Kieszonki z ciasta francuskiego

Opublikowano: 03.09.2021 r., 8:18 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kieszonki z ciasta francuskiego ułożone na drewnianym blacie. Obok niego znajdują się pieczarki, papryka kolorowa oraz ziarenka pieprzu.
Kieszonki z ciasta francuskiego
Kieszonki z ciasta francuskiego to doskonała propozycja na szybki obiad lub przekąskę podczas spotkań rodzinnych i ze znajomymi. Koniecznie wypróbuj naszego przepisu.
Przygotowanie 10 min
Pieczenie 25 min
526 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
56
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 6 porcji
  • Ciasto francuskie (500 g)
  • Pieczarki 10 średnich sztuk (250 g)
  • Cebula 2 duże sztuki (200 g)
  • Ajwar (200 g)
  • Śmietanka kremowa 30% (100 g)
  • Natka pietruszki (10 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
piekarnik

Przepis na kieszonki z ciasta francuskiego krok po kroku

Cebulę pokrój w drobną kostkę, pieczarki pokrój na cztery części. Zeszklij cebulę, dodaj pieczarki. Dopraw solą i pieprzem.

Dodaj ajvar, śmietankę kremówkę i posiekaną natkę pietruszki. Gotuj 3-4 minuty na średnim ogniu.

Ciasto francuskie pokrój na duże prostokąty, tak aby można było złożyć z nich sakiewkę.

Na każdy kawałek ciasta nałóż farsz, zlep brzegi ciasta.

Sakiewki ułóż na blaszce do pieczenia i wierzch posmaruj roztrzepanym jajkiem z wodą.

Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 20-25 minut.

Jak oceniasz przepis na kieszonki z ciasta francuskiego
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,1% osób

Więcej informacji na temat kieszonek z ciasta francuskiego

Kieszonki z ciasta francuskiego to pomysł na szybki obiad lub przekąskę. Gotowe ciasto francuskie idealnie nadaje się do faszerowania. Rodzaj farszu ogranicza tylko twoja wyobraźnia i upodobania kulinarne. Przepis na kieszonki z ciasta francuskiego jest łatwy dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego aby go wykonać. Do przygotowania tego dania będą Ci potrzebne następujące produkty spożywcze: ciasto francuskie, cebula, pieczarki, śmietana kremówka 30%, Ajvar, jajko, sól i pieprz, natka pietruszki.

Jak zrobić kieszonki z ciasta francuskiego ? Na początek przygotuj farsz. Cebulę pokrój w drobną kostkę, pieczarki pokrój na cztery części. Zeszklij cebulę na rozgrzanym oleju, dodaj do niej pieczarki, dopraw solą i pieprzem, podsmaż aż pieczarki się zarumienią i odparuje z nich woda. Następnie zalej składniki śmietanką kremówką, dodaj ajvar i natkę pietruszki. Gotuj na średnim ogniu 3-4 minuty. Tak przygotowany farsz przestudź. Ciasto francuskie podziel na prostokąty, muszą być na tyle długie aby można było je złożyć na pół i skleić brzegi. Na ciasto nakładaj farsz. Złóż w pół i zlep brzegi. Możesz też docisnąć je widelcem. W misce roztrzep jajko z odrobiną wody i posmaruj wierzch ciasta. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 20-25 minut. Jajko sprawi że ciasto się zarumieni.

Cebula od setek lat jest ceniona za swoje właściwości prozdrowotne. Cebula jest ona źródłem witaminy C oraz substancji o działaniu bakteriobójczym. Zawarte w niej substancje bakteriobójcze do dziś wykorzystywane są w leczeniu przeziębienia i zapaleniach gardła. Cebula jest także znana z zawartości kwercetyny, która jest silnym przeciwutleniaczem i może obniżać prawdopodobieństwo rozwoju nowotworów. Cebula zawiera także spore ilości potasu, który reguluje pracę serca i obniża ciśnienie krwi. Ajvar to pasta z papryki czerwonej i bakłażana. Papryka jest bogatym źródłem beta-karotenu i likopenu. Likopen jest naturalnym przeciwutleniaczem, który zawierają także pomidory.

Podsumowując pyszne kieszonki z ciasta francuskiego to świetny pomysł na obiad kiedy nie masz czasu gotować. Smaczne kieszonki z farszem możesz podać na zimno z dodatkiem sosu jogurtowego. Dobre ciasto francuskie ma krótki skład, zwróć na to uwagę przy zakupie, gdyż zrobienie domowego ciasta wymaga bardzo dużo pracy.

Alergeny w kieszonkach z ciasta francuskiego

Lista alergenów dla kieszonek z ciasta francuskiego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Ciasto francuskie
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 30%

Wartości odżywcze kieszonek z ciasta francuskiego

na 100g gotowej potrawy

Kieszonki z ciasta francuskiego to dobry pomysł na ciekawy obiad. Gotowe ciasto francuskie to szybki pomysł na obiad. Możesz je dowolnie faszerować mięsem lub warzywami.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
263.46
526.92
Białko (g)
3.88
7.77

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
22.45
44.91
Węglowodany przyswajalne (g)
21.36
42.73
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.09
2.18

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
18.12
36.24
Tłuszcze nasycone (g)
7.04
14.09
Tłuszcze nienasycone (g)
11.08
22.15
Cholesterol (mg)
0.00
0.00
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina C (mg)
9.00
17.99
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
175.01
350.02
Wapń (mg)
9.11
18.21
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.20
2.40
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny kieszonek z ciasta francuskiego 56
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kieszonek z ciasta francuskiego

Koszt składników
34.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ciasto francuskie
500 g
5.00
Za 230,0 g
Liczba opakowań 3
10.87
Za 500 g
Pieczarki
250 g
10 średnich sztuk
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 250 g
Cebula
200 g
2 duże sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Ajwar
200 g
6.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 200 g
Śmietanka kremowa 30%
100 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 100 g
Natka pietruszki
10 g
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.67
Za 10 g
Koszt składników
34.00