Pasztet z królika

Opublikowano: 21.06.2022 r., 21:01 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Apetyt na pasztet z królika
Pasztet z królika
Domowy pasztet z królika to świetny pomysł na dodatek do pieczywa, które możesz podawać na śniadanie lub kolację. Jak przygotować pasztet w krótkim czasie? Poznaj mój przepis.
Przygotowanie 40 min
Gotowanie i Pieczenie 45 min
133 kcal
Kcal w porcji
100 g
Wielkość porcji
70
Indeks glikemiczny
Składniki dla 10 porcji
  • Królik tuszka - 1 sztuka (1000 g)
  • Marchewka - 2 sztuki (120 g)
  • Por - 1 sztuka (100 g)
  • Boczek surowy - kawałek (200 g)
  • Wątróbka drobiowa (200 g)
  • Jajko (3 szt.)
  • Bułka pszenna - 1 sztuka (60 g)
  • Mleko 2% - 1 szklanka (250 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, cząber
Sprzęt kuchenny
piekarnik, kuchenka, garnek, foremka keksówka

Przepis na pasztet z królika krok po kroku

Warzywa obierz i pokrój w mniejsze kawałki. Boczek pokrój w kostkę.

Wrzuć warzywa z boczkiem na rozgrzaną patelnię i podsmaż.

Do garnka wlej wodę około 2 litry, dodaj przesmażone warzywa z boczkiem i mięso z królika.

Dodaj przyprawy i gotuj do miękkości.

Gdy składniki będą miękkie, dodaj wątróbkę, krótko gotuj i przestań ogrzewać.

Warzywa i mięso wyciągnij z garnka, mięso obierz z kości, dodaj ugotowane jajka i namoczoną w mleku bułkę i zmiksuj całość.

W razie potrzeby delikatnie podlej wywarem.

Przełóż masę do keksówki i upiecz pasztet w piekarniku przez 45 minut w 180 st. C.

Jak oceniasz przepis na pasztet z królika
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,1% osób

Więcej informacji na temat pasztetu z królika

Pasztet z królika to dobry, domowy dodatek do kanapek, który jesteś w stanie przygotować w swoim domu.

Mój dzisiejszy prosty przepis powstaje zaledwie z kilku składników, które bez problemu dostaniesz w każdym sklepie. Musisz zaopatrzyć się w tuszkę z królika, którą dostaniesz w sklepie mięsnym, a nawet w markecie, sporo warzyw, idealnie sprawdzi się tutaj cała włoszczyzna. Dodatkowo boczek, który zapewni odrobinę tłuszczu, wątróbka, bułka pszenna i mleko. Dodatkowo jajka, które są źródłem pełnowartościowego białka, czyli takiego, które w swoim składzie zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne. Jest to rodzaj aminokwasów, których nasz organizm nie potrafi sam syntetyzować, dlatego tak ważne jest dostarczanie ich wraz z pożywieniem.

Dodatkowo dadzą Ci one poczucie sytości, dostarczając wielu witamin i składników mineralnych.

Królik należy do chudych mięs, jest to źródło łatwo przyswajalnego, pełnowartościowego białka. Mięso to dostarczy do naszego organizmu dodatkowo spore ilości witamin z grupy B, witaminę A, D, E. Zawiera niewiele tłuszczu, dlatego jest on polecany do dań lekkostrawnych.

Zatem, jak zrobić pasztet z królika w Twoim domu?

W pierwszej kolejności obierz wszystkie warzywa i pokrój je w kostkę, podobnie postępuj z boczkiem. Pokrój go w niewielką kostkę, a następnie wrzuć wszystko na rozgrzaną patelnię. Do garnka wlej wodę – około 2 litrów, dodaj tuszkę z królika i gotuj do miękkości, następnie dodaj przesmażone warzywa z boczkiem. Gdy składniki będą miękkie, dodaj wątróbkę, gotuj jeszcze przez 20 minut.

Wszystkie składniki wyciągnij z garnka, a tuszkę dodatkowo obierz z kości.

Zmiksuj składniki z ugotowanymi jajkami i wcześniej namoczoną bułką w mleku.

Gdy masa będzie zbyt sucha, delikatnie podlej ją wywarem, na końcu przełóż do foremki, idealnie sprawdzi się tutaj keksówka. Upiecz nasz pasztet w piekarniku w 180 st. C, po około 45-60 minutach będzie pyszny i dobry do spożycia.

Mój przepis na pasztet z królika to dobry pomysł na dodatek do pieczywa, ale też na święta jako wielkanocny pasztet.

Alergeny w pasztecie z królika

Lista alergenów dla pasztetu z królika przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bułka pszenna
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%

Wartości odżywcze pasztetu z królika

na 100g gotowej potrawy

Domowy pasztet jest zdecydowanie lepszą wersją niż kupny, wasze wiesz, że jest on wolny od barwników i konserwantów.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kcal)
133.60
133.60
Białko (g)
15.09
15.09

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany (g)
3.25
3.25
Węglowodany przyswajalne (g)
2.90
2.90
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.36
0.36

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz (g)
6.29
6.29
Tłuszcze nasycone (g)
2.84
2.84
Tłuszcze nienasycone (g)
3.46
3.46
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.36
2.36
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.09
1.09
Cholesterol (mg)
108.15
108.15

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina A (µg (mcg))
390.38
390.38
Witamina C (mg)
2.64
2.64
Retinol (µg (mcg))
337.64
337.64
Tiamina (mg)
0.10
0.10
Ryboflawina (mg)
0.27
0.27
Niacyna (mg)
4.63
4.63

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód (mg)
138.09
138.09
Potas (mg)
281.63
281.63
Wapń (mg)
35.49
35.49
Fosfor (mg)
186.62
186.62
Magnez (mg)
22.33
22.33
Żelazo (mg)
2.78
2.78
Szacunkowy indeks glikemiczny pasztetu z królika 70
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania pasztetu z królika

Koszt składników
68.60
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Królik tuszka
1000 g
1 sztuka
39.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
39.00
Za 1000 g
Marchewka
120 g
2 sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 120 g
Por
100 g
1 sztuka
4.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
1.33
Za 100 g
Boczek surowy
200 g
kawałek
4.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
8.00
Za 200 g
Wątróbka drobiowa
200 g
6.00
Za 450,0 g
Liczba opakowań 1
2.67
Za 200 g
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Bułka pszenna
60 g
1 sztuka
0.60
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 60 g
Mleko 2%
250 ml
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 ml
Koszt składników
68.60