Przepis na kompot z czereśni krok po kroku

Składniki
Przyprawy
cukier wanilinowy
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek

Czereśnie umyj, pokój i usuń z nich pestki.

W garnku zagotuj litr wody z ksylitolem i jednym opakowaniem cukru wanilinowego.

Do wrzącej wody wrzuć czereśnie.

Całość gotuj około 15 minut na średnim ogniu, aż owoce będą miękkie.

Ugotowany kompot zdejmij z ognia i pozostaw do wystudzenia.

Kompot z czereśni znajduje się w dwóch słoikach. Na stole dodatkowo ustawiona jest miseczka ze świeżymi czereśniami.
Kompot z czereśni
Koszt przygotowania dania
17.20 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
200 kcal
Liczba alergenów w daniu
0
63

Kompot z czereśni - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o kompocie z czereśni

Kompot z czereśni to pyszny domowy napój ze świeżych czereśni. Kompot jest uwielbiany przez wszystkich domowników. Przepis na kompot czereśniowy jest bardzo łatwy w przygotowaniu i nie musisz mieć dużego doświadczenia w kuchni, żeby go wykonać. Kompot z czereśni możemy przygotować w sezonie letnim i przelać do słoików i pić przez cały rok. Składniki potrzebne do wykonania kompotu to czereśnie, cukier waniliowy i ksylitol.

Jak zrobić kompot z czereśni? Czereśnie świeże umyj, pokrój i usuń z nich pestki. Do usunięcia pestek pomocna będzie specjalna drylownica, ale możemy usunąć je ręcznie. W garnku zagotuj litr wody z ksylitolem i jednym opakowaniem cukru waniliowego. Do wrzącej wody wrzuć czereśnie. Ile gotować kompot z czereśni? Całość gotuj około 15 minut na średnim ogniu, aż owoce będą miękkie. Ugotowany kompot pozostaw do ostygnięcia.

Czereśnie są owocami o wielu korzyściach zdrowotnych. Jest to doskonałe źródło wielu składników mineralnych i witamin. Czereśnie są również źródłem antyoksydantów, które chronią nasz organizm przed wytwarzaniem wolnych rodników. Dlatego antyoksydanty sprawiają, że nasza skóra wolniej starzenie się i dodatkowo zmniejszają ryzyko rozwoju wielu chorób nowotworowych. Do przeciwutleniaczy w czereśni zaliczy flawonole i antocyjany, które dodatkowo odpowiadają za intensywny, czerwony kolor czereśni.

Podsumowując kompot ze świeżych czereśni jest dobry i szybki w przygotowaniu. Jeżeli mamy dostęp do drylownicy przepis na kompot wykonamy jeszcze szybciej. Kompot czereśniowy możemy podać w upalne dni z dodatkiem lodu w formie lemoniady czereśniowej. Kompot możemy przechowywać w spiżarni w słoikach i podawać w każdej chwili na zimno lub na ciepło. Przepis na nasz kompot jest zdrowszą wersją, ponieważ jest słodzony ksylitolem a nie klasyczny białym cukrem. Dzięki temu kompot na ksylitolu jest mniej kalorycznym napojem. Jest to doskonały zamiennik sklepach napojów gotowych, ponieważ wykonujemy go samodzielnie ze świeżych owoców z dodatkiem słodzika. Warto wypróbować naszego przepisu na ten smaczny kompot.

Wartości odżywcze kompotu z czereśni

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kalorie)
80.00 kcal
200.00 kcal

Węglowodany w kompocie z czereśni

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany
23.64 g
59.09 g
Węglowodany przyswajalne
21.73 g
54.32 g
Szacunkowy indeks glikemiczny kompotu z czereśni 63
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w kompocie z czereśni

Lista alergenów dla kompotu z czereśni przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na kompot z czereśni

Cena przygotowania kompotu z czereśni

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Czereśnie
500 g
15.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
15.00
Za 500 g
Ksylitol (cukier brzozowy)
50 g
22.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.20
Za 50 g
Liczba porcji:
Koszt składników
37.00
Jak oceniasz przepis na kompot z czereśni
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób