Przepis na wątróbkę z królika krok po kroku

Składniki dla 3 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka
To będzie niezbędne
patelnia duża, tarka, obieraczka

Wątróbkę umyj oraz oczyść ze wszystkich błonek.

Na patelni rozgrzej masło klarowane.

Dodaj na patelnię dodaj grubo pokrojoną cebulę. Delikatnie ją zeszklij.

Jabłko obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Dodaj ją do cebuli.

Po 2-3 minutach na patelnię dodaj wątróbkę. Dodaj sporą szczyptę soli i papryki słodkiej.

Smaż 10 minut przewracając i mieszając co jakiś czas.

Wątróbka z królika podana w żeliwnym naczyniu, na desce, na grafitowym blacie, z przyprawami, ziołami, butelką z olejem i sztućcami
Wątróbka z królika
Koszt przygotowania dania
6.06 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
257 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
37

Wątróbka z królika - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o wątróbce z królika

Wątróbka z królika to danie, które się albo kocha, albo nienawidzi. Popularne danie w czasach PRL-u, często również podawane w przedszkolach. Swoją popularność zawdzięczała przede wszystkim niskiej cenie, tak jak pozostałe podroby. Wątróbka z królika zwiera najwięcej związków odżywczych ze wszystkich wątróbek. Jej smak jest również najbardziej łagodny ze wszystkich. Wątróbka z królika, gotowana w sosie, jest bogatym źródłem żelaza, witaminy B12 oraz kwasu foliowego, dzięki temu jest bardzo pomocna w leczeniu anemii. Wątróbka zawiera bardzo dużo witaminy A w postaci retinolu, zawiera również alfa i beta-karoten, dzięki czemu wzmacnia wzrok, zapobiega „kurzej ślepocie”, zmniejsza ryzyko zwyrodnienia plamki żółtej i zaćmy. Witamina A wzmacnia odporność i bierze udział w prawidłowym wzroście komórek. Wysoka zawartość witamin z grupy B, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego, pomagają we właściwej reakcji na stres i poprawiają kondycję psychiczną. W wątróbce zawarte są również witaminy D, E i K. Wszystkie te witaminy są rozpuszczalne w tłuszczach, włącznie z witaminą A. Witamina D jest niezbędna w leczeniu infekcji, wzmacnia odporność, pomaga w leczeniu depresji, jest niezbędna w przebiegu chorób autoimmunologicznych. Witamina E jest silnym przeciwutleniaczem, pomaga wzmacniać odporność oraz wykazuje właściwości przeciwnowotworowe, opóźnia procesy starzenia się i dba o dobrą kondycję włosów, skóry i paznokci. Witamina K ma działanie przeciwzakrzepowe oraz wzmacniające naczynia krwionośne. Wątróbkę z dużym umiarem powinny spożywać kobiety z ciąży ze względu na wysoką zawartość witaminy A, ponieważ jest toksyczna dla rozwijającego się płodu.

Przepis na wątróbkę z królika z cebulą i z jabłkami jest łatwy w wykonaniu. Smażona wątróbka z królika będzie świetnym obiadem, który warto przygotować chociaż raz na jakiś czas. jak przyrządzić wątróbkę z królika i ile smażyć dowiesz się z dokładnego przepisu, gdzie każdy krok jest dokładnie wyjaśniony.

Duszona wątróbka z królika dla dziecka jest świetnym posiłkiem, bogatym w wartości odżywcze. Sprawdź jak zrobić wątróbkę z królika i wypróbuj przepis jak najszybciej.

Wartości odżywcze wątróbki z królika

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kalorie)
128.51 kcal
257.02 kcal
Białko
8.86 g
17.71 g
Fenyloalanina
0.42 mg
0.84 mg
Brak danych dla: cebula.
czytaj dalej

Węglowodany w wątróbce z królika

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany
5.64 g
11.28 g
Węglowodany przyswajalne
4.70 g
9.41 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.94 g
1.88 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz
7.60 g
15.20 g
Tłuszcze nasycone
4.61 g
9.23 g
Tłuszcze nienasycone
2.98 g
5.97 g
Tłuszcze jednonasycone
2.11 g
4.22 g
Brak danych dla: jabłko.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.87 g
1.75 g
Brak danych dla: jabłko.
czytaj dalej
Tłuszcze trans
0.04 g
0.07 g
Brak danych dla: masło klarowane.
czytaj dalej
Cholesterol
190.68 mg
381.36 mg

Witaminy w przepisie na wątróbkę z królika

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A
1721.49 µg (mcg)
3442.98 µg (mcg)
Witamina B6
0.47 mg
0.93 mg
Witamina B12
8.44 µg (mcg)
16.88 µg (mcg)
Witamina C
10.36 mg
20.71 mg
Brak danych dla: jabłko.
czytaj dalej
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: jabłko.
czytaj dalej
Witamina E
0.55 mg
1.10 mg
Retinol
1714.78 µg (mcg)
3429.56 µg (mcg)
Tiamina
0.17 mg
0.34 mg
Ryboflawina
0.92 mg
1.84 mg
Niacyna
4.99 mg
9.98 mg
Foliany
303.02 µg (mcg)
606.03 µg (mcg)
Beta karoten
45.24 µg (mcg)
90.47 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na wątróbkę z królika

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód
37.42 mg
74.85 mg
Potas
169.07 mg
338.14 mg
Wapń
5.73 mg
11.46 mg
Fosfor
158.80 mg
317.59 mg
Magnez
12.71 mg
25.42 mg
Żelazo
4.64 mg
9.28 mg
Cynk
1.40 mg
2.80 mg
Miedź
0.26 mg
0.53 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny wątróbki z królika 37
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w wątróbce z królika

Lista alergenów dla wątróbki z królika przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło klarowane

Cena przygotowania wątróbki z królika

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Wątróbka drobiowa
300 g
z królika
6.00
Za 450,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 300 g
Jabłko
160 g
1 sztuka
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.44
Za 160 g
Cebula
100 g
1 duża sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Masło klarowane
30 g
2 łyżki
11.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
1.32
Za 30 g
Koszt składników
20.50
Jak oceniasz przepis na wątróbkę z królika
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób