Królik pieczony w rękawie

Opublikowano: 26.05.2023 r., 23:02 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Królik pieczony w rękawie podany na jasnobrązowym talerzu.
Królik pieczony w rękawie
Królik pieczony w rękawie stanowi doskonałą propozycję na pyszne danie obiadowe dla całej rodziny. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis na aromatycznego królika.
Przygotowanie 30 min
Pieczenie i Marynowanie 60 min
224 kcal
Kcal w porcji
175 g
Wielkość porcji
31
Indeks glikemiczny
Składniki dla 8 porcji
  • Królik tuszka (1500 g)
  • Olej rzepakowy 3 łyżki stołowe (30 ml)
  • Sos sojowy 2 łyżki stołowe (20 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, papryka słodka, imbir mielony, mielony czosnek, pieprz zielony ziarna
Sprzęt kuchenny
piekarnik, blaszka do pieczenia, miseczka, rękaw do pieczenia

Przepis na królika pieczonego w rękawie krok po kroku

Mięso królika podzielna części i dokładnie umyj.

Do miseczki wlej sos sojowy oraz olej. Do składników dodaj 2 łyżeczki czosnku, 1 łyżeczkę papryki słodkiej, 1 łyżeczkę imbiru mielonego, 1 łyżeczkę pieprzu ziarnistego oraz 1 łyżeczkę soli. Składniki dokładnie wymieszaj.

Marynatą natrzyj każdy kawałek mięsa, włóż go do rękawa do pieczenia. Rękaw zawiąż z dwóch stron i wstaw do lodówki na kilka godzin (najlepiej na noc).

Następnie mięso wyciągnij z lodówki i pozostaw do nagrzania w temperaturze pokojowej.

Następnie rękaw do pieczenia ułóż na blaszce.

Mięso z królika piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 60 minut.

Upieczone mięso podawaj z ulubionymi dodatkami.

Jak oceniasz przepis na królika pieczonego w rękawie
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 81,5% osób

Więcej informacji na temat królika pieczonego w rękawie

Królik pieczony w rękawie to doskonała propozycja na obiad dla całej rodziny. Królika pieczonego warto podać z dodatkiem gotowanych lub pieczonych ziemniaków oraz surówką przygotowaną na bazie buraczków (np. Z buraczkami zasmażanymi lub buraczkami z cebulką). Sprawdzony przepis na królika pieczonego w rękawie jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania dania potrzebne będą następujące produkty spożywcze: królik tuszka, olej rzepakowy, sos sojowy, sól, papryka słodka, imbir mielony, czosnek mielony oraz pieprz zielony ziarnisty.

A jak zrobić królika w rękawie? Mięso królika podzielna części i dokładnie umyj. Do miseczki wlej sos sojowy oraz olej. Do składników dodaj 2 łyżeczki czosnku, 1 łyżeczkę papryki słodkiej, 1 łyżeczkę imbiru mielonego, 1 łyżeczkę pieprzu ziarnistego oraz 1 łyżeczkę soli. Składniki dokładnie wymieszaj. Marynatą natrzyj każdy kawałek mięsa, włóż go do rękawa do pieczenia. Rękaw zawiąż z dwóch stron i wstaw do lodówki na kilka godzin (najlepiej na noc). Następnie mięso wyciągnij z lodówki i pozostaw do nagrzania w temp preturze pokojowej. Następnie rękaw do pieczenia ułóż na blaszce. Mięso z królika piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 60 minut. Upieczone mięso podawaj z ulubionymi dodatkami.

Tuszka królika jest dobry źródłem łatwo przyswajalnego białka zwierzęcego. Zawiera także sporo żelaza, które odpowiada między innymi za transport tlenu przez erytrocyty. Ma małą ilość tłuszczu dlatego może być spożywany przez osoby z podwyższonym poziomem cholesterolu we krwi.

Podsumowując: wiesz już ile czasu piec królika pieczonego. Królik pieczony stanowi doskonała pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Smaczny królik jest dobry do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu. Produkty niezbędne do przygotowania dania dostępne są w większości sklepów spożywczych. Królika warto podać z gotowanymi ziemniakami oraz surówką przygotowaną na bazie buraczków.

Alergeny w króliku pieczonym w rękawie

Lista alergenów dla królika pieczonego w rękawie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Sos sojowy
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Sos sojowy

W przepisie na królika pieczonego w rękawie nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • pieprz zielony ziarna
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Wartości odżywcze królika pieczonego w rękawie

na 100g gotowej potrawy

Królik pieczony w rękawie to doskonała propozycja na pyszne danie obiadowe. Mięso królika jest bardzo delikatne i stanowi doskonałe źródło cennych składników odżywczych, dlatego warto włączyć je do codziennego jadłospisu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(175g)
Energia (kcal)
128.43
224.75
Białko (g)
21.20
37.10

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(175g)
Węglowodany (g)
0.06
0.11
Węglowodany przyswajalne (g)
0.05
0.09
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.01
0.02

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(175g)
Tłuszcz (g)
4.19
7.33
Tłuszcze nasycone (g)
1.34
2.34
Tłuszcze nienasycone (g)
2.85
4.99
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.89
3.30
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.96
1.68
Cholesterol (mg)
78.39
137.18

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(175g)
Sód (mg)
119.26
208.71
Potas (mg)
371.42
649.98
Wapń (mg)
12.04
21.07
Żelazo (mg)
3.12
5.45
Szacunkowy indeks glikemiczny królika pieczonego w rękawie 31
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania królika pieczonego w rękawie

Koszt składników
92.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Królik tuszka
1500 g
39.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 2
58.50
Za 1500 g
Olej rzepakowy
30 ml
3 łyżki stołowe
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.21
Za 30 ml
Sos sojowy
20 ml
2 łyżki stołowe
7.00
Za 150,0 ml
Liczba opakowań 1
0.93
Za 20 ml
Koszt składników
92.00