Comber z królika

Opublikowano: 08.06.2022 r., 15:19 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Comber z królika podany w garnku.
Comber z królika
Comber z królika to wspaniała opcja na lekkie danie, które będzie idealną opcją na pyszny i lekkostrawny obiad dla całej rodziny. Pasuje do ryżu, makaronu i ziemniaków.
Przygotowanie 30 min
Czas duszenia 60 min
736 kcal
Kcal w porcji
350 g
Wielkość porcji
34
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Comber z królika 2 szt (450 g)
  • Śmietanka kremowa 30% (600 g)
  • Czosnek (10 g)
  • Cebula (100 g)
  • Tymianek świeży (30 g)
  • Oliwa z oliwek (60 ml)
  • Natka pietruszki (45 g)
  • Marchewka (90 g)
  • Ocet balsamiczny (15 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, zioła prowansalskie
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na comber z królika krok po kroku

Comber pokrój w kostkę. Połącz go z 2 łyżkami oliwy i octem. Dodaj sól, pieprz i zioła prowansalskie. Odstaw całość na 30 minut do 2 godzin.

Rozgrzej oliwę w garnku i podsmaż na niej posiekane cebulę i czosnek.

Dodaj mięso i podsmaż. Całość zalej połową szklanki wody.

Marchewkę pokrój w plasterki i wrzuć do garnka razem z posiekanymi: tymiankiem i natką pietruszki.

Duś przez 40 minut i wlej śmietankę.

Doprowadź do zagotowania i dopraw solą i pieprzem.

Jak oceniasz przepis na comber z królika
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 85,2% osób

Więcej informacji na temat combra z królika

Comber z królika to wspaniała opcja na lekkie danie, które będzie idealną opcją na pyszny i lekkostrawny obiad dla całej rodziny. Pasuje do ryżu, makaronu i ziemniaków.

Przepis na comber z królika to pomysł na pyszny kawałek mięsa w sosie. Comber duszony w śmietanie to najlepszy wybór nawet na diecie. Przyda się za to odrobina cierpliwości. Mięso trzeba bowiem odpowiednio zamarynować. Przyda się do tego odpowiednia marynata, która nie tylko wpłynie pozytywnie na smak mięsa, ale również odpowiednio je rozmiękczy i sprawi, że skruszeje. To doskonała opcja dla wszystkich miłośników mięsnych dań. To jest po prostu najlepsze. Świetnie sprawdzi się z dodatkiem ziemniaków, czy kaszy, zwłaszcza gryczanej.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić comber z królika, który będzie smaczny i dobry dla zdrowia, to ten przepis sprawdzi się idealnie. To przepis łatwy, a pozwala na stworzenie fantastycznego dania. Królik to mięso, które nie gości na polskich talerzach zbyt często. Zwykle ze względu na cenę, ale również strach przed obróbką termiczną. To prawda, mięso to potrzebuje specjalnego traktowania i sprawdza się dobrze tylko z niektórymi przyprawami, jednak w tym przepisie cała obróbka została przedstawiona w kilku krokach, dlatego spokojnie poradzi sobie z nią nawet początkująca osoba. Comber nazywany jest najszlachetniejszą częścią spośród całego królika. To dlatego, że mięso jest w nim delikatne i naprawdę smaczne. Jest uznawany za ten o największych walorach kulinarnych. Wybieraj odpowiedni kawałek, warto kierować się zawartością tłuszczu. Im mniej go w mięsie, tym zdrowsze dla układu krwionośnego będzie danie. Jednak mięso to powinno zawierać, choć minimalną jego ilość, w innym wypadku będzie suche i nie tak smaczne. Cały proces przygotowania najlepiej podzielić na dwie części. Pierwszą, a przy tym tą, która trwa najdłużej, jest marynowanie. Choć wydaje się ono zbędne, nie warto z niego rezygnować, to właśnie ono wpływa na odpowiedni smak mięsa. Do przygotowania odpowiedniej marynaty potrzeba tylko kilku składników, w tym wypadku jednak najważniejsze są proporcje. Bez nich marynata nie będzie odpowiednio oddziaływać na mięso. Drugą jest duszenie w sosie.

Alergeny w combrze z królika

Lista alergenów dla combra z królika przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 30%

Wartości odżywcze combra z królika

na 100g gotowej potrawy

To zdrowa opcja, która zawiera sporo białka i witamin.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(350g)
Energia (kcal)
210.49
736.73
Białko (g)
8.35
29.24

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(350g)
Węglowodany (g)
3.84
13.45
Węglowodany przyswajalne (g)
3.12
10.92
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.72
2.53
Brak danych dla: ocet balsamiczny.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(350g)
Tłuszcz (g)
17.98
62.92
Tłuszcze nasycone (g)
14.01
49.04
Tłuszcze nienasycone (g)
3.96
13.87

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(350g)
Sód (mg)
23.25
81.38
Szacunkowy indeks glikemiczny combra z królika 34
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania combra z królika

Koszt składników
95.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Comber z królika
450 g
2 szt
39.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
17.55
Za 450 g
Śmietanka kremowa 30%
600 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 3
9.00
Za 600 g
Czosnek
10 g
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Tymianek świeży
30 g
8.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
2.40
Za 30 g
Oliwa z oliwek
60 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
2.40
Za 60 ml
Natka pietruszki
45 g
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 2
3.00
Za 45 g
Marchewka
90 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.23
Za 90 g
Ocet balsamiczny
15 ml
7.00
Za 250,0 ml
Liczba opakowań 1
0.42
Za 15 ml
Koszt składników
95.50