Poutine

Opublikowano: 16.05.2022 r., 14:26 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Poutine w kartonowym opakowaniu w kratkę
Poutine
Poutine to pyszne, kanadyjskie danie na obiad. Składają się na niego frytki, smaczny sos i ser mozzarella. Tak podane frytki na pewno Was zaskoczą.
Przygotowanie 30 min
Gotowanie i Smażenie 30 min
762 kcal
Kcal w porcji
350 g
Wielkość porcji
75
Indeks glikemiczny
Składniki dla 6 porcji
  • Ziemniaki średnie (1000 g)
  • Bulion warzywny (500 ml)
  • Piwo jasne (550 ml)
  • Ser Mozzarella 1 sztuka (125 g)
  • Cebula 1 sztuka (100 g)
  • Czosnek 1 ząbek (5 g)
  • Masło 2 łyżki (30 g)
  • Mąka pszenna typ 550 2 łyżki (50 g)
  • Sos Worcestershire 1 łyżka (10 ml)
  • Ketchup 1 łyżka (15 g)
  • Ocet balsamiczny 1 łyżka (10 ml)
  • Olej rzepakowy do smażenia (500 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
czosnek, ocet balsamiczny, sos worcestershire
Sprzęt kuchenny
tarka, garnek mały, duża miska, praska do czosnku, łyżka cedzakowa, ręcznik papierowy, garnek wysoki

Przepis na poutine krok po kroku

Ziemniaki obierz i umyj. Pokrój ziemniaki w grube słupki (frytki).

Umieść frytki w misce i wlej do nich 500 ml piwa. Przykryj całość folią spożywczą i odstaw do lodówki.

Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Czosnek przeciśnij przez praskę.

Do rondelka włóż masło i je rozpuść. Dodaj mąkę i smaż około 2-3 minuty cały czas mieszając.

Teraz dodaj cebulę oraz czosnek i podsmaż ją, aż zmięknie.

Do rondelka wlej bulion, ketchup, pozostałe piwo, ocet i sos Worcestershire. Całość dopraw solą i pieprzem.

Gotuj sos na dużym ogniu przez 8 minut, od czasu do czasu mieszając. Gotowy sos odstaw z ognia.

Ziemniaki odsącz i osusz ręcznikiem papierowym.

W garnku dobrze rozgrzej olej. Włóż do niego frytki. Smaż 4-5 minut.

Wyciągnij frytki z oleju łyżką cedzakową. Przełóż na ręcznik papierowy i chwilę odsącz.

Włóż ponownie frytki do ciągle podgrzewanego oleju i smaż jeszcze 6 minut.

Wyłóż frytki łyżką cedzakową z oleju. Rozłóż na ręczniku papierowym by odsączyć je z nadmiaru oleju.

Frytki umieść na talerzu. Polej sosem. Na wierzch zetrzyj mozzarellę i polej pozostałym sosem.

Podawaj na ciepło.

Jak oceniasz przepis na poutine
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,7% osób

Więcej informacji na temat poutine

Poutine to pyszne, kanadyjskie danie na obiad. Składają się na niego frytki, smaczny sos i ser mozzarella. Tak podane frytki na pewno Was zaskoczą.

Na całe danie składają się trzy elementy, czyli frytki, które podajemy z serem i sosem pieczeniowym. Poutine to kanadyjska przekąska znana od lat 60. XX w.

Aby wykonać ten prosty przepis na poutine na początku przygotuj ziemniaki. Obierz je, umyj i pokrój na frytki. Następnie umieść je w misce z jasnym piwem i odstaw do lodówki. W tym czasie przygotuj sos mięsny. W rondelku rozpuść masło i podsmaż na nim mąkę. Następnie dodaj cebulę i czosnek i smaż chwilę. Wlej bulion, dodaj ketchup, piwo, ocet i sos Worcestershire. Całość dopraw i gotuj, aż zgęstnieje. Frytki odsącz z piwa i osusz. Smaż je przez 4-5 minut w dobrze rozgrzanym oleju. Następnie je odsącz przez chwilę na ręczniku papierowym. Ponownie włóż je do gorącego oleju i smaż kolejne 6 minut. Takie dwa oddzielne smażenia spowodują, że frytki będą jeszcze bardziej chrupiące. Gotowe frytki ułóż na talerzu, polej sosem i posyp serem. W naszym przepisie wykorzystujemy mozzarellę, ale oryginalnie używa się sera, który powstaje podczas produkcji angielskiego cheddara. Mam nadzieję, że wiecie już jak zrobić poutine. Sami przekonajcie się, jak smaczne są frytki w takim wydaniu.

Ziemniaki to warzywo, które pomimo swoich wartości odżywczych ma wielu wrogów. Mało kto wie, że ich zła passa wynika zdecydowanie z dodatków, z którymi są podawane lub ze sposobu przyrządzenia, niż z nich samych. Są produktem lekkostrawnym i niskokalorycznym, zawierają tylko 77 kcal w 100 g produktu. To bogate źródło potasu, który sprzyja obniżeniu ciśnienia krwi. Zawiera również magnez łagodzący stany zmęczenia i stresu. Z witamin ziemniaki zasobne są witaminę C. W zależności od wieku bulwy mogą jej mieć więcej (młode) lub mniej (starsze ziemniaki).

Te wspaniałe warzywa można również podzielić pod względem typów. Typ A określany jest jako sałatkowy. Te ziemniaki są najtwardsze i nie rozpadają się w trakcie gotowania. Typ B, tak zwany ogólnoużytkowy ma więcej skrobi i jest mniej wilgotny i podczas gotowania pęka na powierzchni.

Występuje również typ C, mączysty bardzo bogaty w skrobię. Dobre frytki nie udadzą się bez dobrych ziemniaków.

Alergeny w poutine

Lista alergenów dla poutine przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Piwo jasne
    • Mąka pszenna typ 550
    • Sos Worcestershire
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser Mozzarella
    • Masło
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Sos Worcestershire

W przepisie na poutine nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • sos worcestershire
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Wartości odżywcze poutine

na 100g gotowej potrawy

Ziemniaki są produktem lekkostrawnym i niskokalorycznym, zawierają tylko 77 kcal w 100 g produktu. To bogate źródło potasu, który sprzyja obniżeniu ciśnienia krwi.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(350g)
Energia (kcal)
217.75
762.14
Białko (g)
2.06
7.22

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(350g)
Węglowodany (g)
8.53
29.84
Węglowodany przyswajalne (g)
7.74
27.08
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.79
2.76
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550, ocet balsamiczny.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(350g)
Tłuszcz (g)
19.14
67.00
Tłuszcze nasycone (g)
2.47
8.66
Tłuszcze nienasycone (g)
16.67
58.35
Tłuszcze jednonasycone (g)
11.93
41.75
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
4.74
16.60
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
5.64
19.74
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(350g)
Witamina A (µg (mcg))
17.04
59.65
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.12
0.42
Brak danych dla: ocet balsamiczny, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.13
0.46
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550, ocet balsamiczny, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
7.25
25.37
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.02
0.06
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550, ocet balsamiczny.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.04
0.13
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550, ocet balsamiczny, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
14.47
50.64
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550, ocet balsamiczny, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.05
0.19
Brak danych dla: ocet balsamiczny, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.04
0.14
Brak danych dla: ocet balsamiczny, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.59
2.07
Brak danych dla: ocet balsamiczny, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
9.89
34.63
Brak danych dla: ocet balsamiczny, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
25.44
89.05
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550, ocet balsamiczny, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(350g)
Sód (mg)
84.54
295.90
Potas (mg)
170.14
595.50
Wapń (mg)
29.45
103.08
Fosfor (mg)
41.84
146.43
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
11.12
38.94
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.44
1.55
Cynk (mg)
0.27
0.93
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.05
0.17
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny poutine 75
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania poutine

Koszt składników
76.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ziemniaki średnie
1000 g
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 4
4.00
Za 1000 g
Bulion warzywny
500 ml
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
10.71
Za 500 ml
Piwo jasne
550 ml
3.50
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 2
3.85
Za 550 ml
Ser Mozzarella
125 g
1 sztuka
4.50
Za 125,0 g
Liczba opakowań 1
4.50
Za 125 g
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Czosnek
5 g
1 ząbek
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 5 g
Masło
30 g
2 łyżki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 30 g
Mąka pszenna typ 550
50 g
2 łyżki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 50 g
Sos Worcestershire
10 ml
1 łyżka
13.00
Za 290,0 ml
Liczba opakowań 1
0.45
Za 10 ml
Ketchup
15 g
1 łyżka
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 15 g
Ocet balsamiczny
10 ml
1 łyżka
7.00
Za 250,0 ml
Liczba opakowań 1
0.28
Za 10 ml
Olej rzepakowy
500 ml
do smażenia
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
3.50
Za 500 ml
Koszt składników
76.50