Kompot z winogron

Opublikowano: 19.05.2022 r., 8:58 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kompot z winogron podany w szklance.
Kompot z winogron
Kompot z winogron to świetna propozycja na domowy napój bez dodatku alkoholu dla całej rodziny. Kompot można wzbogacić dodatkiem innych owoców. Koniecznie wypróbuj nasz przepis.
Przygotowanie 10 min
Gotowanie 20 min
292 kcal
Kcal w porcji
250 g
Wielkość porcji
57
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 8 porcji
  • Winogrona czerwone (500 g)
  • Jabłko 2 średnie sztuki (400 g)
  • Sok z cytryny (50 ml)
  • Liście mięty (20 g)
  • Cukier (200 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, dzbanek

Przepis na kompot z winogron krok po kroku

Jabłka pokrój na ćwiartki i usuń z nich gniazda nasienne.

Umieść je w garnku.

Winogrona wraz z szypułkami umieść razem z jabłkami.

Do garnka dodaj cukier, wlej wodę (około 2 litrów) i gotuj na wolnym ogniu przez 15 minut.

Dodaj sok z cytryny oraz liście mięty i gotuj jeszcze 3 minuty.

Kompot przecedź przez sito.

Wlej kompot do dzbanka i przechowuj w lodówce.

Jak oceniasz przepis na kompot z winogron
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 95,4% osób

Więcej informacji na temat kompotu z winogron

Kompot z winogron to bardzo dobry pomysł na pyszny napój dla całej rodziny. Kompot przygotowany w domu może nie zawierać dodatku cukru lub zostać przygotowany z bardzo małą jego ilością. Przepis na kompot z winogron jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia kompotu potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: winogrona czerwone, jabłka, sok z cytryny, cukier, mięta.

Jak zrobić kompot z winogron? Jabłka pokrój na ćwiartki i usuń z nich gniazda nasienne. Umieść je w garnku. Winogrona wraz z szypułkami umieść razem z jabłkami. Do garnka dodaj cukier, wlej wodę i gotuj na wolnym ogniu przez 15 minut. Dodaj sok z cytryny oraz liście mięty i gotuj jeszcze 3 minuty. Kompot przecedź przez sito. Wlej kompot do dzbanka i przechowuj w lodówce.

Jabłka zawierają kwasy owocowe, którym zawdzięczają smak. Są źródłem dobroczynnego błonnika i pektyn, które wpływają na pracę naszych jelit, pomagają obniżyć poziom cholesterolu we krwi a dzięki temu zmniejszają ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego. Jabłka są też fantastycznym źródłem witaminy C, która odpowiada za syntezę kolagenu i posiada właściwości przeciwutleniające i wzmacniające odporność, jak również minerałów: magnezu, potasu, wapnia i fosforu. Fosfor jest pierwiastkiem niezbędnym do budowy kości i zębów. Mięta jest cennym źródłem olejku eterycznego o nazwie mentol. Listki mięty są także źródłem flawonoidów, garbników, a także żelaza i magnezu. Mięta ma działanie pobudzające łaknienie, wspomaga trawienie tłustych potraw, dlatego dodaje się ją do mięs lub do herbat wspomagających trawienie. Pomaga także w udrożnieniu dróg oddechowych w trakcie przeziębienia. Działa moczopędnie i bakteriobójczo.

Podsumowując wiesz już jak ugotować kompot z ciemnych winogron. Można go przygotować także z innej odmiany winogron, nie będzie miał jednak tak różowego koloru. To, ile cukru dodać zależy tylko i wyłącznie od preferencji słodkości napoju. Kompot świetnie sprawdzi się do obiadu. Można go podać także jako dodatek do drinków lub napój dla dzieci w ciepły dzień.

Alergeny w kompocie z winogron

Lista alergenów dla kompotu z winogron przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na kompot z winogron

Wartości odżywcze kompotu z winogron

na 100g gotowej potrawy

Kompot z winogron to niskokaloryczny dodatek do obiadu. Zawiera on jednak cukry proste, które szybko podnoszą poziom glukozy we krwi. Nie powinny ich spożywać osoby chorujące na cukrzycę.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kcal)
116.92
292.31
Białko (g)
0.48
1.21

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany (g)
29.96
74.90
Węglowodany przyswajalne (g)
28.61
71.51
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.35
3.39

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz (g)
0.20
0.50
Tłuszcze nasycone (g)
0.16
0.41
Tłuszcze nienasycone (g)
0.04
0.09
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(250g)
Witamina A (µg (mcg))
5.93
14.83
Witamina B6 (mg)
0.06
0.15
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.14
0.36
Brak danych dla: liście mięty.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.04
0.10
Ryboflawina (mg)
0.05
0.12
Niacyna (mg)
0.15
0.36
Foliany (µg (mcg))
4.68
11.71
Beta karoten (µg (mcg))
25.26
63.14
Brak danych dla: liście mięty.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód (mg)
2.28
5.71
Potas (mg)
130.28
325.71
Wapń (mg)
10.91
27.26
Fosfor (mg)
13.56
33.89
Magnez (mg)
6.32
15.81
Żelazo (mg)
0.30
0.74
Cynk (mg)
0.07
0.17
Miedź (mg)
0.07
0.19
Szacunkowy indeks glikemiczny kompotu z winogron 57
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kompotu z winogron

Koszt składników
21.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Winogrona czerwone
500 g
8.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
8.00
Za 500 g
Jabłko
400 g
2 średnie sztuki
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 3
1.11
Za 400 g
Sok z cytryny
50 ml
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 3
2.50
Za 50 ml
Liście mięty
20 g
6.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 20 g
Cukier
200 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Koszt składników
21.00