Przepis na kieszonki z ciasta francuskiego krok po kroku
- Ciasto francuskie 500 g
- Pieczarki 250 g 10 średnich sztuk
- Cebula 200 g 2 duże sztuki
- Ajwar 200 g
- Śmietanka kremowa 30% 100 g
- Natka pietruszki 10 g
Cebulę pokrój w drobną kostkę, pieczarki pokrój na cztery części. Zeszklij cebulę, dodaj pieczarki. Dopraw solą i pieprzem.
Dodaj ajvar, śmietankę kremówkę i posiekaną natkę pietruszki. Gotuj 3-4 minuty na średnim ogniu.
Ciasto francuskie pokrój na duże prostokąty, tak aby można było złożyć z nich sakiewkę.
Na każdy kawałek ciasta nałóż farsz, zlep brzegi ciasta.
Sakiewki ułóż na blaszce do pieczenia i wierzch posmaruj roztrzepanym jajkiem z wodą.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 20-25 minut.
Często zadawane pytania
-
Ciasto francuskie
-
Ciasto francuskie ze szpinakiem i boczkiem
-
Ciasto francuskie z jabłkami
-
Ciasto francuskie na słodko
-
Paszteciki z ciasta francuskiego
-
Ciasto francuskie na słono
-
Pizzerinki z ciasta francuskiego
-
Ślimaczki z ciasta francuskiego
-
Tarta z ciasta francuskiego
-
Paluchy z ciasta francuskiego
-
Fornetti
-
Ciasto francuskie z parówką
-
Pasteis de nata
-
Roladki z ciasta francuskiego
-
Szparagi w cieście francuskim
-
Ciasto francuskie z nutellą
-
Sakiewki z ciasta francuskiego
-
Ciasto francuskie ze szpinakiem i fetą
-
Przekąski z ciasta francuskiego

(liczba kalorii)
Kieszonki z ciasta francuskiego - cechy przepisu
Więcej o kieszonkach z ciasta francuskiego
Kieszonki z ciasta francuskiego to pomysł na szybki obiad lub przekąskę. Gotowe ciasto francuskie idealnie nadaje się do faszerowania. Rodzaj farszu ogranicza tylko twoja wyobraźnia i upodobania kulinarne. Przepis na kieszonki z ciasta francuskiego jest łatwy dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego aby go wykonać. Do przygotowania tego dania będą Ci potrzebne następujące produkty spożywcze: ciasto francuskie, cebula, pieczarki, śmietana kremówka 30%, Ajvar, jajko, sól i pieprz, natka pietruszki.
Jak zrobić kieszonki z ciasta francuskiego ? Na początek przygotuj farsz. Cebulę pokrój w drobną kostkę, pieczarki pokrój na cztery części. Zeszklij cebulę na rozgrzanym oleju, dodaj do niej pieczarki, dopraw solą i pieprzem, podsmaż aż pieczarki się zarumienią i odparuje z nich woda. Następnie zalej składniki śmietanką kremówką, dodaj ajvar i natkę pietruszki. Gotuj na średnim ogniu 3-4 minuty. Tak przygotowany farsz przestudź. Ciasto francuskie podziel na prostokąty, muszą być na tyle długie aby można było je złożyć na pół i skleić brzegi. Na ciasto nakładaj farsz. Złóż w pół i zlep brzegi. Możesz też docisnąć je widelcem. W misce roztrzep jajko z odrobiną wody i posmaruj wierzch ciasta. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 20-25 minut. Jajko sprawi że ciasto się zarumieni.
Cebula od setek lat jest ceniona za swoje właściwości prozdrowotne. Cebula jest ona źródłem witaminy C oraz substancji o działaniu bakteriobójczym. Zawarte w niej substancje bakteriobójcze do dziś wykorzystywane są w leczeniu przeziębienia i zapaleniach gardła. Cebula jest także znana z zawartości kwercetyny, która jest silnym przeciwutleniaczem i może obniżać prawdopodobieństwo rozwoju nowotworów. Cebula zawiera także spore ilości potasu, który reguluje pracę serca i obniża ciśnienie krwi. Ajvar to pasta z papryki czerwonej i bakłażana. Papryka jest bogatym źródłem beta-karotenu i likopenu. Likopen jest naturalnym przeciwutleniaczem, który zawierają także pomidory.
Podsumowując pyszne kieszonki z ciasta francuskiego to świetny pomysł na obiad kiedy nie masz czasu gotować. Smaczne kieszonki z farszem możesz podać na zimno z dodatkiem sosu jogurtowego. Dobre ciasto francuskie ma krótki skład, zwróć na to uwagę przy zakupie, gdyż zrobienie domowego ciasta wymaga bardzo dużo pracy.
Wartości odżywcze kieszonek z ciasta francuskiego
Energia i białka
(200g)
Węglowodany w kieszonkach z ciasta francuskiego
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Witaminy w przepisie na kieszonki z ciasta francuskiego
(200g)
Składniki mineralne w przepisie na kieszonki z ciasta francuskiego
(200g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w kieszonkach z ciasta francuskiego
Lista alergenów dla kieszonek z ciasta francuskiego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Ciasto francuskie
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietanka kremowa 30%