Poutine
- Ziemniaki średnie (1000 g)
- Bulion warzywny (500 ml)
- Piwo jasne (550 ml)
- Ser Mozzarella 1 sztuka (125 g)
- Cebula 1 sztuka (100 g)
- Czosnek 1 ząbek (5 g)
- Masło 2 łyżki (30 g)
- Mąka pszenna typ 550 2 łyżki (50 g)
- Sos Worcestershire 1 łyżka (10 ml)
- Ketchup 1 łyżka (15 g)
- Ocet balsamiczny 1 łyżka (10 ml)
- Olej rzepakowy do smażenia (500 ml)
Przepis na poutine krok po kroku
Ziemniaki obierz i umyj. Pokrój ziemniaki w grube słupki (frytki).
Umieść frytki w misce i wlej do nich 500 ml piwa. Przykryj całość folią spożywczą i odstaw do lodówki.
Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Czosnek przeciśnij przez praskę.
Do rondelka włóż masło i je rozpuść. Dodaj mąkę i smaż około 2-3 minuty cały czas mieszając.
Teraz dodaj cebulę oraz czosnek i podsmaż ją, aż zmięknie.
Do rondelka wlej bulion, ketchup, pozostałe piwo, ocet i sos Worcestershire. Całość dopraw solą i pieprzem.
Gotuj sos na dużym ogniu przez 8 minut, od czasu do czasu mieszając. Gotowy sos odstaw z ognia.
Ziemniaki odsącz i osusz ręcznikiem papierowym.
W garnku dobrze rozgrzej olej. Włóż do niego frytki. Smaż 4-5 minut.
Wyciągnij frytki z oleju łyżką cedzakową. Przełóż na ręcznik papierowy i chwilę odsącz.
Włóż ponownie frytki do ciągle podgrzewanego oleju i smaż jeszcze 6 minut.
Wyłóż frytki łyżką cedzakową z oleju. Rozłóż na ręczniku papierowym by odsączyć je z nadmiaru oleju.
Frytki umieść na talerzu. Polej sosem. Na wierzch zetrzyj mozzarellę i polej pozostałym sosem.
Podawaj na ciepło.
-
Ziemniaczki z piekarnika
-
Frytki z batatów
-
Frytki z piekarnika
-
Frytki belgijskie
-
Frytki
-
Bataty z piekarnika
-
Frytki z marchewki
-
Frytki z cukinii
-
Frytki z dyni
-
Frytki stekowe
-
Domowe frytki z piekarnika
-
Frytki w piekarniku
-
Zakręcone frytki
-
Frytki z serem
-
Frytki z selera
-
Sos do frytek
-
Frytki z buraków
-
Ziemniaki z piekarnika
-
Frytki domowe
Więcej informacji na temat poutine
Poutine to pyszne, kanadyjskie danie na obiad. Składają się na niego frytki, smaczny sos i ser mozzarella. Tak podane frytki na pewno Was zaskoczą.
Na całe danie składają się trzy elementy, czyli frytki, które podajemy z serem i sosem pieczeniowym. Poutine to kanadyjska przekąska znana od lat 60. XX w.
Aby wykonać ten prosty przepis na poutine na początku przygotuj ziemniaki. Obierz je, umyj i pokrój na frytki. Następnie umieść je w misce z jasnym piwem i odstaw do lodówki. W tym czasie przygotuj sos mięsny. W rondelku rozpuść masło i podsmaż na nim mąkę. Następnie dodaj cebulę i czosnek i smaż chwilę. Wlej bulion, dodaj ketchup, piwo, ocet i sos Worcestershire. Całość dopraw i gotuj, aż zgęstnieje. Frytki odsącz z piwa i osusz. Smaż je przez 4-5 minut w dobrze rozgrzanym oleju. Następnie je odsącz przez chwilę na ręczniku papierowym. Ponownie włóż je do gorącego oleju i smaż kolejne 6 minut. Takie dwa oddzielne smażenia spowodują, że frytki będą jeszcze bardziej chrupiące. Gotowe frytki ułóż na talerzu, polej sosem i posyp serem. W naszym przepisie wykorzystujemy mozzarellę, ale oryginalnie używa się sera, który powstaje podczas produkcji angielskiego cheddara. Mam nadzieję, że wiecie już jak zrobić poutine. Sami przekonajcie się, jak smaczne są frytki w takim wydaniu.
Ziemniaki to warzywo, które pomimo swoich wartości odżywczych ma wielu wrogów. Mało kto wie, że ich zła passa wynika zdecydowanie z dodatków, z którymi są podawane lub ze sposobu przyrządzenia, niż z nich samych. Są produktem lekkostrawnym i niskokalorycznym, zawierają tylko 77 kcal w 100 g produktu. To bogate źródło potasu, który sprzyja obniżeniu ciśnienia krwi. Zawiera również magnez łagodzący stany zmęczenia i stresu. Z witamin ziemniaki zasobne są witaminę C. W zależności od wieku bulwy mogą jej mieć więcej (młode) lub mniej (starsze ziemniaki).
Te wspaniałe warzywa można również podzielić pod względem typów. Typ A określany jest jako sałatkowy. Te ziemniaki są najtwardsze i nie rozpadają się w trakcie gotowania. Typ B, tak zwany ogólnoużytkowy ma więcej skrobi i jest mniej wilgotny i podczas gotowania pęka na powierzchni.
Występuje również typ C, mączysty bardzo bogaty w skrobię. Dobre frytki nie udadzą się bez dobrych ziemniaków.
Alergeny w poutine
Lista alergenów dla poutine przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- bulion warzywny
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Piwo jasne
- Mąka pszenna typ 550
- Sos Worcestershire
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser Mozzarella
- Masło
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Sos Worcestershire
W przepisie na poutine nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:
- sos worcestershire
Wartości odżywcze poutine
Ziemniaki są produktem lekkostrawnym i niskokalorycznym, zawierają tylko 77 kcal w 100 g produktu. To bogate źródło potasu, który sprzyja obniżeniu ciśnienia krwi.
Energia i białka
(350g)
Węglowodany
(350g)
Tłuszcze
(350g)
Witaminy
(350g)
Składniki mineralne
(350g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.