Przepis na żeberka w miodzie i ketchupie krok po kroku

Składniki dla 1 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
piekarnik, patelnia duża, naczynie żaroodporne, folia aluminiowa, miska

W misce wymieszaj miód, ketchup, oliwę i przyprawy.

W tak przygotowanej marynacie dokładnie obtocz mięso i odstaw do lodówki na kilka godzin.

Rozgrzej patelnię i podsmaż żeberka z każdej strony po 2-3 min, aż się zarumienią.

Przełóż do naczynia żaroodpornego, podlej odrobiną wody, przykryj folią aluminiową i piecz ok. godzin w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.

Żeberka w miodzie i ketchupie udekorowane gałązkami rozmarynu.
Żeberka w miodzie i ketchupie
Koszt przygotowania dania
15.31 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
1295 kcal
Liczba alergenów w daniu
0
35

Żeberka w miodzie i ketchupie - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o żeberkach w miodzie i ketchupie

Żeberka w miodzie i ketchupie to nieoczywisty, ale jednocześnie bardzo smaczny, prosty i szybki sposób na przygotowanie żeberek, który musisz wypróbować, jeśli lubisz ten rodzaj mięsa. Tak jak w przypadku innych przepisów na żeberka, kluczowa jest tutaj marynata do żeberek. Odpowiednio przygotowana jest gwarancją dobrego i wyrazistego smaku oraz zapachu mięsa, a tym samym sukcesu całego dania. Marynata z miodu i ketchupu sprawdzi się zarówno jeśli chcesz przygotować żeberka duszone, smażone lub pieczone, prosto z piekarnika.

Jak zrobić żeberka w sosie miodowo keczupowym? Niezbędne składniki to oczywiście żeberka, a także miód i ketchup. Żeberka możesz wybrać wołowe, lub wieprzowe w zależności od tego, które lubisz i które smakują Ci najbardziej. Najlepiej wybrać prawdziwy, płynny miód, zamiast sztucznego miodu. Możesz wybrać ketchup w wersji łagodnej lub pikantnej, kierują cię tym, jaki smak wolisz uzyskać. Oprócz wymienionych składników przyda się również oliwa z oliwek dobrej jakości, ulubione przyprawy, na przykład ziele angielskie, liść laurowy, tymianek, rozmaryn, majeranek, papryka słodka lub ostra. Możesz przygotować również żeberka pieczone z cebulą lub czosnkiem. Aby przygotować żeberka pieczone w miodzie i ketchupie należy zacząć od marynaty, mieszając razem oliwę, miód, ketchup i przyprawy. W tak przygotowanej zalewie wystarczy dokładnie obtoczyć żeberka, odstawić do lodówki, aby przeszły jej smakiem i aromatem. Po tym czasie żeberka są gotowe do upieczenia w piekarniku. To wszystko co musisz zrobić, aby przygotować to danie, które sprawdzi się zarówno na grillowanie z rodziną, czy przyjaciółmi, jak również sporadycznie jako obiad. Żeberka pieczone w miodzie i ketchupie świetnie smakują z pieczonymi ziemniakami, domowymi frytkami i sałatką coleslaw. Jeśli jeszcze nie próbowałaś/eś tego dania i tej wersji żeberek, koniecznie czytaj dalej, aby poznać szczegółowy przepis na żeberka z miodem i ketchupem pomidorowym i wskazówki jak je przygotować krok po kroku.

Wartości odżywcze Żeberek w miodzie i ketchupie

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(600g)
Energia (kalorie)
215.88 kcal
1295.29 kcal
Białko
16.43 g
98.57 g

Węglowodany w żeberkach w miodzie i ketchupie

Na 100g
Na porcję
(600g)
Węglowodany
6.98 g
41.88 g
Węglowodany przyswajalne
6.95 g
41.71 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.03 g
0.17 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(600g)
Tłuszcz
13.39 g
80.37 g
Tłuszcze nasycone
7.40 g
44.40 g
Tłuszcze nienasycone
5.99 g
35.97 g
Tłuszcze jednonasycone
4.81 g
28.89 g
Tłuszcze wielonasycone
1.18 g
7.08 g
Cholesterol
62.71 mg
376.27 mg

Witaminy w przepisie na żeberka w miodzie i ketchupie

Na 100g
Na porcję
(600g)
Witamina A
3.02 µg (mcg)
18.10 µg (mcg)
Witamina B6
0.47 mg
2.80 mg
Witamina B12
0.85 µg (mcg)
5.08 µg (mcg)
Witamina C
0.24 mg
1.45 mg
Witamina D
0.59 µg (mcg)
3.56 µg (mcg)
Witamina E
0.49 mg
2.93 mg
Retinol
1.69 µg (mcg)
10.17 µg (mcg)
Tiamina
0.32 mg
1.94 mg
Ryboflawina
0.22 mg
1.34 mg
Niacyna
2.69 mg
16.15 mg
Foliany
0.59 µg (mcg)
3.56 µg (mcg)
Beta karoten
16.07 µg (mcg)
96.41 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na żeberka w miodzie i ketchupie

Na 100g
Na porcję
(600g)
Sód
99.85 mg
599.08 mg
Potas
287.34 mg
1724.03 mg
Wapń
19.85 mg
119.08 mg
Fosfor
165.15 mg
990.92 mg
Magnez
18.59 mg
111.56 mg
Żelazo
0.79 mg
4.71 mg
Cynk
2.38 mg
14.28 mg
Miedź
0.08 mg
0.45 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny Żeberek w miodzie i ketchupie 35
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w żeberkach w miodzie i ketchupie

Lista alergenów dla Żeberek w miodzie i ketchupie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na żeberka w miodzie i ketchupie

Cena przygotowania Żeberek w miodzie i ketchupie

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Miód
40 g
2 łyżki
15.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
1.71
Za 40 g
Ketchup
30 g
2 łyżki
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 30 g
Oliwa z oliwek
20 ml
2 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.80
Za 20 ml
Żeberka wieprzowe
500 g
20.00
Za 800,0 g
Liczba opakowań 1
12.50
Za 500 g
Koszt składników
60.00
Jak oceniasz przepis na żeberka w miodzie i ketchupie
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób