Klasyczne placki bananowe

Opublikowano: 03.03.2022 r., 11:49 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Placki bananowe z owocami
Klasyczne placki bananowe
Klasyczne placki bananowe to najlepsza opcja dla każdego, kto szuka najprostszego sposobu na przygotowanie placków śniadaniowych. Są smaczne, tanie i niezwykle puszyste.
Przygotowanie 5 min
Smażenie 10 min
571 kcal
Kcal w porcji
251 g
Wielkość porcji
76
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 (350 g)
  • Proszek do pieczenia (4 g)
  • Banan (240 g)
  • Jajko (2 szt.)
  • Mleko 2% (250 ml)
  • Olej rzepakowy (60 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
ekstrakt waniliowy
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka

Przepis na klasyczne placki bananowe krok po kroku

Do dużej miski przesiej mąkę i proszek do pieczenia.

W osobnej misce rozgnieć widelcem bardzo dojrzałe banany na gładką masę, a następnie dodaj jajka, ekstrakt waniliowy i mleko.

Zrób dołek na środku suchych składników, dodaj mokre składniki i szybko wymieszaj, aby uzyskać gładkie ciasto.

Rozgrzej tłuszcz na dużej patelni.

Dodaj 2-3 łyżki ciasta na patelnię i smaż przez kilka minut, aż na powierzchni zaczną pojawiać się małe bąbelki.

Odwróć placuszki i smaż przez 1-2 minuty po drugiej stronie.

Jak oceniasz przepis na klasyczne placki bananowe
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,5% osób

Więcej informacji na temat klasycznych placków bananowych

Klasyczne placki bananowe to najlepsza opcja dla każdego, kto szuka najprostszego sposobu na przygotowanie placków śniadaniowych. Są smaczne, tanie i niezwykle puszyste. Placki są szybkie i bardzo sycące. Będą dobrym wyborem nawet dla dzieci. Idealnie smakują podane z cukrem pudrem i z jogurtem. Są bardzo miękkie. Będą dobrą alternatywą dla racuchów. To najlepsze placki, jakie można stworzyć w swojej kuchni! Ten prosty przepis spodoba się na pewno fanom wszelkich placuszków i naleśników. Placki z przepisu wychodzą przepyszne, a ciasto ma odpowiednią strukturę. To też dobry przepis dla początkujących kucharzy. Są naprawdę zdrowe, jednak można jednak uczynić je jeszcze bardziej fit, wystarczy zamienić cukier na inny słodzik, który będzie miał mniej kalorii np. ksylitol lub erytrytol. Dzięki temu zmniejszy się również indeks glikemiczny tego wypieku.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić klasyczne placki bananowe, które będą naprawdę ciekawe, a przy okazji proste i sycące, to ten prosty przepis sprawdzi się idealnie. Powstają z niego racuszki łatwe, szybkie i niezwykle odżywcze.

Przepis na klasyczne placki bananowe to doskonały pomysł na naprawdę szybkie danie, które sprawdzi się na śniadanie. Wszystkie składniki można z łatwością znaleźć w każdym większym sklepie. Głównym są oczywiście banany. To jeden z ulubionych owoców Polaków. Nic dziwnego jest słodki i tani, a przy okazji niezwykle sycący. Choć wersja zielona zawiera więcej błonnika, to w tym przepisie lepiej sprawdzą się te, nieco przejrzałe. To właśnie one odznaczają się największą słodkością, która jest potrzebna w placuszkach. Dodają również całości także ogromnej ilości antyoksydantów. Zawierają też duże ilości potasu i magnezu, pierwiastków, które wpływają na prawidłowe funkcjonowanie mięśni szkieletowych. Choć wydaje się, że smażenie racuchów jest skomplikowane, to z tym przepisem przekonasz się, że nie jest to prawda. Placuszki można usmażyć w kilka minut, a dla tych, którzy nie lubią stać przy patelni, można je także upiec w piekarniku.

Alergeny w klasycznych plackach bananowych

Lista alergenów dla klasycznych placków bananowych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%

Wartości odżywcze klasycznych placków bananowych

na 100g gotowej potrawy

To opcja zdrowa, jednak dobrze połączyć ją ze świeżymi owocami i serkiem.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(251g)
Energia (kcal)
227.84
571.87
Białko (g)
7.38
18.53

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(251g)
Węglowodany (g)
32.00
80.32
Węglowodany przyswajalne (g)
31.37
78.75

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(251g)
Tłuszcz (g)
8.07
20.25
Tłuszcze nasycone (g)
1.82
4.57
Tłuszcze nienasycone (g)
6.24
15.67

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(251g)
Witamina B6 (mg)
0.15
0.38
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.35
0.89
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.39
0.99
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.38
5.97
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
60.82
152.66
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(251g)
Sód (mg)
26.65
66.88
Potas (mg)
222.58
558.69
Wapń (mg)
61.97
155.55
Fosfor (mg)
121.98
306.17
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
23.16
58.12
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
2.20
5.52
Cynk (mg)
0.65
1.63
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.09
0.23
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny klasycznych placków bananowych 76
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania klasycznych placków bananowych

Koszt składników
20.70
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
350 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.05
Za 350 g
Proszek do pieczenia
4 g
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.08
Za 4 g
Banan
240 g
0.80
Za 120,0 g
Liczba opakowań 2
1.60
Za 240 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Mleko 2%
250 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 ml
Olej rzepakowy
60 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.42
Za 60 ml
Koszt składników
20.70