Jak piec ciasto francuskie?

Zobacz pytania podobne do jak piec ciasto francuskie?

To może wydać Ci się interesujące

Jak piec ciasto francuskie? Co jeszcze warto wiedzieć?

Ciasto francuskie to uniwersalny produkt spożywczy, który powinien się znaleźć w lodówce każdego z nas. Dzięki niemu w krótkim czasie przygotujesz szybki i pyszny posiłek. To, co znajdzie się w środku, nie ma znaczenia, możesz przygotować je z nadzieniem na słono lub słodko.

Skoro już wiesz, co może znaleźć się w środku, dowiedz się jak piec ciasto francuskie, aby było pyszne i chrupiące.

Czas pieczenia jest niezwykle krótki, ponieważ wynosi jedyne 15-20 minut, temperatura pieczenia natomiast wynosi 180 stopni.

Skoro już wiesz, jak upiec ciasto francuskie poznaj mój przepis na pyszne pizzerinki z ciasta francuskiego to idealna propozycja przekąski, nie tylko dla dzieci, ale też dla wszystkich dorosłych.

Mini pizze według mojego sprawdzonego przepisu wykonasz błyskawicznie.

Zatem jak zrobić pizzerinki z ciasta francuskiego?

Do ich wykonania będziesz potrzebować kilku podstawowych składników, czyli ciasta francuskiego. Ja zazwyczaj korzystam z gotowego ciasta w rulonie, które jest dostępne, w każdym większym sklepie. Dzięki niemu przepyszne przekąski powstają w 15 minut. Jeśli jednak chcesz, śmiało możesz przygotować ciasto od podstaw, to będzie jednak trochę bardziej czasochłonne, ciasto francuskie musi leżakować w lodówce przez godzinę.

Dlatego zawsze mam w swojej lodówce gotowe ciasto francuskie w rulonie.

Wystarczy, że rozwiniesz gotowe ciasto na stole i wytniesz z niego koła za pomocą większej szklanki, dokładnie tak jak robi się to przy pierogach. Możesz, także wyciąć z niego kwadraty. Kształt nie ma większego znaczenia. Tak przygotowane spody posmaruj delikatnie koncentratem pomidorowym i posyp oregano. Teraz czas na nasze dodatki, klasyczna pizza nie obejdzie się bez sera, szynki i pieczarek. Dokładnie takie dodatki znajdą się w moich mini pizzach. Ty możesz je oczywiście dowolnie modyfikować.

Na warstwie koncentratu ułóż drobno pokrojone pieczarki i szynkę, a dopiero na to plasterki sera. Ja używam zazwyczaj mozzarelli, którą kroję tylko w paski, jest ona mniej kaloryczna niż sery żółte. Jeśli liczysz kalorie, możesz skorzystać w mozzarelli w wersji light, będzie ona się charakteryzować niższą zawartością tłuszczu w swoim składzie.

Tak przygotowane mini pizze upieczemy w piekarniku, po 15 minutach będą już dobre do spożycia. Pizzerinki są pyszne na gorąco, podawane prosto z pieca, ale będą smaczne też na zimno, więc nie ma obaw, jeśli przygotujesz ich za dużo.

Jak widzisz mój przepis na pizzerinki z ciasta francuskiego jest bardzo prosty i szybki, poradzi sobie z nim nawet osoba, która nie ma doświadczenia w kuchni. Będzie to idealny pomysł na

przekąskę podczas zabawy sylwestrowej w gronie Twoich przyjaciół lub na rodzinne przyjęcie. Pokochają je nie tylko dorośli, ale przede wszystkim dzieci.

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto