Kluski łyżką kładzione

Opublikowano: 28.03.2022 r., 13:35 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kluski łyżką kładzione w rosole
Kluski łyżką kładzione
Kluski łyżką kładzione to szybkie i smaczne rozwiązanie na dodatek do zup lub samodzielne danie. Przygotowuje się je tylko z mąki i jajka. Koniecznie wypróbujcie nasz przepis.
Przygotowanie 10 min
Gotowanie 5 min
1012 kcal
Kcal w porcji
330 g
Wielkość porcji
85
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 1 porcji
  • Mąka pszenna typ 550 (160 g)
  • Jajko - w temperaturze pokojowej, rozmiar L (1 szt.)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól
Sprzęt kuchenny
garnek, miska

Przepis na kluski łyżką kładzione krok po kroku

Do miski wlej 1/2 szklanki (120 ml) wody.

Oddziel białko od żółtka.

Żółtko wlej do wody i wymieszaj.

Białka ubij na pianę, ale do momentu pokazania się bąbelków jak z mydła.

Do wody z żółtkiem wsyp przesianą mąkę i wymieszaj mikserem na gładką masę.

Dodaj białko i delikatnie wymieszaj.

W szerokim garnku zagotuj wodę. Dodaj łyżeczkę soli.

Zanurz łyżkę stołową we wrzątku. Na łyżkę nabieraj ciasto i od razu wkładaj do wrzątku.

Wykorzystaj tak całe ciasto, pilnując, by woda lekko bulgotała, a nie wrzała. Wtedy dopiero zamieszaj. I gotuj jeszcze około 2-3 minuty.

Kluski wyławiaj łyżką cedzakową.

Jak oceniasz przepis na kluski łyżką kładzione
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,3% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat klusek łyżką kładzionych

Kluski łyżką kładzione to szybkie i łatwe rozwiązanie na dodatek do zup lub samodzielne danie. Przygotowuje się je tylko z wody, mąki i jajka. Oddziel białko od żółtek. W misce wymieszaj żółtko z wodą. Powoli dodawaj przesianą mąkę, cały czas mieszając. Białko ubij, ale nie na sztywną pianę, tylko do momentu, aż pojawią się pierwsze bąbelki. Dodaj białko do pozostałych składników i delikatnie wymieszaj. Ich skład podobny jest do tradycyjnych klusek lanych, ale ze względu na to, że ciasto jest bardziej gęste, to gotuje się je w inny sposób. Na początku należy umoczyć łyżkę we wrzątku. Następnie na tę samą łyżkę nabiera się ciasto i wkłada do wody. W ten sposób umieszcza się całe ciasto w wodzie. Warto chwilę odczekać przed zamieszaniem, by kluski się nie rozpadły. Podczas gotowania warto pilnować, czy nie przylegają do dna. Kluski znacznie zwiększają swoją objętość, dlatego warto użyć większego garnka. Ich nazwa wzięła się właśnie od tego, że ciasto z pomocą łyżki kładzie się na wrzącą wodę.

Ten sprawdzony przepis na kluski kładzione jest szybki w przygotowaniu. Jeśli chcecie wprowadzić tradycyjny wyrób do swojej kuchni, to takie kluski będą idealne.

Jeśli wiesz już jak zrobić kluski łyżką kładzione, to warto również wiedzieć, jak można je podać.

Najczęściej spotkać można takie puszyste kluski jako dodatek do zup np. rosołu. W takim wydaniu będą szczególnie pyszne, ale również mogą być oddzielnym daniem. Można je wówczas podać np. z serem twarogowym i cukrem lub sosem owocowym. W wydaniu wytrawnym świetnie będą komponować się z okrasą z cebuli i boczku.

Kluski kładzione można spotkać w restauracji pod nazwą szpecle. Przygotowuje się je w ten sam sposób, ale ciasto przeciera się przez specjalne sito prosto na wrzątek. Dlatego też restauracje częściej sięgają po takie rozwiązanie. Tak przygotowane kluseczki dodaje się często zamiast tradycyjnych kasz czy ziemniaków do dań mięsnych. Kluski łyżką kładzione będą również dobre jako taki dodatek.

Alergeny w kluskach łyżką kładzionych

Lista alergenów dla klusek łyżką kładzionych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 550
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze klusek łyżką kładzionych

na 100g gotowej potrawy

Kluski do dań dostarczają do węglowodanów, czyli podstawowy składnik dobrze zbilansowanej diety.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(330g)
Energia (kcal)
306.72
1012.18
Białko (g)
13.85
45.72

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(330g)
Węglowodany (g)
54.36
179.39
Węglowodany przyswajalne (g)
54.36
179.39

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(330g)
Tłuszcz (g)
3.66
12.08
Tłuszcze nasycone (g)
2.24
7.38
Tłuszcze nienasycone (g)
1.42
4.70

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(330g)
Witamina B6 (mg)
0.10
0.34
Tiamina (mg)
0.72
2.37
Ryboflawina (mg)
0.45
1.47
Niacyna (mg)
4.90
16.18
Foliany (µg (mcg))
119.93
395.77

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(330g)
Sód (mg)
38.56
127.24
Potas (mg)
129.81
428.39
Wapń (mg)
28.47
93.93
Fosfor (mg)
142.93
471.67
Magnez (mg)
29.79
98.29
Żelazo (mg)
4.58
15.11
Cynk (mg)
1.12
3.69
Miedź (mg)
0.16
0.53
Szacunkowy indeks glikemiczny klusek łyżką kładzionych 85
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania klusek łyżką kładzionych

Koszt składników
9.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 550
160 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.48
Za 160 g
Jajko
1 szt.
w temperaturze pokojowej, rozmiar L
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Koszt składników
9.00