Przepis na królika duszonego krok po kroku

Składniki dla 5 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek, ręcznik papierowy

Królika umyj pod bieżącą wodą, osusz papierowym ręcznikiem i pokrój na części.

Kawałki mięsa natrzyj solą i pieprzem.

Czosnek obierz, pokrój na cienkie plastry i powciskaj w królika.

W garnku z grubym dnem rozgrzej masło klarowane, zeszklij obraną i pokrojoną w kostkę cebulkę.

Następnie dodaj kawałki królika i przesmaż go z każdej strony.

Dno garnka zalej wodą i duś mięso na małym ogniu przez około 80 minut, co jakiś czas mieszaj mięso i jeśli jest taka potrzeba, dodaj wody.

Woda w większości pod koniec duszenia powinna odparować.

Pozostałą wodę zlej do miseczki, wymieszaj ją ze śmietaną i przelej do garnka z kawałkami królika.

Gotowe danie podawaj z ulubionymi dodatkami na ciepło.

Królik duszony podany na białym talerzu.
Królik duszony
Koszt przygotowania dania
62.07 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
422 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
27

Królik duszony - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o kr≥pliku duszonym

Królik duszony to doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny. Pyszny królik duszony w sosie doskonale smakuje z dodatkiem ugotowanych ziemniaków oraz surówki ze świeżych, sezonowych warzyw. Przepis na królika duszonego w śmietanie jest bardzo prosty, dlatego nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania potrawy niezbędne będą następujące produkty spożywcze: tuszka królika, czosnek, cebula, masło klarowane, śmietanka kremowa 30%, sól, pieprz oraz papryka słodka.

Jak zrobić duszonego królika? Królika umyj pod bieżącą wodą, osusz papierowym ręcznikiem i pokrój na części. Kawałki mięsa natrzyj solą i pieprzem. Czosnek obierz, pokrój na cienkie plastry i powciskaj w królika. W garnku z grubym dnem rozgrzej masło klarowane, zeszklij obraną i pokrojoną w kostkę cebulkę. Następnie dodaj kawałki królika i przesmaż go z każdej strony. Dno garnka zalej wodą i duś mięso na małym ogniu przez około 80 minut, co jakiś czas mieszaj mięso i jeśli jest taka potrzeba dodaj wody. Pozostałą wodę zlej do miseczki, wymieszaj ją ze śmietaną i przelej do garnka z kawałkami królika. Gotowe danie podawaj z ulubionymi dodatkami na ciepło.

Mięso królika jest dobry źródłem łatwo przyswajalnego białka zwierzęcego. Zawiera także sporo żelaza, które odpowiada między innymi za transport tlenu przez erytrocyty. Ma małą ilość tłuszczu, dlatego może być spożywany przez osoby z podwyższonym poziomem cholesterolu we krwi. Cebula jest znana z zawartości kwercetyny, która jest silnym przeciwutleniaczem i może obniżać prawdopodobieństwo rozwoju nowotworów. Cebula zawiera także spore ilości potasu, który reguluje pracę serca i obniża ciśnienie krwi. Cebuli nie powinny spożywać osoby z chorobami układu pokarmowego, niewydolnością nerek i chorobami wątroby.

Podsumowując smaczny królik duszony w sosie na bazie śmietanki jest dobry bezpośrednio po przygotowaniu. Najlepszy doskonale sprawdzi się jako danie obiadowe dla całej rodziny. Mięso z królika zawiera spore ilości białka oraz żelaza. Dodatkowo wykorzystanie cebuli sprawia, że danie ma charakterystyczny smak.

Wartości odżywcze królika duszonego

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(340g)
Energia (kalorie)
124.14 kcal
422.08 kcal
Białko
18.45 g
62.74 g

Węglowodany w kr≥pliku duszonym

Na 100g
Na porcję
(340g)
Węglowodany
1.41 g
4.79 g
Węglowodany przyswajalne
1.20 g
4.09 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.21 g
0.70 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(340g)
Tłuszcz
4.46 g
15.17 g
Tłuszcze nasycone
3.00 g
10.20 g
Tłuszcze nienasycone
1.46 g
4.96 g
Tłuszcze jednonasycone
1.01 g
3.44 g
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.45 g
1.52 g
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cholesterol
72.70 mg
247.19 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na królika duszonego

Na 100g
Na porcję
(340g)
Witamina A
14.04 µg (mcg)
47.73 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina C
1.09 mg
3.69 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Retinol
13.77 µg (mcg)
46.82 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tiamina
0.03 mg
0.11 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.05 mg
0.19 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Niacyna
5.45 mg
18.53 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na królika duszonego

Na 100g
Na porcję
(340g)
Sód
42.40 mg
144.18 mg
Potas
335.58 mg
1140.97 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń
14.17 mg
48.18 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor
193.42 mg
657.62 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Magnez
25.56 mg
86.89 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo
2.71 mg
9.22 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny królika duszonego 27
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w kr≥pliku duszonym

Lista alergenów dla królika duszonego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło klarowane
    • Śmietanka kremowa 30%

Cena przygotowania królika duszonego

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Królik tuszka
1500 g
39.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 2
58.50
Za 1500 g
Czosnek
15 g
3 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 15 g
Cebula
200 g
1 duża sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Masło klarowane
30 g
11.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
1.32
Za 30 g
Śmietanka kremowa 30%
50 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 50 g
Koszt składników
98.00
Jak oceniasz przepis na królika duszonego
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób