Kawa po bawarsku

Opublikowano: 22.03.2023 r., 12:08 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Szklanka z kawą po bawarsku.
Kawa po bawarsku
Kawa po bawarsku to kawa przygotowywana z dodatkiem rozpuszczonej czekolady oraz bitej śmietany. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis na pyszną kawę.
Przygotowanie 15 min
140 kcal
Kcal w porcji
100 g
Wielkość porcji
41
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 2 porcji
  • Kawa, gotowy napar bez cukru - pół szklanki (120 ml)
  • Czekolada deserowa - 4 kostki (20 g)
  • Śmietanka kremowa 30% (50 g)
  • Cukier - 1 płaska łyżeczka (5 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
cynamon
Sprzęt kuchenny
garnek, mikser, miska, szklanka

Przepis na kawę po bawarsku krok po kroku

Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej (w garnku zagotuj wodę i nad parą umieść miseczkę z czekoladą, czekoladę mieszaj do całkowitego roztopienia).

W szklance zaparz ulubioną kawę (np. podwójne espresso z dodatkiem większej ilości wody).

Rozpuszczoną czekoladę przelej do dwóch szklanek i dodaj do nich po połowie kawy.

Śmietankę ubij z dodatkiem cukru na puszystą masę.

Po połowie bitej śmietany ułóż na wierzch kawy, następnie śmietankę posyp odrobiną cynamonu.

Gotową kawę podawaj bezpośrednio po przygotowaniu.

Jak oceniasz przepis na kawę po bawarsku
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,6% osób

Więcej informacji na temat kawy po bawarsku

Kawa po bawarsku z dodatkiem rozpuszczonej czekolady to doskonała propozycja na napój, który możesz podać podczas spotkań rodzinnych lub ze znajomymi. Smaczna kawa po bawarsku świetnie sprawdzi się jako dodatek do mniej słodkich ciast, ponieważ kawa sama w sobie jest dość słodka. Przepis na kawę po bawarsku jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania napoju potrzebne będą następujące produkty spożywcze: napar z kawy, czekolada deserowa, śmietanka kremówka, cukier oraz cynamon.

A jak zrobić kawę po bawarsku? Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej (w garnku zagotuj wodę i nad parą umieść miseczkę z czekoladą, czekoladę mieszaj do całkowitego roztopienia). W szklance zaparz ulubioną kawę (np. podwójne espresso z dodatkiem większej ilości wody). Rozpuszczoną czekoladę przelej do dwóch szklanek i dodaj do nich po połowie kawy. Śmietankę ubij z dodatkiem cukru na puszystą masę. Po połowie bitej śmietany ułóż na wierzch kawy, następnie śmietankę posyp odrobiną cynamonu. Gotową kawę podawaj bezpośrednio po przygotowaniu.

Kawa posiada składniki odżywcze, które korzystanie wpływają na nasze zdrowie. Kawa często wykorzystywana jest w przemyśle farmaceutycznym oraz kosmetycznym, np. ze względu na obecność w ziarnach kawy substancji opóźniających proces starzenia się skóry. Ziarnka kawy stanowią doskonałe źródło antyoksydantów, które neutralizują wolne rodniki w organizmie oraz zmniejszają ryzyko rozwoju chorób nowotworowych. Dodatkowo kawa dostarcza witaminy oraz składniki mineralne, do których zaliczyć możemy: witaminy z grupy B, żelazo, sód, cynk, miedź, magnez, mangan czy nikiel.

Podsumowując pyszna kawa po bawarsku stanowi doskonały pomysł na napój, który warto podać podczas spotkań rodzinnych lub ze znajomymi. Najlepsza kawa jest dobra do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu. Produkty spożywcze niezbędne do wykonania przepisu dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach. Kawę warto podać jako dodatek do mniej słodkich wypieków.

Alergeny w kawie po bawarsku

Lista alergenów dla kawy po bawarsku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Czekolada deserowa
    • Śmietanka kremowa 30%

Wartości odżywcze kawy po bawarsku

na 100g gotowej potrawy

Kawa po bawarsku to doskonały dodatek do pysznych ciast. Kawa po bawarsku jest dość kaloryczna, dlatego warto uważać z jej ilością w diecie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kcal)
140.85
140.85
Białko (g)
1.42
1.42

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany (g)
9.76
9.76
Węglowodany przyswajalne (g)
9.41
9.41
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.35
0.35

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz (g)
10.74
10.74
Tłuszcze nasycone (g)
9.86
9.86
Tłuszcze nienasycone (g)
0.88
0.88
Cholesterol (mg)
2.36
2.36
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina A (µg (mcg))
6.05
6.05
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.00
0.00
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.08
0.08
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.00
0.00
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.05
0.05
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
6.05
6.05
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.01
0.01
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.04
0.04
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.21
0.21
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
1.23
1.23
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód (mg)
10.60
10.60
Potas (mg)
60.36
60.36
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
21.87
21.87
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
23.18
23.18
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Magnez (mg)
8.92
8.92
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.27
0.27
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.24
0.24
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.06
0.06
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny kawy po bawarsku 41
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kawy po bawarsku

Koszt składników
10.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kawa, gotowy napar bez cukru
120 ml
pół szklanki
1.00
Za 250,0 ml
Liczba opakowań 1
0.48
Za 120 ml
Czekolada deserowa
20 g
4 kostki
4.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.80
Za 20 g
Śmietanka kremowa 30%
50 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 50 g
Cukier
5 g
1 płaska łyżeczka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.01
Za 5 g
Koszt składników
10.50