Knedle
- Ziemniaki średnie (450 g)
- Jajko (1 szt.)
- Mąka pszenna typ 500 - 1 szklanka (130 g)
- Śliwki (250 g)
- Cukier (50 g)
- Śmietana 12% (150 g)
Przepis na knedle krok po kroku
Ziemniaki ugotuj w lekko osolonej wodzie.
Ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę i wystudź.
Do wystudzonych ziemniaków dodaj jajko i mąkę i zagnieć ciasto.
Śliwki umyj i wyjmij pestki.
Wstaw wodę do gotowania knedli.
Z ciasta uformuj wałek i pokrój go na kawałki, odpowiadające wielkości śliwek.
Z kawałka ciasta uformuj kulkę, spłaszcz ją, połóż na środku śliwkę i zawiń ciasto.
Knedle wkładaj do wrzącej wody.
Gotuj knedle 5 minut, od czasu wypłynięcia knedli.
Wyjmij knedle łyżką cedzakową i podawaj z kleksem kwaśnej śmietany, posypane cukrem.
Więcej informacji na temat knedli
Knedle to ziemniaczane kulki podawane na słodko, które większość z nas kojarzy z dzieciństwem. Knedle ze śliwką zawsze robiła moja babcia oraz mama i nie wyobrażam sobie jeść ich z innymi owocami. Po wyprowadzce z domu nie miałam pojęcia, jak się robi knedle, więc kupowałam mrożone. Nawet udało mi się znaleźć całkiem smaczne knedle ze śliwkami w Biedronce, lecz pewnego dnia zniknęły one z tych sklepów. Przez pewien czas miałam nadzieję, że wrócą one do oferty Biedronki, lecz niestety tak się nie stało. To zmusiło mnie do nauczenia się jak zrobić knedle ze śliwkami. Przed pierwszym zrobieniem knedli przejrzałam kilka przepisów i skonsultowałam się z mamą, żeby wyszły naprawdę dobre knedle, a do tego proste w przygotowaniu. Dlatego mam teraz dla Ciebie sprawdzony i prosty przepis na pyszne knedle. Ciasto na knedle ze śliwkami przygotowuje się z ugotowanych i ostudzonych ziemniaków. Zimne ziemniaki przeciskamy przez praskę lub tłuczemy, tłuczkiem do ziemniaków, ale wtedy zwykle zostają większe kawałki ziemniaków i potem w knedlach są grudki ziemniaczane, więc lepiej zaopatrzyć się w praske. Żeby dodać odpowiednią ilość mąki, moja mama nauczyła mnie, że przeciśnięte ziemniaki równomiernie rozkładamy w misce i ugniatamy, aby nie było pustych przestrzeni. Teraz robimy na ziemniakach krzyż, dzieląc je na 4 i wyjmujemy jedną część ziemniaków. W to puste miejsce sypiemy mąkę, na równo z warstwą ziemniaków. Potem już tylko dodajemy jajko i zagniatamy wszystkie ziemniaki z mąką i jajkiem. Takie ciasto wykładamy na stolnicę z odrobiną mąki i tworzymy wałek, który kroimy na kawałki. Wielkość kawałków ciasta zależy od wielkości śliwek, które będziesz wkładać do środka. Najlepiej odkroić pierwszy kawałek na oko i wytestować czy jest odpowiedniej wielkości. Zanim zaczniesz formować knedle wstaw garnek z wodą, ponieważ ciasto ziemniaczane nie powinno zbyt długo leżeć i czekać, aż woda się zagotuje. Knedle możesz robić z suszonymi śliwkami, świeżymi śliwkami, lub takimi z kompotu/syropu. Możesz też kupić mrożone śliwki i je rozmrozić. Z kawałków ciasta robimy kulkę i ją spłaszczamy. Na środku układamy śliwkę i zawijamy ją w ciasto. Potem wkładamy śliwki do lekko osolonej, wrzącej wody, ale tak delikatnie wrzącej, żeby nie rozwaliły się knedle. Od chłodnych knedli woda może przestać się gotować. Gdy ponownie się zagotuje, zmniejszamy ogień na taki minimalny i gotujemy około 5 minut, od czasu wypłynięcia knedli. Potem już tylko wyławiamy je łyżką cedzakową i możemy wkładać kolejne knedle a te ugotowane jeść. Jak widzisz przepis na knedle, wbrew pozorom, jest dosyć łatwy, a knedle wychodzą pyszne.
Alergeny w knedlach
Lista alergenów dla knedli przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietana 12%
Wartości odżywcze knedli
Knedle bezglutenowe możesz przygotować zamieniając mąkę pszenną na ziemniaczaną i/lub ryżową. Natomiast indeks glikemiczny możesz obniżyć używając słodzika zamiast cukru i mąki pełnoziarnistej zamiast zwykłej.
Energia i białka
(275g)
Węglowodany
(275g)
Tłuszcze
(275g)
Witaminy
(275g)
Składniki mineralne
(275g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.