Królik duszony w warzywach

Opublikowano: 04.09.2023 r., 16:03 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Królik duszony w warzywach podany w naczyniu żaroodpornym wraz z warzywami.
Królik duszony w warzywach
Królik duszony w warzywach to potrawa niezwykle smaczna, ale również bardzo ciekawa i odżywcza. Jeśli szukasz pomysłu na uroczysty obiad, wypróbuj tego przepisu.
Przygotowanie 25 min
Pieczenie 120 min
453 kcal
Kcal w porcji
365 g
Wielkość porcji
12
Indeks glikemiczny
Składniki dla 6 porcji
  • Królik tuszka (1300 g)
  • Marchewka (90 g)
  • Pietruszka (90 g)
  • Cebula (200 g)
  • Seler korzeniowy (100 g)
  • Masło (100 g)
  • Bulion warzywny (150 ml)
  • Miód (10 g)
  • Musztarda (10 g)
  • Ocet jabłkowy (10 ml)
  • Czosnek (40 g)
  • Oliwa z oliwek (20 ml)
  • Papryka zielona (70 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, liść laurowy, jałowiec
Sprzęt kuchenny
piekarnik

Przepis na królika duszonego w warzywach krok po kroku

Królika umyj i osusz, podziel na porcje. Składniki na marynatę połącz i natrzyj nią królika. Przykryj i włóż do lodówki na 24 godziny. Po tym czasie mięso przełóż do naczynia żaroodpornego.

Marchewkę, pietruszkę i seler umyj i obierz, cebulę pokrój w ćwiartki, paprykę umyj i pokrój w większe kawałki. Obłóż królika warzywami, dodaj kilka ziaren jałowca i listki laurowe.

Na wierzchu rozłóż pokrojone masło i włóż do rozgrzanego piekarnika. Piecz pod przykryciem lub folią aluminiową przez 20 minut w temperaturze 200 st. C.

Następnie kawałki mięsa obróć na drugą stronę, podlej bulionem warzywnym, zmniejsz temp.do 180 st. C. Ściągnij pokrywkę, by mięso ładnie się zrumieniło.

Piecz jeszcze ok.1,5 godziny do miękkości, od czasu do czasu podlewając wyciekającym sosem.

Jak oceniasz przepis na królika duszonego w warzywach
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 72,7% osób

Więcej informacji na temat królika duszonego w warzywach

Królik duszony w warzywach to potrawa niezwykle smaczna, ale również bardzo ciekawa i odżywcza. Jeśli szukasz pomysłu na uroczysty obiad, wypróbuj tego przepisu.

Przepis na królika duszonego w warzywach to smaczny wybór na lekkostrawny obiad. Tak przygotowane mięso jest delikatne i bardzo soczyste. Wprost rozpływa się w ustach. Mięso z królika to najlepszy wybór nie tylko dla dzieci, ale również dla osób, które szukają mięsa zdrowego, o niskiej zawartości tłuszczu. To pomysł na smaczny obiad. Całość jest prosta i szybka. Warzywa z sosu stają się bardzo miękkie i rozpływają się w ustach. Cały sos przyciąga wzrok ze względu na mnogość barw. Potrawa, która powstaje, jest niezwykle sycąca i pełna smaku. Jest również zdrowym wyborem ze względu na sporą ilość dodanych warzyw. To danie, które pozwala powrócić do czasów dzieciństwa. Królik smakuje jak babcine danie. To ze względu na bardzo tradycyjny przepis. Jej głównym składnikiem jest sos. Przepis może wydawać się pracochłonny, gdyż jest to danie składające się z wielu składników. Jednak to tylko mylne pierwsze wrażenie, tak naprawdę całość można przygotować w naprawdę ekspresowym tempie i jest to bardzo łatwe. Na pewno nie sprawi żadnej trudności w wykonaniu, nawet osobom, które dopiero zaczynają swoją przygodę z gotowaniem.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić królika duszonego w warzywach, by był pyszny i dobry dla zdrowia, to ten sprawdzony przepis będzie idealnym wyborem. Królik tak przygotowany jest pyszny i dobry dla zdrowia. Powstaje z niego danie pyszne, dobre dla żołądka, a także szybkie. Składniki na potrawkę powinny być jak najlepszej jakości, by całość smakowała dobrze. Warto wybierać świeże mięso, które sprawi, że całe danie będzie wyborne. Najlepiej dodawać kawałki, które nie mają zbyt dużo tłuszczu, a błonki wycinać przed gotowaniem. To dobry pomysł na obiad dla całej rodziny. Jest niezwykle sycący i świetnie komponuje się z gotowanymi ziemniakami, kaszami czy kluskami. Jest więc uniwersalną bazą różnego rodzaju dań. Bazuje tylko na kilku produktach, jednak dzięki temu można tę potrawę przygotować dosłownie zawsze. To doskonały pomysł na smaczne danie, które sprawdzi się na obiad.

Alergeny w króliku duszonym w warzywach

Lista alergenów dla królika duszonego w warzywach przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Seler korzeniowy
    • bulion warzywny
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Musztarda
  • Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
    • Ocet jabłkowy

Wartości odżywcze królika duszonego w warzywach

na 100g gotowej potrawy

To zdrowa opcja, która dostarczy dużo białka i witamin.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(365g)
Energia (kcal)
124.29
453.65
Białko (g)
13.42
48.97

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(365g)
Węglowodany (g)
3.63
13.25
Węglowodany przyswajalne (g)
2.96
10.82
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.67
2.44

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(365g)
Tłuszcz (g)
6.07
22.17
Tłuszcze nasycone (g)
3.43
12.53
Tłuszcze nienasycone (g)
2.64
9.64
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.12
7.73
Brak danych dla: musztarda, ocet jabłkowy.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.52
1.90
Brak danych dla: musztarda, ocet jabłkowy.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
57.90
211.33

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(365g)
Witamina A (µg (mcg))
66.96
244.42
Witamina C (mg)
5.15
18.81
Retinol (µg (mcg))
30.64
111.83
Tiamina (mg)
0.04
0.14
Ryboflawina (mg)
0.05
0.19
Niacyna (mg)
4.01
14.64

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(365g)
Sód (mg)
64.12
234.05
Potas (mg)
296.56
1082.43
Wapń (mg)
19.31
70.47
Fosfor (mg)
151.69
553.68
Magnez (mg)
21.91
79.98
Żelazo (mg)
2.05
7.48
Szacunkowy indeks glikemiczny królika duszonego w warzywach 12
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania królika duszonego w warzywach

Koszt składników
162.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Królik tuszka
1300 g
39.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 2
50.70
Za 1300 g
Marchewka
90 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.23
Za 90 g
Pietruszka
90 g
1.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.68
Za 90 g
Cebula
200 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Seler korzeniowy
100 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 100 g
Masło
100 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 100 g
Bulion warzywny
150 ml
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
3.21
Za 150 ml
Miód
10 g
15.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
0.43
Za 10 g
Musztarda
10 g
2.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.11
Za 10 g
Ocet jabłkowy
10 ml
7.00
Za 250,0 ml
Liczba opakowań 1
0.28
Za 10 ml
Czosnek
40 g
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
2.40
Za 40 g
Oliwa z oliwek
20 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.80
Za 20 ml
Papryka zielona
70 g
2.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.70
Za 70 g
Koszt składników
162.00