Przepis na keczup z dyni krok po kroku

Składniki dla 2 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
pieprz, sos sojowy, imbir mielony, cynamon, mielony czosnek, pieprz ziołowy
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek, słoiki

Do dużego garnka przełóż dynię, ocet, syrop klonowy, sos Worcestershire, sok pomidorowy, koncentrat pomidorowy i sos sojowy. Całość dokładnie wymieszaj i razem podgrzewaj.

Dopraw pieprzem, cynamonem, imbirem, czosnkiem, i pieprzem ziołowym, a następnie gotuj wolno, od czasu do czasu mieszając, przez 30 minut.

Ugotowany i bardzo gęsty sos przelej do czystych słoików.

W dużym garnku zagotuj wodę i włóż do niego słoiki, pasteryzując przez 10 minut.

Keczup z dyni podany w białej sosjerce z przyprawami.
keczup z dyni
Koszt przygotowania dania
27.04 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
380 kcal
Liczba alergenów w daniu
5
70

Keczup z dyni - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o keczupie z dyni

Keczup z dyni to wspaniały i niezwykle aromatyczny dodatek do dań. Ten sos na bazie dyni jest nie tylko lekkostrawny, ale również prosty w przygotowaniu. Będzie wspaniałym dodatkiem zarówno do dań mięsnych, jak i jarskich. Ze względu na wspaniałą kompozycję przypraw zachwyci każdego miłośnika nowoczesnej kuchni.

Przepis na keczup z dyni będzie wspaniałą opcją dla wszystkich, którzy kochają domowe przetwory. Zrobienie tego sosu jest nieskomplikowane i zabiera mało czasu. To idealne rozwiązanie nawet dla osób, które dopiero zaczynają swoją przygodę z gotowaniem. Keczup z dyni, choć może się wydawać opcją niezbyt smaczną, to komponuje się z mięsem i innymi daniami nawet lepiej niż pomidorowa wersja. To wszystko ze względu na spory dodatek przypraw. Keczup z dyni jest bardzo aromatyczny, dlatego sprawi, że każde danie, nawet te najnudniejsze, stają się wyraziste i naprawdę pyszne.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić keczup z dyni, by był naprawdę smaczny i niezwykle prosty, to ten przepis na pewno przypadnie ci do gustu. Całość zabiera tylko kilka chwil, a jego podstawą są tylko warzywa, przez co stanowi naprawdę zdrowy dodatek. Dynia, która jest jego głównym składnikiem, to naprawdę wspaniałe źródło wielu cennych witamin i składników mineralnych. Poza tym dostarcza sporo antyoksydantów, to jedno z najlepszych źródeł beta-karotenu, który jest jednym z najsilniejszych antyoksydantów. Z tego względu pomaga ona chronić przed szkodliwymi czynnikami zewnętrznymi. Wspiera również wzrok, ale również układ krwionośny. Dynia jest lekkostrawna, więc będzie dobrym wyborem dla osób, które szukają dodatków delikatnych dla układu pokarmowego.

Ten domowy keczup świetnie sprawdzi się nawet dla dzieci, gdyż jest nieco słodkawy. To pyszny dodatek, który sprawdzi się również do kanapek. Wszystkie składniki do jego przygotowania są łatwo dostępne w każdym sklepie. Świetnie sprawdzi się również na zimę, jako przetwór do słoików. Ten prosty przepis będzie idealny dla wszystkich, którzy dopiero zaczynają swoją przygodę z przetworami, gdyż jest niezwykle prosty.

Wartości odżywcze keczupu z dyni

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(578g)
Energia (kalorie)
65.81 kcal
380.35 kcal
Białko
0.96 g
5.57 g

Węglowodany w keczupie z dyni

Na 100g
Na porcję
(578g)
Węglowodany
12.30 g
71.07 g
Węglowodany przyswajalne
11.75 g
67.92 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.55 g
3.15 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(578g)
Tłuszcz
1.89 g
10.95 g
Tłuszcze nasycone
0.67 g
3.87 g
Tłuszcze nienasycone
1.22 g
7.08 g
Tłuszcze jednonasycone
0.67 g
3.86 g
Brak danych dla: ocet jabłkowy.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.56 g
3.22 g
Brak danych dla: ocet jabłkowy.
czytaj dalej
Cholesterol
1.30 mg
7.51 mg

Witaminy w przepisie na keczup z dyni

Na 100g
Na porcję
(578g)
Witamina A
287.16 µg (mcg)
1659.81 µg (mcg)
Witamina B6
0.07 mg
0.40 mg
Witamina B12
0.35 µg (mcg)
2.00 µg (mcg)
Witamina C
14.29 mg
82.61 mg
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina E
0.96 mg
5.55 mg
Retinol
7.19 µg (mcg)
41.54 µg (mcg)
Tiamina
0.05 mg
0.32 mg
Ryboflawina
0.20 mg
1.17 mg
Niacyna
0.63 mg
3.66 mg
Foliany
12.12 µg (mcg)
70.06 µg (mcg)
Beta karoten
2064.24 µg (mcg)
11931.32 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na keczup z dyni

Na 100g
Na porcję
(578g)
Sód
173.31 mg
1001.74 mg
Potas
355.12 mg
2052.60 mg
Wapń
30.87 mg
178.45 mg
Fosfor
38.84 mg
224.52 mg
Magnez
14.31 mg
82.70 mg
Żelazo
0.97 mg
5.60 mg
Cynk
0.39 mg
2.26 mg
Miedź
0.12 mg
0.67 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny keczupu z dyni 70
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w keczupie z dyni

Lista alergenów dla keczupu z dyni przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
    • Ocet jabłkowy
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Sos Worcestershire
    • sos sojowy
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Sos Worcestershire
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • sos sojowy
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • pieprz ziołowy

Cena przygotowania keczupu z dyni

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Puree z dyni
750 g
7.00
Za 450,0 g
Liczba opakowań 2
11.67
Za 750 g
Ocet jabłkowy
80 ml
7.00
Za 250,0 ml
Liczba opakowań 1
2.24
Za 80 ml
Syrop klonowy
100 g
23.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
9.20
Za 100 g
Sos Worcestershire
50 ml
13.00
Za 290,0 ml
Liczba opakowań 1
2.24
Za 50 ml
Sok pomidorowy
125 ml
1.80
Za 300,0 ml
Liczba opakowań 1
0.75
Za 125 ml
Koncentrat pomidorowy
50 g
1.50
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
0.94
Za 50 g
Koszt składników
60.30
Jak oceniasz przepis na keczup z dyni
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób