Ketchup i dania z ketchupem

ketchup i dania z ketchupem

Ketchup to sos pomidorowy, który podaje się na zimno. Można go jeść zarówno w wersji łagodnej, jak i ostrej. Jego barwa również różni się od siebie – może być czerwonobrązowa, ciemno i jasnoczerwona, a nawet zielona. Ketchup podaje się do wielu dań i przekąsek, m.in. frytek, ryby, kanapek, pizzy czy mięsnych przystawek. W sklepie kupić go można jako gotowy produkt, jednak ketchup zrobić można również w domu, bazując na prostych składnikach.

Ketchup i dania z ketchupem - polecane przepisy

Ketchup i dania z ketchupem - pozostałe przepisy

Ketchup i dania z ketchupem – propozycje dań na bazie lub z dodatkiem ketchupu

Ketchup i dania z ketchupem są bardzo popularne w naszym kraju. Polacy uwielbiają zimny sos pomidorowy, jakim jest ketchup. Najczęściej spożywamy go do potraw serwowanych na ciepło, np. frytki, pizza i hamburgery. Czy ketchup ma jakiekolwiek właściwości zdrowotne? W jaki sposób przyrządzić go w domu? Sprawdź przepisy na pyszne i proste dania z ketchupem i włącz je do swojego jadłospisu.

Przepis na ketchup i dania z ketchupem – sprawdź, jak przyrządzić ketchup

Czy ketchup jest zdrowy? Sprawdź jego najcenniejsze właściwości zdrowotne

Ketchup jest to sos pomidorowy podawany na zimno, który znany jest na całym świecie. Ludzie uwielbiają spożywać go do wielu dań, zwłaszcza do fast foodów typu frytki, hamburgery i pizza. Uwielbiamy smak ketchupu i często dodajemy go również do innych potraw, nawet tych obiadowych (np. kotletów, ryb czy gołąbków). Niewiele osób ma jednak pojęcie o tym, że ketchup bogaty jest w wiele właściwości odżywczych. Właśnie w nim występuje likopen, który daje ketchupowi charakterystyczny czerwony kolor. To przeciwutleniacz, dzięki któremu można zapobiec m.in. chorobom serca czy nowotworom. Likopen występuje również w surowych pomidorach, jednak składnik ten potrzebuje zostać przetworzony, aby można było go lepiej i szybciej przyswajać.

Najważniejszym źródłem likopenu są pomidory, oczywiście te dojrzewające. Nie powinno się zatem wykorzystywać do produkcji ketchupu, który bazuje na pomidorach, sztuk tych spod folii lub szklarniowych. W świeżych pomidorach znajduje się nawet do 20 mg likopenu / 100 g, więc jest to naprawdę duża ilość. Mimo wszystko najwięcej substancji znaleźć można w przetworzonych produktach, takich jak przecier pomidorowy, sok pomidorowy, koncentrat albo ketchup właśnie. Dlaczego tak jest? Otóż podczas smażenia, gotowania alb rozdrabniania pomidorów likopen uwalniany jest w największej ilości. Warto dodać od razu, że ketchupy z większą zawartością koncentratu pomidorowego zawsze będą zawierać więcej likopenu niż inne. Tym samym będą wykazywać one lepsze działanie przeciw nowotworom i chorobom serca.

Co wchodzi w skład tradycyjnego ketchupu? Otóż oczywiście pomidory, ale też różne przyprawy. Czasami znaleźć w nim można również warzywa, m.in. paprykę, czosnek lub cebulę. W produktach ze sklepu spożywczego pojawiają się niekiedy konserwanty, a także ocet spirytusowy i ulepszacze smaku. Ketchup bywa również zagęszczany np. gumą ksanatową albo skrobią modyfikowaną. Te lepsze ketchupy robione są z koncentratu pomidorowego i świeżych warzyw, jednak w większości produktów z marketu na pierwszym miejscu w ketchupie jest woda. Jeśli chcesz więc kupić dobrej jakości ketchup, zawsze czytaj jego skład. Dbając o linię lub zmagając się z cukrzycą, lepiej unikać ketchupów z cukrem. Szukaj produktów bez wspomagaczy, możliwie naturalnych i z certyfikatem ekologicznym. Właśnie takie mają bowiem dużo więcej likopenu niż inne.

Przepis na domowy ketchup, krok po kroku

Jeśli planujesz robić mięso z grilla, doskonałym dodatkiem do niego będzie domowej roboty ketchup. Warto przyrządzić go na imprezę lub grilla dla całej rodziny – z pewnością ich zachwyci. Ketchup i dania z ketchupem to coś, co lubi większość ludzi. Dania na ciepło z ketchupem nie dość, że są proste do zrobienia, to w dodatku okazują się naprawdę pyszne. Aby przyrządzić ketchup, należy zaopatrzyć się w następujące składniki: pomidory, czosnek, cebulę, olej rzepakowy, ocet winny, sól, cukier i przyprawy do smaku – kolendrę, ostrą i słodką paprykę, oregano i pieprz.

Najpierw obierz cebulę i pokrój ją w drobną kostkę. Usuń szypułki z pomidorów, natnij ich skórkę i włóż do plastikowego naczynia. Zalej wrzątkiem, a po minucie wyjmij pomidory i włóż je do miski z zimną wodą. Następnie ściągnij skórkę z pomidorów, gdy już wystygną. Pokrój pomidory na ćwiartki, natomiast w garnku rozgrzej olej i dodaj cebulę. Smaż ją przez ok. 5 minut na małym ogniu, po czym dodaj przepuszczony przez praskę czosnek. Dodaj pomidory i delikatnie zamieszaj całość. Gotuj pod przykrywką przez 45 minut, wciąż mieszając. Zdejmij potrawę i przetrzyj przez sito ugotowane pomidory – możesz je również zblendować. Dodaj do nich ocet i przyprawy do smaku. Następnie wymieszaj wszystko i gotuj do momentu, aż uzyskasz gęsty sos. Powinno to trwać ok. 3 godziny. Gorący ketchup należy rozlać do wyparzonych słoików i przed zakręceniem wytrzeć ich brzegi. Ustaw słoiki do góry dnem, aby je zawekować. Zostaw do wystudzenia.

Domowy ketchup to fantastyczny dodatek do wielu dań i przekąsek. Idealnie smakuje dodany do zapiekanki, pizzy, gołąbków, hamburgerów, frytek czy nachosów. Przepis może nie należy do najszybszych, gdyż przygotowanie ketchupu trwa zwykle przez kilka godzin. Robiąc go, warto zatem od razu przygotować więcej porcji, gdyż jest to przepis dość wymagający czasowo. Recepturę na ketchup można oczywiście dowolnie modyfikować, dobierając wybrane przyprawy czy też zioła. Jeśli masz problem z cukrem, możesz zastąpić go ksylitolem. Co ciekawe, nie trzeba robić ketchupu jedynie z pomidorów. Równie dobrze mogą to być papryczki albo cukinia. Domowej roboty ketchup warto zrobić na zapas, gdyż przydaje się do naprawdę wielu dań. Nie dość, że świetnie podkreśli ich smak, to w dodatku zapewni organizmowi wiele cennych wartości odżywczych.

Przepisy na pyszne ketchupy – zobacz, jakie to proste!

Ketchup z cukinii – najciekawszy przepis na prosty ketchup

Ketchup z cukinii to idealna alternatywa dla ketchupu pomidorowego. Jeśli go zawekujesz, może starczyć na wiele miesięcy, wspaniale podkreślając smak większości potraw. Do przyrządzenia ketchupu potrzebujesz następujących składników: cukinii, cebuli, czosnku, koncentratu pomidorowego, oliwy z oliwek, czosnku i przypraw do smaku – majeranku, pieprzu i soli. Najpierw należy drobno posiekać czosnek i cebulę, po czym podsmażyć je na rozgrzanej oliwą patelni. Umyj cukinię i pokrój ją na plastry, następnie zblenduj. Dodaj na patelnię z cebulą i czosnkiem, potem dokładnie wymieszaj. Dodaj koncentrat pomidorowy i przyprawy do smaku. Wymieszaj, aż składniki się połączą. Smaż przez kwadrans, mieszając, żeby sos się nie spalił. Przełóż do słoików gorący jeszcze sos, szczelnie zakręć i odwróć do góry dnem, aby zawekować ketchup z cukinii.

Ketchup z cukinii to znakomita alternatywa dla ketchupu pomidorowego. Kiedy nie ma sezonu na pomidory, warto wykorzystać ten pomysł i stworzyć pyszny oraz pożywny, domowy ketchup z cukinii. Nie dość, że będzie on znacznie smaczniejszy niż sklepowy produkt, to w dodatku zaopatrzy organizm w cenne właściwości zdrowotne. Jego przygotowanie jest proste, więc ze zrobieniem ketchupu z cukinii doskonale poradzi sobie nawet największy laik w gotowaniu. Jeśli chcesz zacząć przygodę z domowymi przetworami, warto spróbować właśnie od ketchupu. Gdy będziesz go prawidłowo przechowywać, ketchup na pewno długo będzie świeży, a także będzie wybornie smakował. Szczelnie przechowywany nada się do spożycia przez kilka kolejnych miesięcy. Z ketchupem doskonale smakować będzie zarówno mięso, jak i rybne dania. Można używać go również do potraw wegetariańskich.

Ketchup z dyni – sprawdź, jak go zrobić!

Masz ochotę na ketchup inny niż pomidorowy lub z cukinii? Warto wypróbować przepis na ketchup z dyni, który nie zawiera żadnych ulepszaczy i chemicznych dodatków. Za sprawą dyni ketchup ma ciekawą, jednolitą i dość gęstą konsystencję, a także ciemnopomarańczową barwę. Szukając alternatywny dla tradycyjnych ketchupów, warto zwrócić uwagę właśnie na tę konkretną recepturę. Do zrobienia ketchupu potrzebujesz następujących składników: dynia hokkaido, pomidory, cebula, sól, cukier, ocet jabłkowy, koncentrat pomidorowy i przyprawy do smaku – suszona bazylia, czarny pieprz, czerwona papryka, ziele angielskie i liście laurowe.

Najpierw obierz dynię i usuń z niej pestki, po czym pokrój w grubą kostkę. Wymieszaj w garnku z pokrojoną papryką i cebulą, następnie zasyp solą, wymieszaj i odstaw na ok. 2 godziny. Możesz również, jeśli tylko jest oczywiście na to czas, zostawić warzywa przykryte na całą noc. Wszystko po to, aby dynia puściła sok. Gdy to już się zadzieje, dodaj cukier i przyprawy do smaku. Wrzuć również sparzone, a także obrane ze skórki pomidory – koniecznie je pokrój, gdy już ostygną. Duś wszystko razem na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Gdy warzywa zmiękną, dodaj ocet i koncentrat pomidorowy. Powinno zająć to ok. godzinę. Następnie wymieszaj wszystko i dopraw do smaku. Gdy warzywa będą za rzadkie, pogotuj całość przez chwilę, aby woda mogła odparować. Warzywa są zbyt gęste? Dolej więc do nich wodę! Wiele zależeć będzie od tego, jakiego rodzaju dyni używa się do zrobienia ketchupu. Delikatnie przestudzone warzywa należy zmiksować na gładko. Następnie trzeba przelać sos do garnka i zagotować. Gorący jeszcze ketchup wystarczy już tylko przelać do słoików i zapasteryzować, odwracając słoiczki do góry dnem.

Ciekawostki o ketchupie, o których warto wiedzieć!

Ketchup jest sosem, na temat którego zdawałoby się, że wiemy już wszystko. Tymczasem wokół ketchupu istnieje mnóstwo ciekawostek, o których warto poczytać. Oto wszystkie informacje, które mogą cię zaskoczyć!

  1. Ketchup wywodzi się z Chin. Właśnie tam wynaleziono go mniej więcej w XVII wieku, kiedy to robiono go z przypraw i marynowanych ryb.
  2. Pomidory w ketchupie pierwszy raz pojawiły się dzięki Amerykanom. Właśnie oni spisali go w jednej z książek kucharskich w 1801 roku.
  3. Wydobywając ketchup ze szklanej butelki, nie powinno się jej klepać od dna, a o boki.
  4. Ojcem amerykańskiego ketchupu jest Henry John Heinz, którego przepis na ketchup jest tajemnicą. To po Coca-Coli druga z najlepiej strzeżonych receptur na całym świecie.
  5. Nie masz płynu do naczyń? Użyj ketchupu! Dzięki kwasowi octowemu będziesz w stanie doczyścić nim nawet najbardziej brudne talerze.
  6. W jednej standardowej wielkością butelce ketchupu znajduje się ok. 10 dużych pomidorów.
Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto