Królik pieczony
- Królik tuszka 1 sztuka (1500 g)
- Wino białe wytrawne (400 ml)
- Masło klarowane (200 g)
- Tymianek świeży (1 g)
Przepis na królik pieczony krok po kroku
Przygotuj marynatę do królika. Wlej do miski białe wino, dodaj świeży tymianek, sól, liście laurowe, ziele angielskie, rozciśnięty czosnek i starty imbir. W marynatę włóż królika i marynuj 12-24 godziny.
Po tym czasie królika wraz z marynatą umieść w brytfannie. Na wierzch połóż kawałki masła.
Mięso piecz w temperaturze 180 stopni przez 75-80 minut.
Gotowego królika podawaj bezpośrednio po przygotowaniu z ulubionymi dodatkami.
-
Pasztet z królika
-
Królik w śmietanie
-
Potrawka z królika
-
Rosół z królika
-
Comber z królika
-
Królik duszony
-
Królik w sosie śmietanowym
-
Królik pieczony w rękawie
-
Królik z piekarnika
-
Królik w sosie
-
Wątróbka z królika
-
Pasztet z królika po staropolsku
-
Pasztet z królika
-
Królik pieczony z warzywami
-
Królik duszony w warzywach
-
Pasztet z królika w słoiku
-
Barszcz z królika
-
Królik w piwie
-
Potrawy z królika
Więcej informacji na temat królika pieczonego
Królik pieczony to doskonała propozycja na wykwintne danie na kolację ze znajomymi lub uroczysty obiad. Mięso z królika jest bardzo delikatne i zawiera małą ilość tłuszczu co powoduje że szybko robi się suche. Nie można go przepiec bo będzie całkiem nie zjadliwe. Mięso z królika najczęściej podaje się dzieciom ze względu ja jego prozdrowotne właściwości oraz nie podawanie antybiotyków w trakcie hodowli. Przepis na pieczonego królika jest dość prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego aby go zrobić. Do wykonania tego przepisu będą Ci potrzebne następujące produkty spożywcze: królik tuszka, masło klarowane, sól, liść laurowy, ziele angielskie, tymianek świeży, imbir korzeń świeży oraz wino białe wytrawne.
Jak zrobić królika pieczonego ? Na początek przygotuj marynatę, w której umieścisz mięso na 12 do 24 godzin przed pieczeniem. W miseczce umieść wino białe wytrawne, dodaj do niego łyżkę soli, liść laurowy, ziele angielskie, rozciśnięty czosnek, starty imbir i świeżą gałązkę tymianku. Wymieszaj dokładnie. Do tak przygotowanej marynaty włóż tuszkę i wstaw do lodówki. Po tym czasie mięso razem z marynatą przełóż do brytfanny. Na wierzch ułóż kawałki masła i piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 75-80 minut.
Bulwy imbiru dodanego do marynaty są źródłem olejków eterycznych posiadających właściwości bakteriobójcze oraz przeciwzapalne. Imbir jest także źródłem witamin z grupy B, mających korzystny wpływ na metabolizm całego organizmu. Imbir doskonale rozgrzewa i łagodzi przeziębienia. Ma także właściwości rozrzedzające krew dlatego nie można go spożywać bezpośrednio przed zabiegami operacyjnymi. Mięso królika jest dobry źródłem łatwo przyswajalnego białka zwierzęcego. Zawiera także sporo żelaza, które odpowiada między innymi za transport tlenu przez erytrocyty. Ma małą ilość tłuszczu dlatego może być spożywany przez osoby z podwyższonym poziomem cholesterolu we krwi.
Podsumowując pomysł na królika pieczonego idealnie pasuje na uroczyste kolacje i na obiad. Soczysty i pyszny królik jest zdrowy i zawiera małą ilość tłuszczu przez co staje się też dietetyczny. Dobry królik jest miękki a mięso lekko odchodzi od kości.
Alergeny w króliku pieczonym
Lista alergenów dla królika pieczonego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
- Wino białe wytrawne
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło klarowane
Wartości odżywcze królika pieczonego
Mięso z królika jest źródłem pełnowartościowego białka zwierzęcego. Królik jest mięsem bardzo zdrowym podawanym najczęściej dzieciom. Jest nisko kaloryczni i zawiera mało tłuszczu.
Energia i białka
(350g)
Węglowodany
(350g)
Tłuszcze
(350g)
Witaminy
(350g)
Składniki mineralne
(350g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.