Jak przyrządzić królika na obiad?

Królik to mięso, które nie gości w menu zbyt często. Warto to jednak zmienić, gdyż jest delikatne, smaczne i lekkostrawne. Jednak możesz zastanawiać się: jak przyrządzić królika na obiad? Oto kilka sprawdzonych sposobów:

1. Królik w sosie własnym - duszony w jarzynach, lekki i niezwykle delikatny.

2. Królik duszony w śmietanie - ma wielu zwolenników, ze względu na smaczny sos.

3. Potrawka z królika - świetna alternatywa dla tej z drobiu.

4. Królik pieczony- najlepiej w aromatycznej marynacie.

5. Rosół z królika - niezwykle aromatyczny i zdrowy.

6. Pasztet z królika - z warzywa, dobry na zimno i na ciepło.

Zobacz pytania podobne do jak przyrządzić królika na obiad?

To może wydać Ci się interesujące

Jak przyrządzić królika na obiad? Co jeszcze warto wiedzieć?

Polska zaliczana jest do czołowych producentów mięsa króliczego w Europie. Jednak zdecydowana większość, bo aż 90% przeznaczana jest na eksport do innych krajów. Królik to mięso, które nie gości w polskim menu zbyt często. Warto to jednak zmienić, gdyż jest delikatne, smaczne i lekkostrawne. Jednak możesz zastanawiać się: jak przyrządzić królika na obiad? Oto kilka sprawdzonych sposobów:

1. Królik w sosie własnym - duszony w jarzynach, lekki i niezwykle delikatny.

2. Królik duszony w śmietanie - ma wielu zwolenników, ze względu na smaczny sos.

3. Potrawka z królika - świetna alternatywa dla tej z drobiu.

4. Królik pieczony- najlepiej w aromatycznej marynacie.

5. Rosół z królika - niezwykle aromatyczny i zdrowy.

6. Pasztet z królika - z warzywa, dobry na zimno i na ciepło.

Jeśli szukasz inspiracji na smaczne dania, koniecznie sięgnij po wyróżnione propozycje na tej stronie. Znajdziesz tam niejeden przepis na królika. Dowiesz się z nich nie tylko jak zrobić królika na obiad, ale także jak odpowiednio go przygotować przed obróbką.

Mięso królika to doskonały pomysł na uroczysty obiad. Królik jest pyszny i dobry da zdrowia. Wiele osób unika jednak dań z jego udziałem, ze względu na strach, że będzie niezbyt smaczny. Dlatego warto zapoznać się z ciekawymi propozycjami na jego podanie. Najlepszy królik to ten duszony. Jest smaczny, ale również niezwykle lekkostrawny. Możesz dusić go samodzielnie lub z dodatkiem śmietanki. To sprawdzony przepis na wspaniałe danie z królika.

Polacy zjadają bardzo mało mięsa królika. Szacuje się, że w ciągu całego roku zwykle na nasze talerze trafia tylko 0,5 kg tego mięsa. Tak niskie spożycie wynika z przyzwyczajeń kulinarnych Polaków. Nadal najchętniej wybieramy drób i wieprzowinę. Nie bez znaczenia są też uprzedzenia wobec jedzenia mięsa z królika. Dla znacznej części królik stanowi raczej domowego pupila, czy słodką maskotkę, więc jego jedzenie nie wchodzi w grę. Przez długi czas mówiło się również o tym, że jest to raczej mięso dla osób biednych. Przez co wiele osób wciąż nie chce po nie sięgać. Warto to jednak zmienić.

Mięso z królika należy do mięs białych, łatwostrawnych, delikatnych i soczystych. Mięso królicze zawiera wysoki procent kwasu linolenowego. Jest on podobny do tego, który jest obecny w mięsie i wątrobie ryb żyjących w tak zwanych wodach zimnych. Badania pokazały, że spożywanie kwasu linolenowego doskonale wpływa na organizm człowieka i zmniejsza ryzyko schorzeń układu sercowo-naczyniowego. Królicze mięso bogate jest w liczne związki mineralne, m.in. miedź, cynk, kobalt, żelazo, które zapobiegają niedokrwistości oraz chorobom skóry.

Jak wybierać mięso z królika? Jeśli zdarzy ci się dostać świeżo ubitego królika, sprawdź, czy jego zad jest pulchny i mięsisty, a wątróbka ma kolor czerwony bez plam, czy mięso jest różowe i lśniące, a oczy błyszczące. Powinien mieć również elastyczne nogi, które dają się zginać w stawach. Tłuszcz powinien mieć kolor biały, nigdy żółty. Raczej unikaj mięsa o ciemnej barwie, czy z dużą ilością żył i włókien.

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto