Klasyczne placki bananowe
- Mąka pszenna typ 500 (350 g)
- Proszek do pieczenia (4 g)
- Banan (240 g)
- Jajko (2 szt.)
- Mleko 2% (250 ml)
- Olej rzepakowy (60 ml)
Przepis na klasyczne placki bananowe krok po kroku
Do dużej miski przesiej mąkę i proszek do pieczenia.
W osobnej misce rozgnieć widelcem bardzo dojrzałe banany na gładką masę, a następnie dodaj jajka, ekstrakt waniliowy i mleko.
Zrób dołek na środku suchych składników, dodaj mokre składniki i szybko wymieszaj, aby uzyskać gładkie ciasto.
Rozgrzej tłuszcz na dużej patelni.
Dodaj 2-3 łyżki ciasta na patelnię i smaż przez kilka minut, aż na powierzchni zaczną pojawiać się małe bąbelki.
Odwróć placuszki i smaż przez 1-2 minuty po drugiej stronie.
-
Placek bananowiec
-
Placek z bananami
-
Pancakes bananowe
-
Bananowe pancakes
-
Placuszki bananowe
-
Placki z bananami
-
Racuszki z bananów
-
Placki bananowe dla dzieci
-
Bananowy naleśnik
-
Placuszki bananowe bez jajek
-
Placuszki bananowe fit
-
Placki z kaszy jaglanej
-
Placki bananowe bez jajek
-
Racuchy z bananem
-
Placki bananowe dla niemowlaka
-
Placki twarogowe z bananem
-
Placuszki bananowe z płatkami owsianymi
-
Fit placki bananowe
-
Placki bananowe
Więcej informacji na temat klasycznych placków bananowych
Klasyczne placki bananowe to najlepsza opcja dla każdego, kto szuka najprostszego sposobu na przygotowanie placków śniadaniowych. Są smaczne, tanie i niezwykle puszyste. Placki są szybkie i bardzo sycące. Będą dobrym wyborem nawet dla dzieci. Idealnie smakują podane z cukrem pudrem i z jogurtem. Są bardzo miękkie. Będą dobrą alternatywą dla racuchów. To najlepsze placki, jakie można stworzyć w swojej kuchni! Ten prosty przepis spodoba się na pewno fanom wszelkich placuszków i naleśników. Placki z przepisu wychodzą przepyszne, a ciasto ma odpowiednią strukturę. To też dobry przepis dla początkujących kucharzy. Są naprawdę zdrowe, jednak można jednak uczynić je jeszcze bardziej fit, wystarczy zamienić cukier na inny słodzik, który będzie miał mniej kalorii np. ksylitol lub erytrytol. Dzięki temu zmniejszy się również indeks glikemiczny tego wypieku.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić klasyczne placki bananowe, które będą naprawdę ciekawe, a przy okazji proste i sycące, to ten prosty przepis sprawdzi się idealnie. Powstają z niego racuszki łatwe, szybkie i niezwykle odżywcze.
Przepis na klasyczne placki bananowe to doskonały pomysł na naprawdę szybkie danie, które sprawdzi się na śniadanie. Wszystkie składniki można z łatwością znaleźć w każdym większym sklepie. Głównym są oczywiście banany. To jeden z ulubionych owoców Polaków. Nic dziwnego jest słodki i tani, a przy okazji niezwykle sycący. Choć wersja zielona zawiera więcej błonnika, to w tym przepisie lepiej sprawdzą się te, nieco przejrzałe. To właśnie one odznaczają się największą słodkością, która jest potrzebna w placuszkach. Dodają również całości także ogromnej ilości antyoksydantów. Zawierają też duże ilości potasu i magnezu, pierwiastków, które wpływają na prawidłowe funkcjonowanie mięśni szkieletowych. Choć wydaje się, że smażenie racuchów jest skomplikowane, to z tym przepisem przekonasz się, że nie jest to prawda. Placuszki można usmażyć w kilka minut, a dla tych, którzy nie lubią stać przy patelni, można je także upiec w piekarniku.
Alergeny w klasycznych plackach bananowych
Lista alergenów dla klasycznych placków bananowych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Proszek do pieczenia
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 2%
Wartości odżywcze klasycznych placków bananowych
To opcja zdrowa, jednak dobrze połączyć ją ze świeżymi owocami i serkiem.
Energia i białka
(251g)
Węglowodany
(251g)
Tłuszcze
(251g)
Witaminy
(251g)
Składniki mineralne
(251g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.