Przepis na karkówkę pieczoną w rękawie krok po kroku

Składniki dla 6 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka ostra, czosnek granulowany
To będzie niezbędne
piekarnik, rękaw do pieczenia

Mięso myjemy, osuszamy i tniemy w plastry, natomiast cebulę kroimy w piórka.

Do rękawa od pieczenia wkładamy karkówkę i cebulę. Dodajemy również keczup, olej i przyprawy. Rękaw szczelnie zamykamy. Składniki dokładnie mieszamy.

Całość pieczemy w piekarniku około 60 minut w temperaturze 180 stopni.

Karkówka pieczona w rękawie w przyprawach
Karkówka pieczona w rękawie
Koszt przygotowania dania
25.14 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
336 kcal
Liczba alergenów w daniu
0
32

Karkówka pieczona w rękawie - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
Dieta:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o karkówce pieczonej w rękawie

Pyszna karkówka pieczona w rękawie to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi się na obiad. Mięso w marynacie z keczupu, przypraw i cebuli pieczone w piekarniku jest proste w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nią poradzić, a składniki są łatwo dostępne. Jego smak zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Możesz uzupełnić je o ulubione dodatki, oczywiście wedle uznania. Danie podajemy z ulubionymi dodatkami np. pieczonymi ziemniakami lub kaszą oraz surówką z marchewki.

Jak zrobić karkówkę pieczoną w rękawie? Przygotowanie jej jest bardzo łatwe. Na początku mięso myjemy, osuszamy i tniemy w plastry, natomiast cebulę kroimy w piórka. Do rękawa od pieczenia wkładamy karkówkę i cebulę. Dodajemy również keczup, olej i przyprawy. Rękaw szczelnie zamykamy. Składniki dokładnie mieszamy. Całość pieczemy w piekarniku około 60 minut w temperaturze 180 stopni. Jeśli nie będzie jeszcze odpowiednio miękka warto czas przełożyć około 15 minut.

Sprawdzony przepis na karkówkę pieczoną w rękawie nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on między innymi z cebuli, która posiada wiele wartości odżywczych. Jej działanie lecznicze znane jest od wieków. W medycynie ludowej wywar z cebuli był polecany podczas leczenia chorób reumatycznych, a syrop z cebuli to doskonałe lekarstwo na przeziębienia. Kiedyś podczas kataru wąchało się surową cebulę ze względu na jej dobry wpływ na układ oddechowy. Cebula była także stosowana w leczeniu szkorbutu. Ponadto jest bogactwem fosforu, magnezu, cynku oraz krzemu, który poprawia naszą odporność. Warzywo jest również skuteczne w profilaktyce raka jamy ustnej, gardła czy jajnika.

Pieczona karkówka w rękawie odpowiednio przygotowana posiada wiele właściwości zdrowotnych. Jest szybka i łatwa w przygotowaniu oraz dobra w smaku. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony przepis na pewno ułatwi Ci przygotowanie pysznego dania głównego.

Wartości odżywcze karkówki pieczonej w rękawie

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kalorie)
168.29 kcal
336.57 kcal
Białko
20.72 g
41.45 g

Węglowodany w karkówce pieczonej w rękawie

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany
2.35 g
4.70 g
Węglowodany przyswajalne
2.07 g
4.15 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.28 g
0.56 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz
7.92 g
15.85 g
Tłuszcze nasycone
2.61 g
5.22 g
Tłuszcze nienasycone
5.32 g
10.63 g
Tłuszcze jednonasycone
3.83 g
7.66 g
Tłuszcze wielonasycone
1.49 g
2.98 g
Cholesterol
53.97 mg
107.94 mg

Witaminy w przepisie na karkówkę pieczoną w rękawie

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A
1.62 µg (mcg)
3.24 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.32 mg
0.64 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.75 µg (mcg)
1.49 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C
1.30 mg
2.61 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.79 µg (mcg)
1.59 µg (mcg)
Witamina E
0.23 mg
0.45 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol
0.79 µg (mcg)
1.59 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.48 mg
0.97 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.23 mg
0.46 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
4.17 mg
8.34 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
6.48 µg (mcg)
12.95 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten
10.19 µg (mcg)
20.38 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na karkówkę pieczoną w rękawie

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód
81.81 mg
163.62 mg
Potas
299.56 mg
599.11 mg
Wapń
15.24 mg
30.48 mg
Fosfor
202.25 mg
404.51 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
17.87 mg
35.75 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
0.85 mg
1.71 mg
Cynk
2.52 mg
5.05 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.10 mg
0.21 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny karkówki pieczonej w rękawie 32
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w karkówce pieczonej w rękawie

Lista alergenów dla karkówki pieczonej w rękawie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na karkówkę pieczoną w rękawie

Cena przygotowania karkówki pieczonej w rękawie

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Karkówka wieprzowa
1000 g
12.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
24.00
Za 1000 g
Olej rzepakowy
20 ml
2 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Keczup
40 g
4 łyżki
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.40
Za 40 g
Cebula
200 g
2 cebule
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Koszt składników
39.00
Jak oceniasz przepis na karkówkę pieczoną w rękawie
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób