Przepis na kotleciki z cielęciny krok po kroku

Składniki dla 5 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, cząber
To będzie niezbędne
piekarnik, patelnia duża, kuchenka, miska

Mięso mielone przełóż do miski.

Dopraw do smaku i wymieszaj dokładnie z jajkiem.

Do mięsnego farszu dodaj drobno pokrojoną cebulkę i czosnek przeciśnięty przez praskę.

Uformuj w rękach kotleciki i obtocz w bułce tartej.

Usmaż mięso na rozgrzanej patelni z olejem rzepakowym.

kotleciki z cielęciny
Kotleciki z cielęciny
Koszt przygotowania dania
19.51 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
219 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
0

Kotleciki z cielęciny - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
Dieta:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o kotlecikach z cielęciny

Kotleciki z cielęciny to będzie idealny pomysł na obiad dla całej Twojej rodziny.

Mięso jest niezwykle delikatne i kruche dlatego pokochają je z całą pewnością nie tylko dorośli ale także dzieci.

Cielęcina należy do mięs chudych, jest zdecydowanie bardziej chude niż wieprzowina czy wołowina. Dodatkowo jest bogatym źródłem witamin z grupy B, cynku, a także żelaza hemowego, które jest dużo łatwiej przyswajalne przez nasz organizm niż żelazo niehemowe, czyli to pozyskiwane z roślin. Mięso to także źródło pełnowartościowego białka, które daje nam uczucie sytości na długi czas. Mięso z cielęciny idealnie pasuje i staje się jeszcze bardziej aromatyczne ze świeżymi ziołami. Wykorzystaj tutaj lubczyk, majeranek, cząber czy estragon. To wszystko sprawi, że mięso będzie niezwykle delikatne. Dzisiaj przedstawię Ci przepis na kotleciki z cielęciny, sam zobacz jak w krótkim czasie przygotujesz pyszne danie obiadowe.

Kotleciki robi się praktycznie identycznie jak tradycyjne smażone kotlety mielone.

Wystarczy zamienić mięso na cielęcinę, która jest zdecydowanie bardziej chuda, idealnie nada się dla dzieci. Mięso wymieszać z jajkiem i przyprawami. Ja do farszu zawszę dodaję drobno pokrojoną cebulkę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Nadaje to aromatu całej potrawie. Pamiętaj, że warto dodawać takie warzywa jak cebula i czosnek do wielu dań obojętnie czy są one na ciepło czy na zimno. Warzywa te mają właściwości antybakteryjne i przeciwwirusowe co pozwoli zachować nam odporność, szczególnie teraz w okresie jesienno – zimowym. Do mięsa mielonego możesz dodać także wcześniej namoczoną zwykłą bułkę, ja odeszłam od tego zwyczaju, a kotlety wychodzą tak samo smaczne, co ważne podczas smażenia nie rozpadają się. Tak przygotowane mięso formuję w rękach w charakterystyczne spłaszczone kulki, obficie obtaczam w bułce tartej i smażę na rozgrzanym oleju rzepakowym.

Co ważne, po smażeniu możesz położyć mięso na ręczniku papierowym tak aby nadmiar tłuszczu spłynął. I to wszystko to mój prosty przepis na bardzo dobre kotleciki z cielęciny dla Ciebie i całej rodziny.

Skoro już wiesz jak zrobić kotleciki z cielęciny, wypróbuj przepis. Smacznego!

Wartości odżywcze kotlecików z cielęciny

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kalorie)
219.67 kcal
219.67 kcal
Białko
16.21 g
16.21 g

Węglowodany w kotlecikach z cielęciny

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany
13.57 g
13.57 g
Węglowodany przyswajalne
12.64 g
12.64 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.93 g
0.93 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz
10.74 g
10.74 g
Tłuszcze nasycone
4.94 g
4.94 g
Tłuszcze nienasycone
5.80 g
5.80 g
Tłuszcze jednonasycone
4.75 g
4.75 g
Tłuszcze wielonasycone
1.04 g
1.04 g
Cholesterol
61.50 mg
61.50 mg

Witaminy w przepisie na kotleciki z cielęciny

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina A
14.09 µg (mcg)
14.09 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.38 mg
0.38 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
1.69 µg (mcg)
1.69 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C
1.63 mg
1.63 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
1.04 µg (mcg)
1.04 µg (mcg)
Witamina E
0.58 mg
0.58 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol
12.04 µg (mcg)
12.04 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.25 mg
0.25 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.30 mg
0.30 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
4.96 mg
4.96 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
26.59 µg (mcg)
26.59 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten
24.68 µg (mcg)
24.68 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na kotleciki z cielęciny

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód
207.43 mg
207.43 mg
Potas
201.63 mg
201.63 mg
Wapń
51.62 mg
51.62 mg
Fosfor
183.56 mg
183.56 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
30.96 mg
30.96 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
2.00 mg
2.00 mg
Cynk
2.11 mg
2.11 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.12 mg
0.12 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny kotlecików z cielęciny 0
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w kotlecikach z cielęciny

Lista alergenów dla kotlecików z cielęciny przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bułka tarta

Cena przygotowania kotlecików z cielęciny

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mięso mielone cielęce
500 g
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
16.00
Za 500 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Bułka tarta
125 g
1/2 szklanki
2.80
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.70
Za 125 g
Olej rzepakowy
1 ml
3 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.01
Za 1 ml
Cebula dymka
30 g
1 sztuka
3.50
Za 175,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 30 g
Czosnek
20 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 20 g
Koszt składników
38.30
Jak oceniasz przepis na kotleciki z cielęciny
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób