Kieszonki z ciasta francuskiego
- Ciasto francuskie (500 g)
- Pieczarki - 10 średnich sztuk (250 g)
- Cebula - 2 duże sztuki (200 g)
- Ajwar (200 g)
- Śmietanka kremowa 30% (100 g)
- Natka pietruszki (10 g)
Przepis na kieszonki z ciasta francuskiego krok po kroku
Cebulę pokrój w drobną kostkę, pieczarki pokrój na cztery części. Zeszklij cebulę, dodaj pieczarki. Dopraw solą i pieprzem.
Dodaj ajvar, śmietankę kremówkę i posiekaną natkę pietruszki. Gotuj 3-4 minuty na średnim ogniu.
Ciasto francuskie pokrój na duże prostokąty, tak aby można było złożyć z nich sakiewkę.
Na każdy kawałek ciasta nałóż farsz, zlep brzegi ciasta.
Sakiewki ułóż na blaszce do pieczenia i wierzch posmaruj roztrzepanym jajkiem z wodą.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 20-25 minut.
- Ciasto francuskie ze szpinakiem i boczkiem
- Ciasto francuskie z jabłkami
- Ciasto francuskie na słodko
- Paszteciki z ciasta francuskiego
- Ciasto francuskie na słono
- Pizzerinki z ciasta francuskiego
- Pastel de nata
- Ślimaczki z ciasta francuskiego
- Tarta z ciasta francuskiego
- Paluchy z ciasta francuskiego
- Fornetti
- Pasteis de nata
- Ciasto francuskie z parówką
- Roladki z ciasta francuskiego
- Szparagi w cieście francuskim
- Jabłka w cieście francuskim
- Ciasto francuskie z nutellą
- Paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami
- Przekąski z ciasta francuskiego
Więcej informacji na temat kieszonek z ciasta francuskiego
Kieszonki z ciasta francuskiego to pomysł na szybki obiad lub przekąskę. Gotowe ciasto francuskie idealnie nadaje się do faszerowania. Rodzaj farszu ogranicza tylko twoja wyobraźnia i upodobania kulinarne. Przepis na kieszonki z ciasta francuskiego jest łatwy dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego aby go wykonać. Do przygotowania tego dania będą Ci potrzebne następujące produkty spożywcze: ciasto francuskie, cebula, pieczarki, śmietana kremówka 30%, Ajvar, jajko, sól i pieprz, natka pietruszki.
Jak zrobić kieszonki z ciasta francuskiego ? Na początek przygotuj farsz. Cebulę pokrój w drobną kostkę, pieczarki pokrój na cztery części. Zeszklij cebulę na rozgrzanym oleju, dodaj do niej pieczarki, dopraw solą i pieprzem, podsmaż aż pieczarki się zarumienią i odparuje z nich woda. Następnie zalej składniki śmietanką kremówką, dodaj ajvar i natkę pietruszki. Gotuj na średnim ogniu 3-4 minuty. Tak przygotowany farsz przestudź. Ciasto francuskie podziel na prostokąty, muszą być na tyle długie aby można było je złożyć na pół i skleić brzegi. Na ciasto nakładaj farsz. Złóż w pół i zlep brzegi. Możesz też docisnąć je widelcem. W misce roztrzep jajko z odrobiną wody i posmaruj wierzch ciasta. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 20-25 minut. Jajko sprawi że ciasto się zarumieni.
Cebula od setek lat jest ceniona za swoje właściwości prozdrowotne. Cebula jest ona źródłem witaminy C oraz substancji o działaniu bakteriobójczym. Zawarte w niej substancje bakteriobójcze do dziś wykorzystywane są w leczeniu przeziębienia i zapaleniach gardła. Cebula jest także znana z zawartości kwercetyny, która jest silnym przeciwutleniaczem i może obniżać prawdopodobieństwo rozwoju nowotworów. Cebula zawiera także spore ilości potasu, który reguluje pracę serca i obniża ciśnienie krwi. Ajvar to pasta z papryki czerwonej i bakłażana. Papryka jest bogatym źródłem beta-karotenu i likopenu. Likopen jest naturalnym przeciwutleniaczem, który zawierają także pomidory.
Podsumowując pyszne kieszonki z ciasta francuskiego to świetny pomysł na obiad kiedy nie masz czasu gotować. Smaczne kieszonki z farszem możesz podać na zimno z dodatkiem sosu jogurtowego. Dobre ciasto francuskie ma krótki skład, zwróć na to uwagę przy zakupie, gdyż zrobienie domowego ciasta wymaga bardzo dużo pracy.
Alergeny w kieszonkach z ciasta francuskiego
Lista alergenów dla kieszonek z ciasta francuskiego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
- Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Ciasto francuskie
- Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietanka kremowa 30%
Wartości odżywcze kieszonek z ciasta francuskiego
Kieszonki z ciasta francuskiego to dobry pomysł na ciekawy obiad. Gotowe ciasto francuskie to szybki pomysł na obiad. Możesz je dowolnie faszerować mięsem lub warzywami.
Energia i białka
(200g)
Węglowodany
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Witaminy
(200g)
Składniki mineralne
(200g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.