Przepis na pasztet z królika w słoiku krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, cząber, papryka słodka
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek, słoiki, maszynka do mielenia

Mięso z królika ugotuj w wodzie.

Dodaj pokrojoną cebulę i marchewkę. Dodaj przyprawy.

Bułki namocz w wodzie lub w mleku.

Zmiel mięso i bułki w maszynce do mielenia.

Wbij jajko i wymieszaj do momentu połączenia się składników.

Tak przygotowaną masę przełóż do słoików i gotuj przez 30 minut.

pasztet z królika w słoiku
Pasztet z królika w słoiku
Koszt przygotowania dania
101.20 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
247 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
80

Pasztet z królika w słoiku - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o pasztecie z królika w słoiku

Nie masz pomysł na pyszny pasztet idealny do kanapek? Koniecznie poznaj mój przepis na pasztet z królika w słoiku. Potrzebujesz tylko podstawowe składniki takie jak: tuszka królika, bułki pszenne, marchew, cebula, jajko.

Mój przepis na pasztet z królika w słoiku powstał gotowanego mięsa z królika, użyłam całej tuszki, która ma niewielką zawartość tłuszczu, ale też udka, które są zdecydowanie bardziej tłuste.

Dzięki temu nasz pasztet będzie miał odpowiednią konsystencję. Tak naprawdę wszystkie produkty, na których gotowałeś rosół, idealnie się nadadzą na pasztet.

Mięso to zaliczamy do drobiu, który należy do chudych mięs, jest to źródło łatwo przyswajalnego, pełnowartościowego białka. Mięso drobiowe dostarczy do naszego organizmu dodatkowo spore ilości witamin z grupy B, witaminę A, D, E. Zawiera niewiele tłuszczu, dlatego jest on polecany do dań lekkostrawnych. W moim przepisie użyłam bułki pszenne, które naturalnie zawiera w swoim składzie gluten. Będzie to niezwykle ważna informacja dla wszystkich osób na diecie bezglutenowej, które zmagają się z chorobami glutenozależnymi. Do których należy celiakia, alergia na pszenicę czy nadwrażliwość na gluten. Osoby te powinny korzystać właśnie z takich produktów i zwracać szczególną uwagę na symbol przekreślonego kłosa, oznacza on, że produkt nie zawiera więcej niż 20 ppm (20 mg na kg produktu) glutenu w swoim składzie.

Gluten jest jak najbardziej bezpieczny i nieszkodliwy dla osób zdrowych i nie należy go wykluczać, bazując na modowych trenach. Odstawienie glutenu ze swojej diety na własną rękę może doprowadzić do zaburzeń wchłaniania.

Zatem, jak zrobić pasztet z królika w słoiku?

W pierwszej kolejności mięso z królika ugotuj w wodzie. Dodaj pokrojoną cebulę i marchewkę. Dodaj przyprawy. Bułki namocz w wodzie lub w mleku. Zmiel mięso i bułki w maszynce do mielenia. Wbij jajko i wymieszaj do momentu połączenia się składników. Tak przygotowaną masę przełóż do słoików i gotuj przez 30 minut. Pasztet będzie też dobry na święta.

Dopraw pasztet dowolnymi przyprawami. Propozycja moich znajduje się nieco wyżej. Gdy masa będzie zbyt sucha, dolej rosołu lub bulionu warzywnego. Tak przygotowany pasztet przełóż do wyparzonych wcześniej słoików i szczelnie zakręć. Pasteryzuj słoiki przez około 20 minut.

Nasz prosty przepis na domowy pasztet jest gotowy, śmiało możesz przygotować go w swoim domu.

Wartości odżywcze pasztetu z królika w słoiku

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kalorie)
123.81 kcal
247.61 kcal
Białko
18.93 g
37.85 g

Węglowodany w pasztecie z królika w słoiku

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany
4.91 g
9.82 g
Węglowodany przyswajalne
4.40 g
8.79 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.51 g
1.03 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz
2.66 g
5.32 g
Tłuszcze nasycone
1.28 g
2.57 g
Tłuszcze nienasycone
1.38 g
2.75 g
Tłuszcze jednonasycone
0.87 g
1.73 g
Tłuszcze wielonasycone
0.51 g
1.02 g
Cholesterol
72.98 mg
145.96 mg

Witaminy w przepisie na pasztet z królika w słoiku

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A
35.68 µg (mcg)
71.36 µg (mcg)
Witamina C
0.47 mg
0.95 mg
Retinol
2.88 µg (mcg)
5.76 µg (mcg)
Tiamina
0.07 mg
0.14 mg
Ryboflawina
0.09 mg
0.17 mg
Niacyna
5.74 mg
11.47 mg

Składniki mineralne w przepisie na pasztet z królika w słoiku

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód
94.34 mg
188.68 mg
Potas
339.70 mg
679.40 mg
Wapń
29.01 mg
58.02 mg
Fosfor
200.36 mg
400.73 mg
Magnez
28.05 mg
56.09 mg
Żelazo
2.99 mg
5.99 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny pasztetu z królika w słoiku 80
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w pasztecie z królika w słoiku

Lista alergenów dla pasztetu z królika w słoiku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bułka pszenna

Cena przygotowania pasztetu z królika w słoiku

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Królik tuszka
2500 g
39.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 3
97.50
Za 2500 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Marchewka
120 g
2 sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 120 g
Bułka pszenna
280 g
4 sztuki
0.60
Za 80,0 g
Liczba opakowań 4
2.10
Za 280 g
Koszt składników
130.90
Jak oceniasz przepis na pasztet z królika w słoiku
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób