Kotlet drobiowy siekany

Opublikowano: 16.04.2022 r., 12:04 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Apetyczny kotlet z drobiu
Kotlet drobiowy siekany
Kotlet drobiowy siekany to wspaniała propozycja na pyszny obiad dla całej rodziny. Kotlet można przygotować z różnymi dodatkami. Koniecznie wypróbuj nasz przepis na pyszny obiad.
Przygotowanie 20 min
Smażenie 20 min
513 kcal
Kcal w porcji
235 g
Wielkość porcji
59
Indeks glikemiczny
Składniki dla 8 porcji
  • Piersi kurczaka bez skóry (1000 g)
  • Cebula - 2 duże sztuki (300 g)
  • Jajko (4 szt.)
  • Koperek ogrodowy świeży - 1 pęczek (30 g)
  • Natka pietruszki - 1 pęczek (30 g)
  • Bułka pszenna (130 g)
  • Mleko 3,2% - niepełna szklanka (200 ml)
  • Olej rzepakowy (300 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, czosnek
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, duża miska

Przepis na kotlet drobiowy siekany krok po kroku

Pierś z kurczaka pokrój w drobną kostkę.

Obierz cebulę z łupiny i posiekaj drobno.

W misce umieść pierś z kurczaka, dodaj cebulę, jajka, posiekaną natkę pietruszki i koper.

Bułkę pszenną porwij w palcach i zalej mlekiem.

Namoczoną bułkę dodaj do reszty składników, dopraw solą, pieprzem i wymieszaj dokładnie.

Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i nakładaj łyżką kotlety.

Smaż, aż będą rumiane z obydwu stron.

Powinno to zająć 6-7 minut na stronę.

Kotlety podawaj z dodatkiem świeżego pieczywa lub gotowanych ziemniaków.

Jak oceniasz przepis na kotlet drobiowy siekany
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,1% osób

Więcej informacji na temat kotleta drobiowego siekanego

Kotlet drobiowy siekany to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Smaczne kotlety z dodatkiem bułki podać jako przekąska podczas imprezy w gronie znajomych. Kotlety z kurczaka są bardzo dobrym źródłem białka. Przepis na kotlety drobiowe siekane jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia kotletów potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: pierś z kurczaka, bułka pszenna, cebula, czosnek, koper, natka pietruszki, mleko, jajko, sól, pieprz, olej rzepakowy.

Jak zrobić kotlety drobiowe siekane? Pierś z kurczaka pokrój w drobną kostkę. Obierz cebulę z łupiny i posiekaj drobno. W misce umieść pierś z kurczaka, dodaj cebulę, jajka, posiekaną natkę pietruszki i koper. Bułkę pszenną porwij w palcach i zalej mlekiem. Namoczoną bułkę dodaj do reszty składników, dopraw solą, pieprzem i wymieszaj dokładnie. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i nakładaj łyżką kotlety. Smaż, aż będą rumiane z obydwu stron. Powinno to zająć 6-7 minut na stronę. Kotlety podawaj z dodatkiem świeżego pieczywa lub gotowanych ziemniaków.

Pierś z kurczaka jest mięsem prawie całkowicie pozbawionym tłuszczu. Zawiera jednak bardzo dużo łatwo przyswajalnego białka, które zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy. Mięso z piersi kurczaka zawiera fosfor i potas oraz witaminy A, C i E. Fosfor jest pierwiastkiem niezbędnym do prawidłowej mineralizacji kości. Odpowiada także za pracę układu nerwowego, a jego brak powoduje złe samopoczucie i bóle głowy. Pamiętaj aby kupować tylko drób z hodowli bez dodatku antybiotyków. Mięso bez jego dodatków jest zdrowsze, rośnie wolniej prawie o połowę. Bułkę pszenną można zamienić na bułkę żytnią lub pieczywo graham. Pieczywo jest przede wszystkim źródłem węglowodanów prostych, które szybko podnoszą poziom glukozy we krwi.

Podsumowując smaczne kotlety drobiowe są doskonałe na obiad dla całej rodziny. Siekane kotlety są dobre do spożycia od razu po usmażeniu. Można je przechowywać w lodówce przez maksymalnie dwa dni.

Alergeny w kotlecie drobiowym siekanym

Lista alergenów dla kotleta drobiowego siekanego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bułka pszenna
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 3,2%

Wartości odżywcze kotleta drobiowego siekanego

na 100g gotowej potrawy

Kotlet drobiowy siekany to bardzo dobre źródło białka pochodzenia zwierzęcego. Pyszny kotlet jest stosunkowo nisko kaloryczny. Świetnie sprawdzi się jako danie w diecie redukcyjnej. Kotlet zawiera także sporą ilość węglowodanów.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(235g)
Energia (kcal)
218.70
513.94
Białko (g)
12.47
29.31

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(235g)
Węglowodany (g)
4.65
10.93
Węglowodany przyswajalne (g)
4.12
9.69
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.53
1.24

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(235g)
Tłuszcz (g)
16.41
38.56
Tłuszcze nasycone (g)
2.38
5.60
Tłuszcze nienasycone (g)
14.02
32.96
Tłuszcze jednonasycone (g)
9.90
23.26
Tłuszcze wielonasycone (g)
4.13
9.70
Cholesterol (mg)
71.15
167.20

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(235g)
Witamina A (µg (mcg))
33.85
79.55
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.41
0.97
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.23
0.55
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
3.96
9.31
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.30
0.70
Witamina E (mg)
0.39
0.91
Brak danych dla: koperek ogrodowy świeży, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
22.81
53.59
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.08
0.20
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.17
0.39
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
4.66
10.94
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
18.96
44.55
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
69.32
162.90
Brak danych dla: koperek ogrodowy świeży, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(235g)
Sód (mg)
70.89
166.59
Potas (mg)
222.57
523.03
Wapń (mg)
37.14
87.28
Fosfor (mg)
136.97
321.88
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
19.85
46.65
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.75
1.77
Cynk (mg)
0.58
1.35
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.04
0.10
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny kotleta drobiowego siekanego 59
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kotleta drobiowego siekanego

Koszt składników
58.70
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Piersi kurczaka bez skóry
1000 g
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
32.00
Za 1000 g
Cebula
300 g
2 duże sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Koperek ogrodowy świeży
30 g
1 pęczek
2.50
Za 25,0 g
Liczba opakowań 2
3.00
Za 30 g
Natka pietruszki
30 g
1 pęczek
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 30 g
Bułka pszenna
130 g
0.60
Za 80,0 g
Liczba opakowań 2
0.97
Za 130 g
Mleko 3,2%
200 ml
niepełna szklanka
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 ml
Olej rzepakowy
300 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
2.10
Za 300 ml
Koszt składników
58.70