Kompot z czereśni

Opublikowano: 20.06.2021 r., 18:09 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Słoiki z kompotem z czereśni
Kompot z czereśni
Kompot z czereśni to doskonała propozycja na smaczny dodatek do obiadu. Jest to idealny wybór na orzeźwienie w gorące dni lata. Koniecznie wypróbuj naszego przepisu.
Przygotowanie 10 min
Gotowanie 15 min
200 kcal
Kcal w porcji
250 g
Wielkość porcji
63
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 6 porcji
  • Czereśnie (500 g)
  • Ksylitol (cukier brzozowy) (50 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier wanilinowy
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na kompot z czereśni krok po kroku

Czereśnie umyj, pokój i usuń z nich pestki.

W garnku zagotuj litr wody z ksylitolem i jednym opakowaniem cukru wanilinowego.

Do wrzącej wody wrzuć czereśnie.

Całość gotuj około 15 minut na średnim ogniu, aż owoce będą miękkie.

Ugotowany kompot zdejmij z ognia i pozostaw do wystudzenia.

Jak oceniasz przepis na kompot z czereśni
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,8% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat kompotu z czereśni

Kompot z czereśni to pyszny domowy napój ze świeżych czereśni. Kompot jest uwielbiany przez wszystkich domowników. Przepis na kompot czereśniowy jest bardzo łatwy w przygotowaniu i nie musisz mieć dużego doświadczenia w kuchni, żeby go wykonać. Kompot z czereśni możemy przygotować w sezonie letnim i przelać do słoików i pić przez cały rok. Składniki potrzebne do wykonania kompotu to czereśnie, cukier waniliowy i ksylitol.

Jak zrobić kompot z czereśni? Czereśnie świeże umyj, pokrój i usuń z nich pestki. Do usunięcia pestek pomocna będzie specjalna drylownica, ale możemy usunąć je ręcznie. W garnku zagotuj litr wody z ksylitolem i jednym opakowaniem cukru waniliowego. Do wrzącej wody wrzuć czereśnie. Ile gotować kompot z czereśni? Całość gotuj około 15 minut na średnim ogniu, aż owoce będą miękkie. Ugotowany kompot pozostaw do ostygnięcia.

Czereśnie są owocami o wielu korzyściach zdrowotnych. Jest to doskonałe źródło wielu składników mineralnych i witamin. Czereśnie są również źródłem antyoksydantów, które chronią nasz organizm przed wytwarzaniem wolnych rodników. Dlatego antyoksydanty sprawiają, że nasza skóra wolniej starzenie się i dodatkowo zmniejszają ryzyko rozwoju wielu chorób nowotworowych. Do przeciwutleniaczy w czereśni zaliczy flawonole i antocyjany, które dodatkowo odpowiadają za intensywny, czerwony kolor czereśni.

Podsumowując kompot ze świeżych czereśni jest dobry i szybki w przygotowaniu. Jeżeli mamy dostęp do drylownicy przepis na kompot wykonamy jeszcze szybciej. Kompot czereśniowy możemy podać w upalne dni z dodatkiem lodu w formie lemoniady czereśniowej. Kompot możemy przechowywać w spiżarni w słoikach i podawać w każdej chwili na zimno lub na ciepło. Przepis na nasz kompot jest zdrowszą wersją, ponieważ jest słodzony ksylitolem a nie klasyczny białym cukrem. Dzięki temu kompot na ksylitolu jest mniej kalorycznym napojem. Jest to doskonały zamiennik sklepach napojów gotowych, ponieważ wykonujemy go samodzielnie ze świeżych owoców z dodatkiem słodzika. Warto wypróbować naszego przepisu na ten smaczny kompot.

Alergeny w kompocie z czereśni

Lista alergenów dla kompotu z czereśni przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na kompot z czereśni

Wartości odżywcze kompotu z czereśni

na 100g gotowej potrawy

Czereśnie są owocami o wielu korzyściach zdrowotnych. Jest to doskonałe źródło wielu składników mineralnych i witamin. Czereśnie są również źródłem antyoksydantów, które chronią nasz organizm przed wytwarzaniem wolnych rodników. Dlatego antyoksydanty zmniejszają ryzyko rozwoju chorób nowotworowych.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kcal)
80.00
200.00
Białko (g)
0.96
2.41
Fenyloalanina (mg)
0.02
0.05

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany (g)
23.64
59.09
Węglowodany przyswajalne (g)
21.73
54.32
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.91
4.77
Laktoza (g)
0.00
0.00

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz (g)
0.18
0.45
Tłuszcze nasycone (g)
0.09
0.23
Tłuszcze nienasycone (g)
0.09
0.23
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.05
0.11
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.05
0.11
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(250g)
Witamina A (µg (mcg))
2.73
6.82
Witamina C (mg)
6.36
15.91
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Beta karoten (µg (mcg))
34.55
86.36

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód (mg)
0.00
0.00
Wapń (mg)
11.82
29.55
Żelazo (mg)
0.33
0.82
Szacunkowy indeks glikemiczny kompotu z czereśni 63
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kompotu z czereśni

Koszt składników
37.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Czereśnie
500 g
15.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
15.00
Za 500 g
Ksylitol (cukier brzozowy)
50 g
22.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.20
Za 50 g
Koszt składników
37.00