Kotleciki z cielęciny
- Mięso mielone cielęce (500 g)
- Jajko (1 szt.)
- Bułka tarta - 1/2 szklanki (125 g)
- Olej rzepakowy - 3 łyżki (1 ml)
- Cebula dymka - 1 sztuka (30 g)
- Czosnek - 2 ząbki (20 g)
Przepis na kotleciki z cielęciny krok po kroku
Mięso mielone przełóż do miski.
Dopraw do smaku i wymieszaj dokładnie z jajkiem.
Do mięsnego farszu dodaj drobno pokrojoną cebulkę i czosnek przeciśnięty przez praskę.
Uformuj w rękach kotleciki i obtocz w bułce tartej.
Usmaż mięso na rozgrzanej patelni z olejem rzepakowym.
-
Burgery
-
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i cebulą
-
Szarma
-
Kulebiaki
-
Dietetyczne pulpety na parze
-
Pyzy z mięsem
-
Danie z mięsa mielonego
-
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym
-
Mielony z piekarnika
-
Rolada z mięsa mielonego
-
Kofta
-
Lahmacun na drożdżach
-
Cukinia faszerowana mięsem mielonym
-
Cevapcici
-
Karminadle
-
Roladki z mięsem mielonym
-
Zupa meksykańska z mięsem mielonym
-
Rolady z mięsem mielonym
-
Obiad z mięsem mielonym
Więcej informacji na temat kotlecików z cielęciny
Kotleciki z cielęciny to będzie idealny pomysł na obiad dla całej Twojej rodziny.
Mięso jest niezwykle delikatne i kruche dlatego pokochają je z całą pewnością nie tylko dorośli ale także dzieci.
Cielęcina należy do mięs chudych, jest zdecydowanie bardziej chude niż wieprzowina czy wołowina. Dodatkowo jest bogatym źródłem witamin z grupy B, cynku, a także żelaza hemowego, które jest dużo łatwiej przyswajalne przez nasz organizm niż żelazo niehemowe, czyli to pozyskiwane z roślin. Mięso to także źródło pełnowartościowego białka, które daje nam uczucie sytości na długi czas. Mięso z cielęciny idealnie pasuje i staje się jeszcze bardziej aromatyczne ze świeżymi ziołami. Wykorzystaj tutaj lubczyk, majeranek, cząber czy estragon. To wszystko sprawi, że mięso będzie niezwykle delikatne. Dzisiaj przedstawię Ci przepis na kotleciki z cielęciny, sam zobacz jak w krótkim czasie przygotujesz pyszne danie obiadowe.
Kotleciki robi się praktycznie identycznie jak tradycyjne smażone kotlety mielone.
Wystarczy zamienić mięso na cielęcinę, która jest zdecydowanie bardziej chuda, idealnie nada się dla dzieci. Mięso wymieszać z jajkiem i przyprawami. Ja do farszu zawszę dodaję drobno pokrojoną cebulkę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Nadaje to aromatu całej potrawie. Pamiętaj, że warto dodawać takie warzywa jak cebula i czosnek do wielu dań obojętnie czy są one na ciepło czy na zimno. Warzywa te mają właściwości antybakteryjne i przeciwwirusowe co pozwoli zachować nam odporność, szczególnie teraz w okresie jesienno – zimowym. Do mięsa mielonego możesz dodać także wcześniej namoczoną zwykłą bułkę, ja odeszłam od tego zwyczaju, a kotlety wychodzą tak samo smaczne, co ważne podczas smażenia nie rozpadają się. Tak przygotowane mięso formuję w rękach w charakterystyczne spłaszczone kulki, obficie obtaczam w bułce tartej i smażę na rozgrzanym oleju rzepakowym.
Co ważne, po smażeniu możesz położyć mięso na ręczniku papierowym tak aby nadmiar tłuszczu spłynął. I to wszystko to mój prosty przepis na bardzo dobre kotleciki z cielęciny dla Ciebie i całej rodziny.
Skoro już wiesz jak zrobić kotleciki z cielęciny, wypróbuj przepis. Smacznego!
Alergeny w kotlecikach z cielęciny
Lista alergenów dla kotlecików z cielęciny przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Bułka tarta
Wartości odżywcze kotlecików z cielęciny
Kotleciki z cielęciny to świetna alternatywa tradycyjnych mielonych, mięso z cielęciny jest bardziej chude niż wieprzowina.
Energia i białka
(100g)
Węglowodany
(100g)
Tłuszcze
(100g)
Witaminy
(100g)
Składniki mineralne
(100g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.