Składniki dla 6 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka ostra, czosnek granulowany
To będzie niezbędne
piekarnik, rękaw do pieczenia

Przepis na karkówkę pieczoną w rękawie krok po kroku

Mięso myjemy, osuszamy i tniemy w plastry, natomiast cebulę kroimy w piórka.

Do rękawa od pieczenia wkładamy karkówkę i cebulę. Dodajemy również keczup, olej i przyprawy. Rękaw szczelnie zamykamy. Składniki dokładnie mieszamy.

Całość pieczemy w piekarniku około 60 minut w temperaturze 180 stopni.

Karkówka pieczona w rękawie w przyprawach
Karkówka pieczona w rękawie - cechy przepisu
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:

Informacje dietetyczne - karkówka pieczona w rękawie

W skrócie
Kalorii w porcji
336 kcal
Wielkość
jednej porcji
200 g
Indeks glikemiczny
32

Wartości odżywcze karkówki pieczonej w rękawie

na 100g gotowej potrawy

Danie ma niski IG dzięki czemu możemy wprowadzić ją do naszego menu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
168.29
336.57
Białko (g)
20.72
41.45

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
2.35
4.70
Węglowodany przyswajalne (g)
2.07
4.15
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.28
0.56

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
7.92
15.85
Tłuszcze nasycone (g)
2.61
5.22
Tłuszcze nienasycone (g)
5.32
10.63
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.83
7.66
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.49
2.98
Cholesterol (mg)
53.97
107.94

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A (µg (mcg))
1.62
3.24
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.32
0.64
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.75
1.49
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
1.30
2.61
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.79
1.59
Witamina E (mg)
0.23
0.45
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.79
1.59
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.48
0.97
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.23
0.46
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
4.17
8.34
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
6.48
12.95
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
10.19
20.38
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
81.81
163.62
Potas (mg)
299.56
599.11
Wapń (mg)
15.24
30.48
Fosfor (mg)
202.25
404.51
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
17.87
35.75
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.85
1.71
Cynk (mg)
2.52
5.05
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.10
0.21
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny karkówki pieczonej w rękawie 32
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w karkówce pieczonej w rękawie

Lista alergenów dla karkówki pieczonej w rękawie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na karkówkę pieczoną w rękawie

Więcej informacji na temat karkówki pieczonej w rękawie

Pyszna karkówka pieczona w rękawie to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi się na obiad. Mięso w marynacie z keczupu, przypraw i cebuli pieczone w piekarniku jest proste w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nią poradzić, a składniki są łatwo dostępne. Jego smak zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Możesz uzupełnić je o ulubione dodatki, oczywiście wedle uznania. Danie podajemy z ulubionymi dodatkami np. pieczonymi ziemniakami lub kaszą oraz surówką z marchewki.

Jak zrobić karkówkę pieczoną w rękawie? Przygotowanie jej jest bardzo łatwe. Na początku mięso myjemy, osuszamy i tniemy w plastry, natomiast cebulę kroimy w piórka. Do rękawa od pieczenia wkładamy karkówkę i cebulę. Dodajemy również keczup, olej i przyprawy. Rękaw szczelnie zamykamy. Składniki dokładnie mieszamy. Całość pieczemy w piekarniku około 60 minut w temperaturze 180 stopni. Jeśli nie będzie jeszcze odpowiednio miękka warto czas przełożyć około 15 minut.

Sprawdzony przepis na karkówkę pieczoną w rękawie nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on między innymi z cebuli, która posiada wiele wartości odżywczych. Jej działanie lecznicze znane jest od wieków. W medycynie ludowej wywar z cebuli był polecany podczas leczenia chorób reumatycznych, a syrop z cebuli to doskonałe lekarstwo na przeziębienia. Kiedyś podczas kataru wąchało się surową cebulę ze względu na jej dobry wpływ na układ oddechowy. Cebula była także stosowana w leczeniu szkorbutu. Ponadto jest bogactwem fosforu, magnezu, cynku oraz krzemu, który poprawia naszą odporność. Warzywo jest również skuteczne w profilaktyce raka jamy ustnej, gardła czy jajnika.

Pieczona karkówka w rękawie odpowiednio przygotowana posiada wiele właściwości zdrowotnych. Jest szybka i łatwa w przygotowaniu oraz dobra w smaku. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony przepis na pewno ułatwi Ci przygotowanie pysznego dania głównego.

Szacunkowy koszt przygotowania karkówki pieczonej w rękawie

Koszt składników
39.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Karkówka wieprzowa
1000 g
12.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
24.00
Za 1000 g
Olej rzepakowy
20 ml
2 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Keczup
40 g
4 łyżki
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.40
Za 40 g
Cebula
200 g
2 cebule
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Koszt składników
39.00
ikona podziel się Przekaż dalej
Jak oceniasz przepis na karkówkę pieczoną w rękawie
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 84,8% osób