Potrawy z królika

potrawy z królika

Mięso królika jest zdrowe i nietuczące. Nadaje się dla małych dzieci i dla alergików, a także dla dzieci jako pierwszy posiłek. Posiada łatwo przyswajalne białko. Nie przyczynia się do miażdżycy. W XX wieku hodowla królików sposobem przydomowym była bardzo popularna. Nadal stanowi ona ważną część krajowej gospodarki, jednak mięso jest głównie przeznaczone na eksport. Na co dzień, mięso królika jada się rzadko, prawdopodobnie z uwagi na wysoką cenę. Królik wymaga pracochłonnego przygotowania, tak aby mięso było delikatne i kruche. Można go gotować, dusić, piec i grillować. Najbardziej popularny jest przepis na królika w śmietanie. Podajemy go w postaci duszonej w sosie, pieczonej lub wykorzystujemy do wyrobu domowych pasztetów.

Potrawy z królika - polecane przepisy

Potrawy z królika - pozostałe przepisy

Królik - przepisy na przygotowanie delikatnego mięsa z królika

Niegdyś mięso królika było popularnym rarytasem na święta. Robiono wtedy pasztet z królika, czy też mięso duszone w sosie. Obecnie królik rzadko gości na polskich stołach. Odstrasza wysoka cena mięsa oraz czasochłonny proces przygotowania. Warto jednak wrócić do przepisów z mięsa królika, gdyż jest ono nie tylko pyszne, lecz także zdrowe. Doradzamy jak przygotować królika, jak go zamarynować i przyprawić. Przedstawiamy najciekawsze przepisy na dania z królika i zasady jak i z czym go podawać.

Jak zrobić i podawać dania z mięsa królika

Mięso królika w kuchni polskiej

Obecnie mięso królika nie jest w Polsce zbyt popularne. Wiąże się to z ceną, która jest dość wysoka. Tusza królika o wadze około 15 kg kosztuje około 90 zł. Jeszcze w XX wieku przydomowa hodowla królików była w Polsce popularna, szczególnie że w czasach PRL brakowało mięsa. Ale nawet wtedy mięsa królika nie jadano na co dzień. Królik pojawiał się na polskich stołach głównie w czasie świąt. W czasach PRL nierzadkim widokiem przed świętami były króliki czy zające wiszące za oknem, aby mięso skruszało. Obecnie jest to widok zupełnie nie znany.

W Polsce mięso królika zaczęto jadać dopiero w XIX wieku. W XX wieku hodowle królików były bardzo popularne. Szczególnie w czasach PRL tania, przydomowa hodowla królików, stanowiła sposób na kłopoty z żywnością. Obecnie małe hodowle królików nadal istnieją, lecz 90% produkowanego w Polsce mięsa królika jest wysyłana na eksport.

Dlaczego warto jeść mięso królika

Królik posiada mięso kruche i delikatne, zawierające pełnowartościowe białko, liczne składniki mineralne i witaminy z grupy B. Mięso zawiera bardzo mało cholesterolu i tłuszczu. Co ważne, mięso królika nie powoduje wzrostu stężenia homocysteiny, która może prowadzić do szybkiego rozwoju zmian miażdżycowych. Mięso królika jest zalecane dla małych dzieci, szczególnie tych z alergią pokarmową.

Mięso królika jest lekkostrawne, nie powoduje alergii, zaś przyswajalność jego białka wynosi aż 90%. Puryny powodują wytrącanie się kryształów w stawach, zaś mięso królika ma ich bardzo mało. Dlatego też jest wskazane dla osób z dną moczanową. Wysoka jakość mięsa królika wynika także ze specyfiki hodowli. Rodzaj karmy dla zwierząt wyraźnie odbija się na smaku i jakości mięsa, co wymusza odpowiednie karmienie królików. Zwierzęta te żywią się głównie zieleniną, dzięki czemu mięso jest zdrowe.

Delikatne i kruche mięso królika w sztuce kulinarnej

Mięso królika - marynata i przyprawy

W sprzedaży dostępne są całe tusze królika lub części tylna, przednia i comber. Przednia część królika nadaje się do gotowania lub na pasztety. Natomiast tylna i comber są wykorzystywane do pieczenia, smażenia lub duszenia. Obróbka termiczna mięsa królika nie należy do łatwych, gdyż mięso może okazać się zbyt suche lub twarde. Ważne jest, aby królika gotować lub dusić krótko na małym ogniu.

Królik, przed przyrządzeniem, musi skruszeć. W przeciwnym razie mięso może być twarde i łykowate. Oznacza to konieczność przechowywania mięsa przez 48 godzin w niskiej temperaturze. Do przygotowania królika potrzebna będzie także marynata, w której mięso musi leżeć 2 - 4 dni. W przeciwnym razie mięso po obróbce termicznej może być zbyt suche. Typowa marynata składa się z czerwonego wina, oliwy z oliwek, octu i przypraw. Bardziej delikatna marynata powstaje z mleka lub maślanki.

Królika pieczonego, gotowanego i duszonego należy dobrze przyprawić, aby był on smaczny. Jednocześnie przyprawy nie powinny zdominować smaku mięsa.

Najczęściej stosowane przyprawy do królika:

  • liść laurowy,
  • czarny pieprz,
  • koperek,
  • cebula.

Z wymienionych przypraw możemy zrobić klasyczną marynatę do królika przeznaczonego do upieczenia lub uduszenia. Tradycyjną potrawą kuchni polskiej jest królik duszony w śmietanie. Do tego dania stosuje się nieco inne przyprawy w marynacie. Pomijamy wówczas liść laurowy, zaś dodajemy gałkę muszkatołową. Natomiast do królika gotowanego w sosie śliwkowym dodajemy goździki i cynamon. Do królika grillowanego dodajemy bazylię, majeranek oraz imbir.

Jakie potrawy można zrobić z królika

Królika można dusić, gotować, piec i grillować. Przyrządzamy go zarówno na ostro jak i na łagodnie. Na bazie królika możemy ugotować rosół. Królik stanowi świetny dodatek do pasztetu. Pasztet z królika stanowi ekskluzywne i pyszne danie na najbardziej wykwintnym przyjęciu. Pysznym daniem jest królik duszony w sosie z kwaśnych owoców, jak agrest, śliwki, żurawiny, porzeczki, czy też cytryny. Dobrą praktyką jest pieczenie lub duszenie mięsa królika owiniętego plastrami boczku.

Klasyczną i popularną potrawą z królika jest mięso duszone w śmietanie. Po zamarynowaniu mięso szpikujemy słoniną, owijamy plastrami boczku i dusimy z cebulą. Pod koniec duszenia wlewamy śmietanę z mąką. Mięso kroimy na porcje, zaś pozostały sos przecieramy przez sito i stosujemy do polania mięsa. Królika w śmietanie najlepiej podawać z puree ziemniaczanym.

Najbardziej popularne i klasyczne dania z królika:

  • pasztet z królika,
  • królik w śmietanie,
  • królik w sosie musztardowym,
  • potrawka z królika,
  • rosół z królika,
  • comber z królika,
  • panierowany kotlet z królika,
  • spaghetti z mięsem z królika.

Królika możemy przyrządzić i podawać w wielu odsłonach, jednak najbardziej popularnym daniem jest królik duszony w sosie. Podajemy go z ziemniakami, spaghetti, ryżem lub z kluskami. Duszony królik w sosie z warzywami, w śmietanie lub w winie sprawdzi się jako wykwintne danie na niedzielny obiad oraz jako wspaniały poczęstunek na imprezie.

Popularne sosy do królika:

  • sos na bazie czerwonego wina,
  • sos koperkowy,
  • sos musztardowy,
  • sos z rozmarynem,
  • sos śmietanowo-pieczarkowy.

Na uroczysty obiad lub na święta możemy zaserwować danie z królikiem pieczonym. Królika pieczemy w rękawie do pieczenia lub w folii aluminiowej około 1 godziny. Przed pieczeniem mięso królika należy zamarynować. Królika należy tak przyprawić, aby przyprawy nie zdominowały smaku mięsa. Świetnie sprawdzają się zioła prowansalskie, liść laurowy, cząber, rozmaryn i papryka. Na imprezie pieczonego królika najlepiej podawać w całości. Natomiast na codzienny obiad kawałki królika podajemy z kluskami śląskimi, z ziemniakami, z kopytkami, ryżem lub kaszą oraz z surówką, na przykład z marchwi.

Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto