoladowe z wiśniami
-
Słonecznikowiec
-
Ciasto bezglutenowe
-
Ciasto czekoladowe z kremem
-
Ciasto z nutellą
-
Ciasto czekoladowe z bananami
-
Tarta czekoladowa
-
Ciasta czekoladowe
Więcej informacji na temat kruchego ciasta z czekoladą
Kruche ciasto z czekoladą to doskonała opcja dla wszystkich miłośników prostych przepisów. Jest smaczna i prosta w przygotowaniu, więc idealna dla początkujących.
Przepis na kruche ciasto z czekoladą to doskonały pomysł na deser, który zachwyci wszystkich miłośników czekolady. Kruche ciasto z tego przepisu jest niezwykle elastyczne, dlatego nie trzeba się obawiać, że będzie się rwało, czy nadmiernie kruszyło. To dobra opcja dla miłośników czekoladowych słodkości. Ta niezwykle pyszna i ciekawa tarta sprawdzi się również dla osób, które dopiero zaczynają swoją przygodę z wypiekami. Do przygotowania jej wystarczy tylko kilka prostych składników, które można znaleźć w każdym sklepie, często nawet w domowej spiżarni, dzięki czemu jej przygotowanie zabiera niewiele czasu. Choć zwykle do czekoladowych ciast używa się tylko kakao, to jednak w tej propozycji została ona zmieniona na czekoladę, która nadaje ciastu wyjątkowego aromatu. Dlatego wybór czekolady jest tak istotny dla smaku i jakości tego ciasta. Najlepiej wybrać czekoladę gorzką. Jednak w przypadku, gdy nie przepada się za zbyt intensywnym smakiem, można też pokusić się o wybór, deserowej, albo zmieszać czekoladę gorzką z mleczną, dzięki czemu efekt będzie nieco słodszy. Warto również wybierać czekolady o zawartości kakao co najmniej na poziomie 70%, a także taką bez dodatków konserwantów.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić kruche ciasto z czekoladą, by było pyszne i dobre również dla początkujących, to ten sprawdzony przepis będzie doskonałym wyborem. To idealny wybór do kawy. Jest mocno czekoladowe, więc będzie idealna dla wszystkich miłośników kakaowego smaku. Ciasto jest obłędne i wspaniale sprawdza się na wszelkiego rodzaju imprezy. Jego smak zadowoli nawet największych krytyków kulinarnych. Ma piękny wygląd, który przykuwa wzrok, dlatego nie potrzebuje dodatkowych dekoracji. Ta tarta na słodko jest też wspaniałym pomysłem dla początkujących kucharzy, gdyż jej przygotowanie nie przysparza żadnych problemów. Ten sprawdzony przepis sprawia, że tarta z czekoladą staje się szybka i łatwa.
Alergeny w kruchym cieście z czekoladą
Lista alergenów dla kruchego ciasta z czekoladą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Śmietanka kremowa 30%
- Czekolada deserowa
- Masło
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze kruchego ciasta z czekoladą
To ciasto zawiera dużo cukru, więc nie powinno gościć zbyt często w naszej diecie.
Energia i białka
(104g)
Węglowodany
(104g)
Tłuszcze
(104g)
Witaminy
(104g)
Składniki mineralne
(104g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.