Przepis na żeberka w miodzie i ketchupie krok po kroku

Składniki
  • Miód 40 g 2 łyżki
  • Ketchup 30 g 2 łyżki
  • Oliwa z oliwek 20 ml 2 łyżki
  • Żeberka wieprzowe 500 g
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
piekarnik, patelnia duża, naczynie żaroodporne, folia aluminiowa, miska

W misce wymieszaj miód, ketchup, oliwę i przyprawy.

W tak przygotowanej marynacie dokładnie obtocz mięso i odstaw do lodówki na kilka godzin.

Rozgrzej patelnię i podsmaż żeberka z każdej strony po 2-3 min, aż się zarumienią.

Przełóż do naczynia żaroodpornego, podlej odrobiną wody, przykryj folią aluminiową i piecz ok. godzin w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.

Żeberka w miodzie i ketchupie udekorowane gałązkami rozmarynu.
Żeberka w miodzie i ketchupie
Koszt przygotowania dania
15.31 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
1295 kcal
Liczba alergenów w daniu
0
35

Żeberka w miodzie i ketchupie - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o żeberkach w miodzie i ketchupie

Żeberka w miodzie i ketchupie to nieoczywisty, ale jednocześnie bardzo smaczny, prosty i szybki sposób na przygotowanie żeberek, który musisz wypróbować, jeśli lubisz ten rodzaj mięsa. Tak jak w przypadku innych przepisów na żeberka, kluczowa jest tutaj marynata do żeberek. Odpowiednio przygotowana jest gwarancją dobrego i wyrazistego smaku oraz zapachu mięsa, a tym samym sukcesu całego dania. Marynata z miodu i ketchupu sprawdzi się zarówno jeśli chcesz przygotować żeberka duszone, smażone lub pieczone, prosto z piekarnika.

Jak zrobić żeberka w sosie miodowo keczupowym? Niezbędne składniki to oczywiście żeberka, a także miód i ketchup. Żeberka możesz wybrać wołowe, lub wieprzowe w zależności od tego, które lubisz i które smakują Ci najbardziej. Najlepiej wybrać prawdziwy, płynny miód, zamiast sztucznego miodu. Możesz wybrać ketchup w wersji łagodnej lub pikantnej, kierują cię tym, jaki smak wolisz uzyskać. Oprócz wymienionych składników przyda się również oliwa z oliwek dobrej jakości, ulubione przyprawy, na przykład ziele angielskie, liść laurowy, tymianek, rozmaryn, majeranek, papryka słodka lub ostra. Możesz przygotować również żeberka pieczone z cebulą lub czosnkiem. Aby przygotować żeberka pieczone w miodzie i ketchupie należy zacząć od marynaty, mieszając razem oliwę, miód, ketchup i przyprawy. W tak przygotowanej zalewie wystarczy dokładnie obtoczyć żeberka, odstawić do lodówki, aby przeszły jej smakiem i aromatem. Po tym czasie żeberka są gotowe do upieczenia w piekarniku. To wszystko co musisz zrobić, aby przygotować to danie, które sprawdzi się zarówno na grillowanie z rodziną, czy przyjaciółmi, jak również sporadycznie jako obiad. Żeberka pieczone w miodzie i ketchupie świetnie smakują z pieczonymi ziemniakami, domowymi frytkami i sałatką coleslaw. Jeśli jeszcze nie próbowałaś/eś tego dania i tej wersji żeberek, koniecznie czytaj dalej, aby poznać szczegółowy przepis na żeberka z miodem i ketchupem pomidorowym i wskazówki jak je przygotować krok po kroku.

Wartości odżywcze Żeberek w miodzie i ketchupie

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję (600g)
Energia (kalorie)
215.88 kcal
1295.29 kcal
Białko
16.43 g
98.57 g
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję (600g)
Tłuszcz
13.39 g
80.37 g
Brak danych dla: miód.
czytaj dalej
Tłuszcze nasycone
7.40 g
44.40 g
Brak danych dla: miód.
czytaj dalej
Tłuszcze nienasycone
5.99 g
35.97 g
Brak danych dla: miód.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone
4.81 g
28.89 g
Brak danych dla: miód.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
1.18 g
7.08 g
Brak danych dla: miód.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na żeberka w miodzie i ketchupie

Na 100g
Na porcję (600g)
Witamina B6
0.47 mg
2.80 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.22 mg
1.34 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Niacyna
2.69 mg
16.15 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na żeberka w miodzie i ketchupie

Na 100g
Na porcję (600g)
Sód
99.85 mg
599.08 mg
Potas
287.34 mg
1724.03 mg
Wapń
19.85 mg
119.08 mg
Fosfor
165.15 mg
990.92 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Magnez
18.59 mg
111.56 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Żelazo
0.79 mg
4.71 mg
Cynk
2.38 mg
14.28 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Miedź
0.08 mg
0.45 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny Żeberek w miodzie i ketchupie 35
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w żeberkach w miodzie i ketchupie

Lista alergenów dla Żeberek w miodzie i ketchupie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Informacje o alergenach dotyczą tylko i wyłącznie głównych składników potrawy. Nie posiadamy informacji o alergenach zawartych w przyprawach tj. sól, pieprz.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na żeberka w miodzie i ketchupie

Cena przygotowania Żeberek w miodzie i ketchupie

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Miód
40 g
2 łyżki
15.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
1.71
Za 40 g
Ketchup
30 g
2 łyżki
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 30 g
Oliwa z oliwek
20 ml
2 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.80
Za 20 ml
Żeberka wieprzowe
500 g
20.00
Za 800,0 g
Liczba opakowań 1
12.50
Za 500 g
Liczba porcji:
Razem
60.00
Łączny koszt
15.31
Jak oceniasz przepis na żeberka w miodzie i ketchupie
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób