Wątróbka z królika
- Wątróbka drobiowa - z królika (300 g)
- Jabłko - 1 sztuka (160 g)
- Cebula - 1 duża sztuka (100 g)
- Masło klarowane - 2 łyżki (30 g)
Przepis na wątróbkę z królika krok po kroku
Wątróbkę umyj oraz oczyść ze wszystkich błonek.
Na patelni rozgrzej masło klarowane.
Dodaj na patelnię dodaj grubo pokrojoną cebulę. Delikatnie ją zeszklij.
Jabłko obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Dodaj ją do cebuli.
Po 2-3 minutach na patelnię dodaj wątróbkę. Dodaj sporą szczyptę soli i papryki słodkiej.
Smaż 10 minut przewracając i mieszając co jakiś czas.
- Pasztet z królika
- Królik w śmietanie
- Królik pieczony
- Potrawka z królika
- Rosół z królika
- Comber z królika
- Królik duszony
- Królik w sosie śmietanowym
- Królik pieczony w rękawie
- Królik z piekarnika
- Królik w sosie
- Pasztet z królika po staropolsku
- Pasztet z królika
- Królik pieczony z warzywami
- Królik duszony w warzywach
- Pasztet z królika w słoiku
- Barszcz z królika
- Królik w piwie
- Potrawy z królika
Więcej informacji na temat wątróbki z królika
Wątróbka z królika to danie, które się albo kocha, albo nienawidzi. Popularne danie w czasach PRL-u, często również podawane w przedszkolach. Swoją popularność zawdzięczała przede wszystkim niskiej cenie, tak jak pozostałe podroby. Wątróbka z królika zwiera najwięcej związków odżywczych ze wszystkich wątróbek. Jej smak jest również najbardziej łagodny ze wszystkich. Wątróbka z królika, gotowana w sosie, jest bogatym źródłem żelaza, witaminy B12 oraz kwasu foliowego, dzięki temu jest bardzo pomocna w leczeniu anemii. Wątróbka zawiera bardzo dużo witaminy A w postaci retinolu, zawiera również alfa i beta-karoten, dzięki czemu wzmacnia wzrok, zapobiega „kurzej ślepocie”, zmniejsza ryzyko zwyrodnienia plamki żółtej i zaćmy. Witamina A wzmacnia odporność i bierze udział w prawidłowym wzroście komórek. Wysoka zawartość witamin z grupy B, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego, pomagają we właściwej reakcji na stres i poprawiają kondycję psychiczną. W wątróbce zawarte są również witaminy D, E i K. Wszystkie te witaminy są rozpuszczalne w tłuszczach, włącznie z witaminą A. Witamina D jest niezbędna w leczeniu infekcji, wzmacnia odporność, pomaga w leczeniu depresji, jest niezbędna w przebiegu chorób autoimmunologicznych. Witamina E jest silnym przeciwutleniaczem, pomaga wzmacniać odporność oraz wykazuje właściwości przeciwnowotworowe, opóźnia procesy starzenia się i dba o dobrą kondycję włosów, skóry i paznokci. Witamina K ma działanie przeciwzakrzepowe oraz wzmacniające naczynia krwionośne. Wątróbkę z dużym umiarem powinny spożywać kobiety z ciąży ze względu na wysoką zawartość witaminy A, ponieważ jest toksyczna dla rozwijającego się płodu.
Przepis na wątróbkę z królika z cebulą i z jabłkami jest łatwy w wykonaniu. Smażona wątróbka z królika będzie świetnym obiadem, który warto przygotować chociaż raz na jakiś czas. jak przyrządzić wątróbkę z królika i ile smażyć dowiesz się z dokładnego przepisu, gdzie każdy krok jest dokładnie wyjaśniony.
Duszona wątróbka z królika dla dziecka jest świetnym posiłkiem, bogatym w wartości odżywcze. Sprawdź jak zrobić wątróbkę z królika i wypróbuj przepis jak najszybciej.
Alergeny w wątróbce z królika
Lista alergenów dla wątróbki z królika przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
- Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło klarowane
Wartości odżywcze wątróbki z królika
Wątróbka to bardzo zdrowe danie, które powinno wpisać się w naszą dietę.
Energia i białka
(200g)
Węglowodany
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Witaminy
(200g)
Składniki mineralne
(200g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.