Przetwory z winogron – najlepsze przepisy na domowe przetwory
Przetwory z winogron od lat cieszą się popularnością w spiżarkach Polaków. Do słoików na zimę przygotowuje się m.in. dżem i konfiturę. Niektórzy robią też rozgrzewające domowe wino z ciemnych winogron, które fantastycznie smakuje w chłodniejsze miesiące. Jak zrobić przetwory z winogron? Które z nich są proste do przygotowania? Sprawdź najciekawsze przepisy na przetwory z winogron.
Najlepsze przetwory z winogron – sprawdź, jak zrobić je do słoików na zimę
Dlaczego warto robić przetwory z winogron? Sprawdzamy
Przepisy na przetwory z winogron są uwielbiane przez Polaków. Cenimy sobie ich smak, a także uniwersalne zastosowanie w kuchni. Przetwory winogronowe w postaci dżemu czy konfitury można dodawać do potraw. Doskonale smakują rozsmarowane na kromce chleba z masłem czy naleśnikach. Niektórzy dodają też przetwory z winogron do ciast i innych wypieków. Warto zwrócić uwagę jednak nie tylko na smak przetworów. Winogrona są bowiem niezwykle cennym źródłem składników odżywczych oraz witamin, takich jak witamina C, K i witaminy z grupy B. Regularne spożywanie przetworów z tych owoców może wzmocnić naszą odporność, poprawić krzepnięcie krwi i funkcjonowanie układu nerwowego. W winogronach jest też sporo minerałów, takich jak potas, magnez, mangan i żelazo. Dlaczego jeszcze warto robić przetwory z winogron? Oto kilka ważnych cech, jakie mają winogronowe przetwory:
- W winogronach są m.in. polifenole i flawonoidy. Związki te mają zdolność do ochrony przed nowotworami, hamując wzrost komórek nowotworowych.
- Jedzenie winogrona wpływa
pozytywnie na serce. W owocach są flawonoidy i resweratrol będące silnymi
przeciwutleniaczami. Badania wykazały, że związki te pomagają obniżać poziom
złego cholesterolu. Zapobiegają też tworzeniu się blaszek miażdżycowych.
- Systematyczne spożywanie winogrona
wpływa pozytywnie na układ trawienny. Owoce są bogate w błonnik, który wykazuje
działanie prebiotyczne i sprzyja wzrostowi zdrowej mikroflory jelitowej.
Regularne jedzenie przetworów z winogron może poprawić trawienie. Dzięki nim
można zapobiegać zaparciom i wspierać zdrowie układu pokarmowego.
- Przetwory z winogron mają także pozytywny wpływ na mózg. Flawonoidy w owocach mogą przyczynić się do poprawy pamięci i koncentracji. Resweratrol może z kolei ochronić neurony przed uszkodzeniami i starzeniem.
Dżem z winogron – sprawdź, jak zrobić, krok po kroku
Dżem z winogron jest doskonałym przetworem na zimę. Możesz dodawać go do ciast albo smarować nim kanapki i naleśniki. Jest słodki, gęsty i bardzo smaczny. Domowy dżem pozwoli zatrzymać smak późnego lata i pysznych owoców na zimowe miesiące. Jego kolor jest piękny, a właściwości odżywcze cenne dla organizmu. Wykonanie dżemu nie jest trudne i nie powinno zająć wiele czasu. Przetwory w postaci dżemu z winogron można podawać dzieciom – to lepsze rozwiązanie niż sklepowe słodycze. Domowe przetwory będą też świetne dla wegan i wegetarian. Do przygotowania dżemu potrzebujesz tylko trzech składników: winogrona, cukru i cytryny.
Umyj i osusz winogrona. Oderwij owoce od kiści i wrzuć do garnka. Zasyp cukrem i odstaw na dwie godziny – całość powinna puścić sok. Wlej do garnka 1/3 szklanki wody i duś winogrona przez 20 minut. Przetrzyj owoce przez sito – w ten sposób pozbędziesz się pestek i skórek. Zalej całość ¼ szklanki wody i duś przez ok. 20 minut. Wlej do garnka sok wyciśnięty z cytryny i gotuj przez 10 minut – masa powinna zgęstnieć. Przełóż gotowy dżem do słoika. Zakręć i odstaw do góry dnem, aby zapasteryzować na zimowe miesiące.
Jak zrobić przetwory z winogron? Najlepsze przetwory z ciemnych winogron
Domowe wino z winogron – idealne na zimowe wieczory
Wino z winogron to kolejny ciekawy przetwór domowy. Świetnie spisze się jako trunek na spotkanie z rodziną czy znajomymi. To również pyszny dodatek do ciast, zwłaszcza w zimowe wieczory. Domowe winno jest smaczne i słodkie. Można je zrobić zarówno z ciemnych, jak i jasnych winogron. Bez problemu przechowywać je można przez rok po przygotowaniu. Przepis na wino jest prosty, więc nie musisz mieć ogromnego doświadczenia w przyrządzaniu domowych przetworów. Do zrobienia wina potrzebujesz winogron i cukru. Przyda się także gąsior z rurką fermentacyjną.
Umyj winogrona i oczyść z szypułek. Do dużego garnka wsyp owoce i zasyp cukrem. Rozgnieć winogrona, przykryj gazą i odstaw do ciepłego miejsca. Zostaw owoce na trzy dni, żeby mogły się zmacerować i puścić sok. Przecedź owoce, a powstały sok zlej do naczynia. Wyciśnij pozostałe owoce, żeby mieć jak najwięcej moszczu. Rozpuść cukier w 1500 ml wody – jeśli ją podgrzejesz, lepiej się rozpuści. Wymieszaj wodę z moszczem i przelej do balona fermentacyjnego. Umieść rurkę do balona i zostaw wino na ok. 3 tygodnie. Na koniec zlej gotowy trunek do butelek.
Konfitura z winogron – sprawdź, jak zrobić
Winogrona nie są drogie. Łatwo je też dostać, dzięki czemu można z nich przyrządzać różne smaczne przetwory. W Polsce bez problemu hodować można winogron w ogrodzie. Jeśli masz go dużo, można zrobić z winogron niesamowicie pyszne przetwory. Wśród najciekawszych wyróżnia się konfiturę. Do przygotowania przetworu wystarczy zaopatrzyć się w kilka składników: winogrona, cukier, kwasek cytrynowy, spirytus i ekstrakt z wanilii. Warto pamiętać, że w przypadku konfitury każde winogrono nada się do zrobienia przetworu. Okazuje się, że jednak najwięcej wartościowych właściwości ma ciemnofioletowa odmiana. Właśnie w niej najwięcej jest flawonoidów neutralizujących wolne rodniki. Ciemne owoce dostarczają też więcej żelaza niż zielone czy różowe.
Aby zrobić konfiturę, najpierw należy usunąć wszystkie pestki z winogron. Działkowe owoce możesz jedynie przetrzeć przez sitko, aby usunąć twarde skórki i pestki. Przełóż winogrona do garnka, zasyp cukrem i zakryj np. ścierką. Odstaw na 1,5-2 godziny, po czym dodaj szklankę wody i wstaw na średni ogień. Gotuj winogrona przez 30 minut. Zwiększ ogień i smaż, aż syrop zrobi się gęsty. Mieszaj winogrona i zbieraj pianę. Dodaj kwasek cytrynowy i ekstrakt z wanilii. Następnie podsmażaj jeszcze przez kilka minut. Zdejmij garnek z ognia i zostaw do wystudzenia – najlepiej do następnego dnia. Przełóż zimną konfiturę do słoików i zalej łyżeczką spirytusu. Dokładnie zamknij słoiki i zawekuj, jeśli chcesz zachować przetwory na kilka kolejnych miesięcy.
Zdrowy sok z winogron – sprawdź, jak go zrobić
Sok z winogrona to świetny pomysł na domowy przetwór. Jest zdrowy, smaczny i orzeźwiający. Będzie doskonałym napojem nie tylko zimą, ale i latem. Do przygotowania zdrowego soku potrzebujesz dojrzałych winogron, cytryny, miodu i opcjonalnie kilka gałązek mięty. Zanim zaczniesz wyciskać sok, umyj winogrona pod bieżącą wodą. Oderwij łodygi. Wyciśnij sok z winogron za pomocą wolnoobrotowej wyciskarki lub sokowirówki. Przelej do miski i dodaj sok z wyciśniętej cytryny – nada on soku lekkości i świeżości. Chcesz, aby sok był nieco słodszy? Możesz dodać do niego dwie łyżki miodu. Wymieszaj go wówczas dobrze, aby równomiernie rozprowadzić miód w soku. Możesz dostosować ilość miodu do własnych preferencji, dodając go mniej lub więcej.
Przelej sok do uprzednio wyczyszczonych, wyparzonych i suchych butelek. Wolisz chłodny napój? Na godzinę przed podaniem włóż go do lodówki. Dzięki temu sok będzie pyszny orzeźwiający. Jeśli masz ochotę, wrzuć do szklanki kilka listków świeżej mięty – doda napojowi niepowtarzalnego, odświeżającego smaku i aromatu. Jak widzisz, zrobienie soku z winogron nie jest skomplikowanym zadaniem. Wystarczy kilka kroków, aby cieszyć się jego rześkim i wyrazistym smakiem. Sok z winogrona najlepiej smakuje, gdy jest spożywany na świeżo. Staraj się zatem wypijać go jak najszybciej po przygotowaniu. Możesz też go zawekować, aby cieszyć się smakiem soku przez kilka kolejnych miesięcy.