Przepis na kieszonki z ciasta francuskiego krok po kroku

Składniki dla 6 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
piekarnik

Cebulę pokrój w drobną kostkę, pieczarki pokrój na cztery części. Zeszklij cebulę, dodaj pieczarki. Dopraw solą i pieprzem.

Dodaj ajvar, śmietankę kremówkę i posiekaną natkę pietruszki. Gotuj 3-4 minuty na średnim ogniu.

Ciasto francuskie pokrój na duże prostokąty, tak aby można było złożyć z nich sakiewkę.

Na każdy kawałek ciasta nałóż farsz, zlep brzegi ciasta.

Sakiewki ułóż na blaszce do pieczenia i wierzch posmaruj roztrzepanym jajkiem z wodą.

Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 20-25 minut.

Kieszonki z ciasta francuskiego ułożone na drewnianym blacie. Obok niego znajdują się pieczarki, papryka kolorowa oraz ziarenka pieprzu.
Kieszonki z ciasta francuskiego
Koszt przygotowania dania
20.14 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
526 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
56

Kieszonki z ciasta francuskiego - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o kieszonkach z ciasta francuskiego

Kieszonki z ciasta francuskiego to pomysł na szybki obiad lub przekąskę. Gotowe ciasto francuskie idealnie nadaje się do faszerowania. Rodzaj farszu ogranicza tylko twoja wyobraźnia i upodobania kulinarne. Przepis na kieszonki z ciasta francuskiego jest łatwy dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego aby go wykonać. Do przygotowania tego dania będą Ci potrzebne następujące produkty spożywcze: ciasto francuskie, cebula, pieczarki, śmietana kremówka 30%, Ajvar, jajko, sól i pieprz, natka pietruszki.

Jak zrobić kieszonki z ciasta francuskiego ? Na początek przygotuj farsz. Cebulę pokrój w drobną kostkę, pieczarki pokrój na cztery części. Zeszklij cebulę na rozgrzanym oleju, dodaj do niej pieczarki, dopraw solą i pieprzem, podsmaż aż pieczarki się zarumienią i odparuje z nich woda. Następnie zalej składniki śmietanką kremówką, dodaj ajvar i natkę pietruszki. Gotuj na średnim ogniu 3-4 minuty. Tak przygotowany farsz przestudź. Ciasto francuskie podziel na prostokąty, muszą być na tyle długie aby można było je złożyć na pół i skleić brzegi. Na ciasto nakładaj farsz. Złóż w pół i zlep brzegi. Możesz też docisnąć je widelcem. W misce roztrzep jajko z odrobiną wody i posmaruj wierzch ciasta. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 20-25 minut. Jajko sprawi że ciasto się zarumieni.

Cebula od setek lat jest ceniona za swoje właściwości prozdrowotne. Cebula jest ona źródłem witaminy C oraz substancji o działaniu bakteriobójczym. Zawarte w niej substancje bakteriobójcze do dziś wykorzystywane są w leczeniu przeziębienia i zapaleniach gardła. Cebula jest także znana z zawartości kwercetyny, która jest silnym przeciwutleniaczem i może obniżać prawdopodobieństwo rozwoju nowotworów. Cebula zawiera także spore ilości potasu, który reguluje pracę serca i obniża ciśnienie krwi. Ajvar to pasta z papryki czerwonej i bakłażana. Papryka jest bogatym źródłem beta-karotenu i likopenu. Likopen jest naturalnym przeciwutleniaczem, który zawierają także pomidory.

Podsumowując pyszne kieszonki z ciasta francuskiego to świetny pomysł na obiad kiedy nie masz czasu gotować. Smaczne kieszonki z farszem możesz podać na zimno z dodatkiem sosu jogurtowego. Dobre ciasto francuskie ma krótki skład, zwróć na to uwagę przy zakupie, gdyż zrobienie domowego ciasta wymaga bardzo dużo pracy.

Wartości odżywcze kieszonek z ciasta francuskiego

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kalorie)
263.46 kcal
526.92 kcal
Białko
3.88 g
7.77 g

Węglowodany w kieszonkach z ciasta francuskiego

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany
22.45 g
44.91 g
Węglowodany przyswajalne
21.36 g
42.73 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.09 g
2.18 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz
18.12 g
36.24 g
Tłuszcze nasycone
7.04 g
14.09 g
Tłuszcze nienasycone
11.08 g
22.15 g
Cholesterol
0.00 mg
0.00 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na kieszonki z ciasta francuskiego

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina C
9.00 mg
17.99 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na kieszonki z ciasta francuskiego

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód
175.01 mg
350.02 mg
Wapń
9.11 mg
18.21 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo
1.20 mg
2.40 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny kieszonek z ciasta francuskiego 56
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w kieszonkach z ciasta francuskiego

Lista alergenów dla kieszonek z ciasta francuskiego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Ciasto francuskie
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 30%

Cena przygotowania kieszonek z ciasta francuskiego

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ciasto francuskie
500 g
5.00
Za 230.0 g
Liczba opakowań 3
10.87
Za 500 g
Pieczarki
250 g
10 średnich sztuk
5.00
Za 500.0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 250 g
Cebula
200 g
2 duże sztuki
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Ajwar
200 g
6.00
Za 300.0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 200 g
Śmietanka kremowa 30%
100 g
3.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 100 g
Natka pietruszki
10 g
2.00
Za 30.0 g
Liczba opakowań 1
0.67
Za 10 g
Koszt składników
34.00
Jak oceniasz przepis na kieszonki z ciasta francuskiego
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób