Knedle z gulaszem
- Ziemniaki późne (500 g)
- Jajko (2 szt.)
- Mąka pszenna typ 500 (150 g)
- Łopatka wieprzowa (450 g)
- Oliwa z oliwek (45 ml)
- Marchewka (90 g)
- Cebula (200 g)
- Bulion warzywny (500 ml)
- Śmietanka kremowa 30% (125 g)
Przepis na knedle z gulaszem krok po kroku
W garnku podsmaż oliwę i podsmaż na niej posiekaną drobno cebulę.
Mięso pokrój w drobną kostkę i dodaj na patelnię. Smaż 4 minuty.
Marchewki obierz i pokrój w plasterki, dodaje je do pozostałych składników.
Całość zalej bulionem i wsyp przyprawy. Duś 60 minut.
Ziemniaki obierz, pokrój na mniejsze kawałki i ugotuj do miękkości.
Ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę do dużej miski. Dodaj mąkę i jajko. Wszystko dokładnie wymieszaj.
Z ciasta formuj małe kulki.
W dużym garnku zagotuj 3 litry wody i wkładaj knedle małymi partiami.
Gotuj 4 minuty od wypłynięcia.
Do gulaszu wlej śmietankę i zagotuj.
Kluski podawaj z ciepłym sosem.
-
Gulasz wieprzowy
-
Galareta wieprzowa
-
Strogonow wieprzowy
-
Policzki wieprzowe
-
Ragout
-
Gulasz z szynki wieprzowej
-
Gulasz z łopatki
-
Bogracz z kluskami
-
Gulasz z łopatki wieprzowej
-
Gulasz do placków po węgiersku
-
Gulasz wieprzowy tradycyjny
-
Karmuszka
-
Gulasz segedyński
-
Gulasz z serc wieprzowych
-
Gulasz z łopatki wieprzowej w sosie własnym
-
Gulasz Thermomix
-
Zupa gulaszowa po węgiersku
-
Gulasz z polędwicy wieprzowej
-
Gulasz wieprzowy
Więcej informacji na temat knedli z gulaszem
Knedle z gulaszem to wspaniały pomysł na naprawdę pyszne danie, które idealnie sprawdzi się na posiłek dla całej rodziny. Miękkie kluski wspaniale łączą się z sosem pieczeniowym. To doskonały wybór dla wszystkich miłośników mięsnych dań, gdyż nie brakuje go w tym daniu. Całość najlepiej podawać z surówką ze świeżych warzyw, by skomponować w pełni zbilansowane danie.
Przepis na knedle z gulaszem jest idealnym sposobem na posiłek, który zaskakuje wspaniałym smakiem. To zasługa nie tylko aromatycznego, mięsnego sosu, ale również pysznych i delikatnych knedli. Całość jest po prostu wspaniałą opcją na co dzień. Podstawę tej receptury stanowi ciasto na knedle, które robi się z ziemniaków. Warto przygotować sobie ziemniaki trochę wcześniej, dzięki temu można zaoszczędzić naprawdę sporo czasu. Do ich wykonania nadają się również te, które zostały z obiadu, ważne by nie były zbyt słone, przez to całość mogłaby nie smakować zbyt dobrze. Najlepiej użyć gatunku, który nie rozpada się po ugotowaniu, dzięki czemu knedle utrzymają odpowiednią formę nawet po obróbce termicznej. Ciasto z przepisu jest bardzo miękkie i nie twardnieje po ugotowaniu, to ze względu na niewielki dodatek mąki pszennej, która dba o ich delikatność. Jednak w przypadku wersji bezglutenowej można zamienić ją na skrobię ziemniaczaną, która równie dobrze połączy ciasto. Tak przygotowane knedle są po prostu pyszne.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić knedle z gulaszem, które zachwycają smakiem, wybierz ten przepis, na pewno nie pożałujesz. Obok miękkich i smacznych klusek dostaniesz w nim również wspaniały, gęsty sos. To danie to połączenie kuchni czeskiej i węgierskiej. Czeskie knedliki łączą się w nim z najprawdziwszym węgierskim gulaszem, który jest bardzo aromatyczny i dość pikantny. Jego podstawę stanowi pyszna wołowina, która po długim gotowaniu staje się miękka i naprawdę smaczna. To doskonały pomysł na wyjątkowe danie, które sprawdzi się na obiad. Te pyszne knedle to dobre rozwiązanie również dla osób, które dopiero zaczynają swoją przygodę z gotowaniem, gdyż ten sprawdzony przepis gwarantuje smaczne danie stworzone w prosty sposób.
Alergeny w knedlach z gulaszem
Lista alergenów dla knedli z gulaszem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- bulion warzywny
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietanka kremowa 30%
Wartości odżywcze knedli z gulaszem
To danie, które nie powinno gościć w menu zbyt często ze względu na duży udział czerwonego mięsa.
Energia i białka
(360g)
Węglowodany
(360g)
Tłuszcze
(360g)
Witaminy
(360g)
Składniki mineralne
(360g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.