Przepis na ketchup z cukinii krok po kroku
- Cebula 100 g 1 sztuka
- Cukinia 400 g 1 sztuka
- Koncentrat pomidorowy 30 g 3 łyżki
- Czosnek 5 g 1 ząbek
- Oliwa z oliwek 20 ml 2 łyżki
Cebulę i czosnek drobno posiekaj i podsmaż na patelni z rozgrzaną oliwą.
Cukinię umyj, pokrój w mniejsze plastry i zblenduj na gładką masę.
Cukinię dodaj na patelnię z cebulą i czosnkiem, dokładnie wymieszaj.
Dodaj przyprawy i koncentrat pomidorowy, wymieszaj do połączenia wszystkich składników.
Podsmażać na patelni przez 10-15 min, co chwila mieszając, aby sos się nie przypalił.
Gorący sos przełożyć do słoików, dokładnie zakręcić i ustawić wieczkiem do dołu.
Często zadawane pytania
-
Pasztet z cukinii
-
Leczo z cukinii
-
Sałatka z cukinii
-
Krem z cukinii
-
Zupa z cukinii
-
Bigos z cukinii
-
Surówka z cukinii
-
Marynowana cukinia
-
Pikle z cukinii
-
Leczo z kiełbasą i cukinią
-
Leczo z cukinią i pieczarkami
-
Sos słodko kwaśny z cukinii
-
Cukinia faszerowana warzywami
-
Mizeria z cukinii
-
Cukinia marynowana na słodko-kwaśno
-
Przetwory z cukinii

(liczba kalorii)
Ketchup z cukinii - cechy przepisu
Więcej o ketchupie z cukinii
Ketchup z cukinii to idealna alternatywa dla tradycyjnych, wszystkim znanych ketchupów z pomidorów. Sezon na pomidory i robienie domowych pomidorowych przetworów niestety nie trwa długo, dlatego jeśli wciąż w spiżarni kilka półek czeka na zapełnienie słoikami z przetworami, z pomocą przychodzi właśnie cukinia. Można z niej przyrządzić przepyszny kechup, którego przygotowanie jest szybkie, proste, a jednocześnie daje wiele możliwości ich kulinarnego wykorzystania. To też znacznie zdrowsze rozwiązanie niż sklepowe keczupy, a z jej przygotowaniem poradzą sobie nawet osoby początkujące. To idealny przepis, aby rozpocząć swoją przygodę z domowymi, przetworami własnej roboty.
Jeśli jeszcze nie wiesz jak zrobić keczup z cukinii przedstawiamy sprawdzony przepis, który nie jednej osobie przypadł już do gustu. Aby go przygotować potrzebne są jedynie cukinia, cebula, koncentrat pomidorowy oraz przyprawy – najlepiej w tym celu sprawdzą się majeranek, lubczyk, oregano, czy bazylia. Umytą cukinię wystarczy zblendować, cebulkę posiekać i podsmażyć na oliwie, wymieszać z powstałą pastą cukiniową, dodać przyprawy oraz przecier. Podsmażać kilkanaście minut, aby całość przeszła smakiem i kechup jest gotowy, aby przełożyć go do słoików. Przepis można urozmaicać wedle własnych upodobań i np. przygotować kechup w wersji na ostro – z dodatkiem czosnku, lub papryczek chilli. Ciekawym urozmaiceniem będzie też przygotowanie keczupu z cukinii i papryki, która jeszcze bardziej wzbogaci jego smak. Prawidłowo przechowywany zachowa swój smak, świeżość i walory odżywcze przez kilka miesięcy, więc można korzystać z niego przez długi czas.
Ketchup z cukinii można wykorzystać na wiele sposobów – jak sos do mięs lub warzyw, jako pasta lub smarowidło na kanapki, a także dip do przekąsek. Dobrze sprawdzi się też jako sos do pizzy, zamiast tradycyjnego przecieru pomidorowego.
Wykorzystanie tego przepisu na kechup cukinii zpozwoli w prosty i szybki sposób wykorzystać zapasy cukinii, a powstała pasta daje wszechostronne możliwości jej wykorzystania i idealnie nada się do wielu dań i na wiele okazji.
Wartości odżywcze ketchupu z cukinii
Energia i białka
(55g)
Węglowodany w ketchupie z cukinii
(55g)
Tłuszcze
(55g)
Witaminy w przepisie na ketchup z cukinii
(55g)
Składniki mineralne w przepisie na ketchup z cukinii
(55g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w ketchupie z cukinii
Lista alergenów dla ketchupu z cukinii przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na ketchup z cukinii