Przepis na ketchup z cukinii z thermomixa krok po kroku

Składniki dla 1 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, cukier
To będzie niezbędne
thermomix, motylek (thermomix), koszyczek (thermomix)

Cukinię umyj i obierz i pokrój w kawałki. Cebulę obierz i pokrój w kawałki. Wszystko umieść w naczyniu Thermomixa.

Dodaj łyżkę soli i rozdrobnij przez 15 sekund / obroty 7.

Załóż motylek i gotuj całość przez 10 minut / temperatura 100 / obroty 2. Następnie gotuj jeszcze 5 minut / obroty 3.

Dodaj cukier i ocet i gotuj przez 15 minut / temperatura 100 / obroty 3. Podczas gotowania używaj koszyczka do przykrycia pokrywy.

Dodaj koncentrat pomidorowy, łyżkę papryki słodkiej i łyżeczkę pieprzu. Gotuj jeszcze 10 minut / obroty 3. Podczas gotowania używaj koszyczka do przykrycia pokrywy.

Gotowy ketchup rozlej do słoiczków. Zakręć je i obróć do góry dnem.

Ketchup z cukinii Thermomix w brązowej miseczce
Ketchup z cukinii Thermomix
Koszt przygotowania dania
11.62 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
947 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
87

Ketchup z cukinii Thermomix - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o ketchupie z cukinii z Thermomixa

Aby wykonać ten prosty przepis na ketchup z cukinii z Thermomixa potrzebne będą cebule, cukinie, koncentrat pomidorowy, ocet, cukier, sól, pieprz i papryka słodka. Na początku obierz cebulę i cukinię. Warzywa pokrój w większą kostkę i rozdrobnij razem z solą. Załóż motylek i całość gotuj przez 10 minut na obrotach 2, po czym jeszcze 5 minut na obrotach 3. Dodaj cukier i ocet i gotuj kolejne 15 minut. Pamiętaj, by podczas gotowania używać koszyczka do przykrycia pokrywki zamiast miarki, dzięki czemu ketchup dobrze odparuje. Na koniec dodaj koncentrat pomidorowy, pieprz i paprykę słodką. Gotuj jeszcze kilka minut. Gorący ketchup przelewaj do słoików. Zakręcaj dokładnie i odstawiaj pokrywką do dołu, co dobrze zamknie słoik. Przestudzony możesz przechowywać w lodówce. Ten pyszny sos pasuje do dań mięsnych i warzywnych. Będzie najlepszy do dań z grilla.

Mam nadzieję, że wiecie już jak zrobić ketchup z cukinii w Thermomixie. Koniecznie wypróbujcie przyrządzić ten dobry ketchup.

Cukinia jest rośliną należącą do gatunku dyni zwyczajnej i pierwszy raz została wyhodowana we Włoszech. W Polsce zaczęto jej uprawę w latach 70. XX w. Jest to roślina, która świetnie radzi sobie w naszym klimacie, dlatego tak chętnie jest uprawiana. Jako roślina jednoroczna jest bardzo odporna na wiele chorób. Pięknie prezentuje się w ogrodzie ze względu na swoje rozłożyste liście i duże, żółte kwiaty, które również można spożywać! To także fajny pomysł na przystrojenie talerza lub np. tortów.

W Polsce nie przywiązuje się uwagi do jej nazewnictwa i często zamiennie używa się słowa kabaczek. Choć to jedno i to samo warzywo, to różnią się one stopniem rozwoju. Młoda cukinia jest miękka i nie posiada w sobie twardych nasion. Kabaczek zaś jest starszy, a przez to twardszy i jego nasiona powinny zostać usunięte przed spożyciem. Choć cukinia jest dobra również na surowo, np. w sałatkach, tak kabaczek wymaga obróbki termicznej, by był lepszy w smaku.

Choć jej smak jest neutralny, to jest to bardzo dobre źródło witamin takich jak: witamina C, witamina E i witaminy z grupy B. 100 g cukinii dostarcza około 20 kcal, dlatego jest to warzywo „dietetyczne”, szczególnie polecane dla osób chcących zadbać o swoją masę ciała. Niska kaloryczność wynika z tego, że w 90 procentach składa się ona z wody. Jest warzywem łatwostrawnym, dlatego jest bezpieczna do spożycia nawet przez najmłodsze dzieci, już po 6. miesiącu życia.

Tak przygotowany, smaczny ketchup będzie szczególnie smakował dzieciom.

Wartości odżywcze ketchupu z cukinii z Thermomixa

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(1400g)
Energia (kalorie)
67.67 kcal
947.40 kcal
Białko
1.44 g
20.20 g
Fenyloalanina
0.04 mg
0.56 mg
Brak danych dla: cebula.
czytaj dalej

Węglowodany w ketchupie z cukinii z thermomixa

Na 100g
Na porcję
(1400g)
Węglowodany
16.16 g
226.20 g
Węglowodany przyswajalne
14.76 g
206.59 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.40 g
19.61 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(1400g)
Tłuszcz
0.29 g
4.06 g
Tłuszcze nasycone
0.20 g
2.78 g
Tłuszcze nienasycone
0.09 g
1.28 g
Tłuszcze trans
0.00 g
0.00 g
Cholesterol
0.00 mg
0.00 mg

Witaminy w przepisie na ketchup z cukinii z thermomixa

Na 100g
Na porcję
(1400g)
Witamina A
15.89 µg (mcg)
222.47 µg (mcg)
Witamina B6
0.14 mg
1.94 mg
Witamina B12
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina C
14.08 mg
197.05 mg
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina E
0.07 mg
0.97 mg
Retinol
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Tiamina
0.04 mg
0.62 mg
Ryboflawina
0.08 mg
1.08 mg
Niacyna
0.69 mg
9.65 mg
Foliany
18.05 µg (mcg)
252.67 µg (mcg)
Beta karoten
189.35 µg (mcg)
2650.89 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na ketchup z cukinii z thermomixa

Na 100g
Na porcję
(1400g)
Sód
279.18 mg
3908.49 mg
Potas
309.13 mg
4327.82 mg
Wapń
18.14 mg
254.01 mg
Fosfor
37.43 mg
524.04 mg
Magnez
17.51 mg
245.10 mg
Żelazo
0.66 mg
9.26 mg
Cynk
0.29 mg
4.11 mg
Miedź
0.09 mg
1.21 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny ketchupu z cukinii z Thermomixa 87
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w ketchupie z cukinii z Thermomixa

Lista alergenów dla ketchupu z cukinii z Thermomixa przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
    • Ocet jabłkowy

Cena przygotowania ketchupu z cukinii z Thermomixa

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ocet jabłkowy
50 ml
7.00
Za 250,0 ml
Liczba opakowań 1
1.40
Za 50 ml
Koncentrat pomidorowy
200 g
1.50
Za 80,0 g
Liczba opakowań 3
3.75
Za 200 g
Cukinia
800 g
2.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 3
5.33
Za 800 g
Cebula
250 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 250 g
Cukier
150 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 150 g
Sól
10 g
1.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.01
Za 10 g
Koszt składników
24.00
Jak oceniasz przepis na ketchup z cukinii z thermomixa
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób