Przepis na królika duszonego krok po kroku
- Królik tuszka 1500 g
- Czosnek 15 g 3 ząbki
- Cebula 200 g 1 duża sztuka
- Masło klarowane 30 g
- Śmietanka kremowa 30% 50 g
Królika umyj pod bieżącą wodą, osusz papierowym ręcznikiem i pokrój na części.
Kawałki mięsa natrzyj solą i pieprzem.
Czosnek obierz, pokrój na cienkie plastry i powciskaj w królika.
W garnku z grubym dnem rozgrzej masło klarowane, zeszklij obraną i pokrojoną w kostkę cebulkę.
Następnie dodaj kawałki królika i przesmaż go z każdej strony.
Dno garnka zalej wodą i duś mięso na małym ogniu przez około 80 minut, co jakiś czas mieszaj mięso i jeśli jest taka potrzeba, dodaj wody.
Woda w większości pod koniec duszenia powinna odparować.
Pozostałą wodę zlej do miseczki, wymieszaj ją ze śmietaną i przelej do garnka z kawałkami królika.
Gotowe danie podawaj z ulubionymi dodatkami na ciepło.
-
Pasztet z królika
-
Królik w śmietanie
-
Królik pieczony
-
Potrawka z królika
-
Rosół z królika
-
Comber z królika
-
Królik w sosie śmietanowym
-
Marynata do królika
-
Królik z piekarnika
-
Królik w sosie
-
Wątróbka z królika
-
Pasztet z królika po staropolsku
-
Pasztet z królika
-
Pasztet z królika w słoiku
-
Barszcz z królika
-
Królik w piwie
-
Potrawy z królika

(liczba kalorii)
Królik duszony - cechy przepisu
Więcej o kr≥pliku duszonym
Królik duszony to doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny. Pyszny królik duszony w sosie doskonale smakuje z dodatkiem ugotowanych ziemniaków oraz surówki ze świeżych, sezonowych warzyw. Przepis na królika duszonego w śmietanie jest bardzo prosty, dlatego nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania potrawy niezbędne będą następujące produkty spożywcze: tuszka królika, czosnek, cebula, masło klarowane, śmietanka kremowa 30%, sól, pieprz oraz papryka słodka.
Jak zrobić duszonego królika? Królika umyj pod bieżącą wodą, osusz papierowym ręcznikiem i pokrój na części. Kawałki mięsa natrzyj solą i pieprzem. Czosnek obierz, pokrój na cienkie plastry i powciskaj w królika. W garnku z grubym dnem rozgrzej masło klarowane, zeszklij obraną i pokrojoną w kostkę cebulkę. Następnie dodaj kawałki królika i przesmaż go z każdej strony. Dno garnka zalej wodą i duś mięso na małym ogniu przez około 80 minut, co jakiś czas mieszaj mięso i jeśli jest taka potrzeba dodaj wody. Pozostałą wodę zlej do miseczki, wymieszaj ją ze śmietaną i przelej do garnka z kawałkami królika. Gotowe danie podawaj z ulubionymi dodatkami na ciepło.
Mięso królika jest dobry źródłem łatwo przyswajalnego białka zwierzęcego. Zawiera także sporo żelaza, które odpowiada między innymi za transport tlenu przez erytrocyty. Ma małą ilość tłuszczu, dlatego może być spożywany przez osoby z podwyższonym poziomem cholesterolu we krwi. Cebula jest znana z zawartości kwercetyny, która jest silnym przeciwutleniaczem i może obniżać prawdopodobieństwo rozwoju nowotworów. Cebula zawiera także spore ilości potasu, który reguluje pracę serca i obniża ciśnienie krwi. Cebuli nie powinny spożywać osoby z chorobami układu pokarmowego, niewydolnością nerek i chorobami wątroby.
Podsumowując smaczny królik duszony w sosie na bazie śmietanki jest dobry bezpośrednio po przygotowaniu. Najlepszy doskonale sprawdzi się jako danie obiadowe dla całej rodziny. Mięso z królika zawiera spore ilości białka oraz żelaza. Dodatkowo wykorzystanie cebuli sprawia, że danie ma charakterystyczny smak.
Wartości odżywcze królika duszonego
Energia i białka
(340g)
Węglowodany w kr≥pliku duszonym
(340g)
Tłuszcze
(340g)
Witaminy w przepisie na królika duszonego
(340g)
Składniki mineralne w przepisie na królika duszonego
(340g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w kr≥pliku duszonym
Lista alergenów dla królika duszonego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło klarowane
- Śmietanka kremowa 30%