Dania z cielęciny

dania z cielęciny

Dania z cielęciny rzadko pojawiają się na stołach w domach i mieszkaniach. Po części wpływa na to ogromna popularność wieprzowiny i drobiu. Do tego wspomniane potrawy uchodzą za wykwintne i wyszukane. Choć jest w tym trochę prawdy, warto podawać je na obiad czy na specjalne okazje. Cielęcina świetnie nadaje się do duszenia, pieczenia i smażenia w formie bitek. Przygotowuje się z niej pulpeciki i pożywne gulasze. Udanie komponuje się z warzywami i wieloma innymi dodatkami.

Dania z cielęciny - polecane przepisy

Dania z cielęciny - pozostałe przepisy

Dania z cielęciny - przepisy na wyśmienite potrawy z cielęciny

Zdecydowanie, jaką potrawę przyrządzić na obiad bywa sporym wyzwaniem. Chęci do gotowania nie brakuje, problemem jest sam pomysł. W takich sytuacjach warto schodzić z utartych szlaków. Stawiać na rzadko stosowane składniki i techniki kulinarne. Te kryteria spełniają pyszne dania z cielęciny. Charakteryzuje je niepowtarzalny smak i delikatna faktura mięsa. Dlatego też przedstawiamy przepisy, które sprawdzą się w każdym domu.

Polecane mięso cielęce

Dania z cielęciny dość rzadko zajmują miejsce na stołach w polskich domach i mieszkaniach. Po pierwsze wpływa na to niesłabnąca popularność wieprzowiny, drobiu oraz wołowiny. Po drugie interesujące nas potrawy są uważane za wykwintne i wyszukane. Dlatego nie każdy spróbuje je przyrządzić. Trzeba też wiedzieć, że mięso cielęce bywa trudnodostępne. Jeśli znajdzie się w sklepie warto podać je na obiad czy na specjalną okazję. Wprost idealnie nadaje się do duszenia, pieczenia i smażenia w formie bitek. Przygotowuje się z niego pulpeciki i pożywne gulasze. Udanie komponuje się z warzywami i wieloma innymi dodatkami.

Po kilku słowach wstępu czas na ogólną charakterystykę. Cielęcina, co już wskazuje nazwa, jest mięsem cieląt w wieku od 2 tygodni do 8 miesięcy. Za produkty najwyższej jakości uważane są udźce i łopatki zwierząt w wieku 4-8 tygodni karmionych jeszcze mlekiem. Ich mięso ma jasnoróżowy kolor i lekko kwaśny zapach. U starszych cieląt staje się ciemniejsze i zawiera więcej żelaza. Tak czy inaczej jest delikatne i ma wyczuwalnie wodnistą konsystencję. Zatem przygotowując z niego posiłek trzeba dokładnie przestrzegać przepisów. W przeciwnym wypadku cały wysiłek może pójść na marne. Dlaczego cielęcina jest ceniona przez smakoszy?

Gdy już się pojawia, w sklepach można kupić najczęściej łopatkę, udziec, polędwicę i comber. Każda sztuka cielęciny praktycznie nie ma włókiem i zawiera mało tłuszczu. Około 3 gramy w 100 gramowej porcji mięsa. Co równie ważne, opisywany produkt jest lekkostrawny i stosunkowo niskokaloryczny. W 100 gramach znajduje się przeszło 140 kcal. Tu należy dodać, że precyzyjna zawartość kalorii zależy od rodzaju mięsa. Podsumowując, cielęcina jest dobrą propozycją dla osób walczących z nadwagą i otyłością. Oczywiście sięgać po nią mogą także osoby w pełni zdrowe. Teraz już można zająć się konkretnymi przepisami.

Jak przygotować potrawy z cielęciny?

Mięso cielęce można przyrządzać stosując różne techniki kulinarne. Jedną z nich jest duszenie, czyli gotowanie pod przykryciem ma małym ogniu z niewielką ilością płynu. Przepisy wykorzystujące tę metodę przybierają różne oblicza. Cielęcina bywa duszona w sosie własnym lub śmietanowym. Często zamiast tego drugiego składnika używane jest masło. Niepowtarzalne doznania smakowe zapewnia mięso gotowane w winie. Równie ciekawa jest wersja przyrządzana z warzywami. Rzecz jasna wymieniliśmy tylko kilka przykładów. Teraz skupimy się na jednym z nich i podamy dokładniejszą recepturę.

Na obiad można przyrządzić cielęcinę duszoną w sosie własnym. Poza mięsem potrzebny jest bulion, warzywa, mąka, olej roślinny i przyprawy. Natomiast sposób przygotowania wygląda następująco:

  • mięso trzeba pokroić na mniejsze kawałki, umyć, doprawić pieprzem i solą i podsmażyć,
  • następnie cielęcinę przełożyć do garnka, zalać bulionem warzywnym i gotować 40 minut,
  • gdy mięso zmięknie dorzuca się do niego pokrojone warzywa, zazwyczaj por i marchewkę,
  • całość należy dusić kolejne 15 minut, na koniec wszystko zagęszcza się łyżeczką mąki.

Tak przygotowane mięso podaje się z ziemniakami, ale pasują też inne dodatki, na przykłada kluski.

Jak już wspominaliśmy, cielęcina może być także smażona. Ta technika jest stosowana do przyrządzenia bitek. Istnieje wiele przepisów na tę potrawę. Choć różnią się składnikami cały proces zawsze jest bardzo podobny. Mięso należy pokroić na kotlety i delikatnie rozbić. Kolejny krok to smażenie na rozgrzanej patelni. Porcje można, ale nie trzeba obtoczyć w mące. Po zdjęciu z naczynia trafiają do garnka z bulionem gdzie gotują się 1,5 godziny. Wiele receptur wskazuje by na patelni przygotować warzywa i je również dodać do bulionu. Po szczegóły zapraszamy na nasza stronę tymczasem tu przechodzimy do innych technik.

Pyszne dania z cielęciny

Opisaliśmy jak powstaje cielęcina duszona i smażona, zatem kolejną wersją jest pieczeń. Do przyrządzanie prostej wersji potrzebne jest mięso, czosnek, przyprawy, olej. Czynności po kolei to:

  • dokładne umycie mięsa, osuszenie papierowym ręcznikiem i obranie czosnku,
  • natarcie mięsa mieszanką oleju, soku z cytryny, soli, pieprzu, przykrycie i zostawienie na noc,
  • przełożenie mięsa do naczynia żaroodpornego i pieczenie w przez godzinę w 180°C,

Jak widać powyższy przepis nie jest specjalnie skomplikowany. Co tylko potwierdza, że cielęcina nie jest tak trudna w przygotowaniu jak sugerują powszechne opinie.

Polecane potrawy z cielęciny reprezentuje także gulasz. Podobnie jak w przypadku innych, gotuje się go na różne sposoby. Tu wiele zależy od regionu, z którego pochodzi receptura. W kilku klasycznych przykładach do gulaszu poza mięsem potrzebny jest bulion warzywny i białe wytrawne wino. Do tego dochodzi mąka, śmietana, sól, sok z cytryny, tymianek. Najpierw cielęcinę trzeba podsmażyć na maśle z solą. Kolejne kroki to zeszklenie cebuli, dolanie wina i poczekanie aż płyn odparuje. Po tym trzeba wlać bulion, dusić mięso do miękkości z sokiem z cytryny i tymiankiem, zagęścić mąką i śmietaną. Efekty będą wprost zachwycające.

Ostatni pomysł na obiad, który opisujemy to pulpeciki cielęce. To delikatne danie, które posmakuje wszystkim domownikom. Do gustu przypadnie także, dzieciom, nawet tym lubiącym grymasić. Przygotowuje się je w dość prosty sposób. Mięso, najlepiej samodzielnie mielone, należy wymieszać z jajkiem, zarumienioną cebulą, pieprzem, solą i bułką tartą. Ten ostatni składnik można zastąpić kaszą jaglaną. Po uformowaniu kulek i obsmażeniu umieszcza się je w garnku z bulionem warzywnym. Po 15 minutach gotowania można je podawać. Wszystkie przedstawione przepisy pokazują jak uniwersalnym produktem jest cielęcina.

Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto