Kokosanki bezglutenowe
- Wiórki kokosowe - 1 szklanka (100 g)
- Mąka kokosowa (40 g)
- Białko jajka (4 szt.)
- Olej kokosowy - rozpuszczony (30 ml)
- Napój kokosowy słodzony z wapniem i witaminami (mleko kokosowe) (30 ml)
- Ksylitol (cukier brzozowy) - 2 płaskie łyżki stołowe (20 g)
- Proszek do pieczenia - bezglutenowy (3 g)
Przepis na kokosanki bezglutenowe krok po kroku
Białka ubij na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli.
Do białek jaj dodaj wiórki kokosowe, mąkę kokosową, olej kokosowy, napój kokosowy, ksylitol oraz proszę do pieczenia.
Składniki dokładnie wymieszaj przy pomocy łyżki.
Na blaszkę do pieczenia nakładaj małe porcje ciasta i formuj z nich okrągłe ciasteczka.
Kokosanki piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 20 minut.
Upieczone kokosanki wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.
-
Kokosanki
-
Ciasto kokosowe
-
Ciasteczka kokosowe
-
Ciastka kokosowe
-
Kokosanki z białek
-
Kuleczki kokosowe
-
Kulki rafaello
-
Kokosanki czekoladowe
-
Muffinki kokosowe
-
Kokosanki fit
-
Kokosanki w czekoladzie
-
Rafaello bez pieczenia
-
Keto kokosanki
-
Kokosanki thermomix
-
Deser rafaello
-
Kokosanki z mąki kokosowej
-
Kokosanki bez cukru
-
Kokosanki
Więcej informacji na temat kokosanek bezglutenowych
Kokosanki bezglutenowe to doskonała propozycja na smaczny dodatek do kawy lub herbaty. Pyszne i szybkie w przygotowaniu ciastka świetnie sprawdzą się również jako przekąska do pracy lub w podróż. Przepis na kokosanki bezglutenowe jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania ciasteczek bez glutenu potrzebne będą następujące produkty spożywcze: wiórki kokosowe, mąka kokosowa, białka jaja kurzego, olej kokosowy, napój kokosowy, ksylitol, bezglutenowy proszek do pieczenia oraz sól.
A jak zrobić kokosanki bezglutenowe? Białka ubij na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Do białek jaj dodaj wiórki kokosowe, mąkę kokosową, olej kokosowy, napój kokosowy, ksylitol oraz proszek do pieczenia. Składniki dokładnie wymieszaj przy pomocy łyżki. Na blaszkę do pieczenia nakładaj małe porcje ciasta i formuj z nich okrągłe ciasteczka. Kokosanki piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 20 minut. Upieczone kokosanki wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.
Wiórki kokosowe to doskonałe źródło cennych składników odżywczych, które spożywane w odpowiednich ilościach korzystnie wpływają na funkcjonowanie organizmu. Stanowią one dobre źródło wapnia, które wspomaga walkę z osteoporozą. Znajdziemy w nich również potas, fosfor, magnez oraz żelazo. Wiórki kokosowe są produktem całkowicie wegańskim oraz bezglutenowym. Dodatkowo mogą być spożywany przez osoby z nietolerancją laktozy. Wiórki kokosowe są produktem wysokokalorycznym, dlatego warto uważać z ich ilością w diecie (szczególnie podczas diety redukcyjnej).
Podsumowując: wiesz już jak przygotować smaczne, domowe ciasteczka na bazie wiórków kokosowych. Kokosanki świetnie sprawdzą się na diecie bez glutenu. Najlepsze ciasteczka są dobre do spożycia po przestudzeniu. Warto podać je jako słodką przekąskę podczas spotkań rodzinnych lub ze znajomymi. Kokosanki świetnie sprawdzą się również jako szybka przekąska do pracy. Kokosanki bezglutenowe są wysokokaloryczne, dlatego warto uważać z ich ilością w diecie.
Alergeny w kokosankach bezglutenowych
Lista alergenów dla kokosanek bezglutenowych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Białko jajka
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Proszek do pieczenia
Wartości odżywcze kokosanek bezglutenowych
Kokosanki bezglutenowe to doskonała propozycja na smaczny deser na diecie bezglutenowej i nie tylko. Kokosanki są bardzo kaloryczne, dlatego warto spożywać je z umiarem.
Energia i białka
(35g)
Węglowodany
(35g)
Tłuszcze
(35g)
Witaminy
(35g)
Składniki mineralne
(35g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.