- Królik tuszka 1500 g
- Oliwa z oliwek 45 ml 3 łyżki
- Sok z cytryny 7 ml 1 łyżeczka
Przepis na królika z piekarnika krok po kroku
W dużej misce zmieszaj ze sobą oliwę, sok z cytryny, sól, pieprz, tymianek, majeranek i cząber.
Królika umyj i podziel na mniejsze kawałki. W mięso wetrzyj przygotowaną marynatę. Całość owiń szczelnie folią spożywczą i wstaw do lodówki na 1 godzinę.
Królika włóż do rękawa, następnie całość zamknij i przełóż do naczynia żaroodpornego.
Mięso piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 60 minut.

-
Pasztet z królika
-
Królik w śmietanie
-
Królik pieczony
-
Potrawka z królika
-
Rosół z królika
-
Comber z królika
-
Królik duszony
-
Królik w sosie śmietanowym
-
Królik pieczony w rękawie
-
Królik w sosie
-
Wątróbka z królika
-
Pasztet z królika po staropolsku
-
Pasztet z królika
-
Królik pieczony z warzywami
-
Królik duszony w warzywach
-
Pasztet z królika w słoiku
-
Barszcz z królika
-
Królik w piwie
-
Potrawy z królika
Informacje dietetyczne - królik z piekarnika
Wartości odżywcze królika z piekarnika
To danie jest zdrowym źródłem białka.
Energia i białka
(388g)
Węglowodany
(388g)
Tłuszcze
(388g)
Witaminy
(388g)
Składniki mineralne
(388g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w króliku z piekarnika
Lista alergenów dla królika z piekarnika przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na królika z piekarnika
Więcej informacji na temat królika z piekarnika
Królik z piekarnika to niesamowicie pyszna potrawa, która zachwyca delikatnością i pysznym aromatem. Całość można przygotować w niezwykle szybkim czasie i sprawdzi się świetnie na wszelkie uroczystości, ze względu na bardzo elegancką prezencję. To potrawa, która zachwyca już od pierwszego kęsa, gdyż mięso jest niezwykle delikatne i rozpływa się w ustach.
Przepis na królika z piekarnika jest bardzo łatwy, dlatego całość robi się dość szybko. To danie, które zwykle pojawia się w menu tylko podczas wykwintnych obiadów czy kolacji, choć jak najbardziej powinno gościć znacznie częściej. Całość jest sycąca i bardzo odżywcza. Świetnie komponuje się z ziemniakami z wody lub kluskami. To danie odpowiednie dla wszystkich miłośników potraw smacznych, ale również lekkich.
W tej recepturze królik jest pieczony w piekarniku. W takiej wersji wciąż zachwyca smakiem, jednak to bardzo fit opcja. Całość jest niezwykle lekka dla żołądka i delikatna w smaku, dzięki temu przypadnie do gustu nawet najmłodszym domownikom.
Jeśli zastanawiasz się jak upiec królika w piekarniku, by był niezwykle smaczny, a przy tym niezbyt suchy czy skomplikowany, to ten przepis na pewno przypadnie ci do gustu. Całość jest bardzo łatwa w przygotowaniu i spodoba się fanom kuchennego minimalizmu. To wspaniały pomysł na wykwintne i eleganckie danie, gdyż całość prezentuje się naprawdę wspaniale. Sprawdzi się również na święta.
Tak przygotowany królik jest nie tylko pyszny, ale również bardzo zdrowy. To mięso delikatne, dlatego może być spożywane nawet na diecie lekkostrawnej. Całość zawiera dość mało tłuszczu, a przy tym również niewiele kalorii, dlatego świetnie sprawdzi się podczas odchudzania. Upieczony w piekarniku królik jest bardzo soczysty, ale również dietetyczny dietetyczny. Całość doprawiona tylko ziołami i sokiem z cytryny jest niezwykle łagodna, więc świetnie sprawdzi się dla wszystkich domowników. To sprawdzony przepis, który sprawia, że królik jest nie tylko dobry, ale również bardzo zdrowy. Podany z warzywami sprawdzi się idealnie na świątecznym stole.
Szacunkowy koszt przygotowania królika z piekarnika
Data aktualizacji przepisu: 25.11.2023