Kaszotto z burakiem

Opublikowano: 09.10.2022 r., 9:20 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kaszotto buraczane z fetą
Kaszotto z burakiem
Kaszotto z burakiem to doskonały wybór dla wszystkich miłośników tego wspaniałego warzywa. Z dodatkiem aromatycznej i gęstej kaszy smakuje fantastycznie.
Przygotowanie 15 min
Gotowanie 30 min
345 kcal
Kcal w porcji
385 g
Wielkość porcji
68
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Buraki gotowane (400 g)
  • Oliwa z oliwek - 2 łyżki (30 ml)
  • Cebula - 1 szt (100 g)
  • Kasza jęczmienna pęczak (200 g)
  • Bulion warzywny - 3 szklanki (750 ml)
  • Ser Feta (60 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, tymianek, oregano
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, blender

Przepis na kaszotto z burakiem krok po kroku

W garnku rozgrzej oliwę.

Dodaj posiekaną drobno cebulę. Zeszklij.

Kaszę wsyp do garnka i smaż przez 2 minuty.

Całość zalej jedną szklanką bulionu.

Dolewaj stopniowo bulion, tak by kasza mogła się swobodnie gotować. Gotuj 20 minut.

Buraki zblenduj na gładką masę.

Buraki dodaj do kaszy i wymieszaj. Przypraw solą, pieprzem, tymiankiem i oregano. Gotuj do miękkości kaszy.

Gotowe kaszotto podawaj z pokruszoną fetą.

Jak oceniasz przepis na kaszotto z burakiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,9% osób

Więcej informacji na temat kaszotta z burakiem

Kaszotto z burakiem to doskonały wybór dla wszystkich miłośników tego wspaniałego warzywa. Z dodatkiem aromatycznej i gęstej kaszy smakuje fantastycznie.

Przepis na kaszotto z burakiem to doskonały pomysł na najlepsze wegetariańskie dnie jednogarnkowe na bazie kaszy i warzyw. To idealny sposób, by zwiększyć w swoim menu ilość właśnie tych dwóch składników. Danie jest nie tylko zdrowe, ale również pyszne. Kaszotto z warzywami to danie łatwe do przygotowania, dietetyczne i bardzo zdrowe. Najeść się nim można do syta bez większych wyrzutów sumienia, bo znajdują się w nim same zdrowe składniki. Kaszotto pozwala najlepiej wydobyć smak kaszy. Robi się je pęczaku lub drobnej kaszy jęczmiennej. Najpierw w rondlu podgrzewamy olej rzepakowy lub oliwę. Na gorący tłuszcz kładziemy posiekaną cebulę, chwilę smażymy, po czym wsypujemy suchą kaszę i na małym ogniu podgrzewamy, mieszając. Burak, który jest głównym składnikiem, jest niezwykle zdrowym warzywem. Dzięki zawartości witaminy B1 burak wpływa pozytywnie na działanie układu krwionośnego, mięśniowego oraz na poprawę pamięci. Wzbogacenie codziennej diety w buraka pozwala na wyrównanie gospodarki wodnej organizmu, wspiera kości, wzmacnia zęby oraz wspomaga funkcjonowanie mózgu.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić kaszotto z burakiem, by było smaczne i dobre dla początkujących, to ten sprawdzony przepis będzie doskonałym wyborem dla Ciebie. Całość robi się bez mięsa, dlatego sprawdzi się w diecie wegetariańskiej. Brak dodatku mięsa sprawia, że całość jest lekka i naprawdę smaczna. To najlepsze rozwiązanie na szybki obiad lub kolację. Kaszotto można przygotować na bazie każdej ulubionej kaszy. Wspaniale sprawdzi się zarówno gryczana, jak i jaglana, a także jęczmienna. Wśród kasz najniższe IG ma kasza jęczmienna pęczak (25) oraz komosa ryżowa (35). Dlatego w przypadku zaburzeń gospodarki węglowodanowej te dwie będą najbardziej pożądane. Polecam do gotującego się kaszotto dodać świeże zioła np. gałązkę bazylii lub rozmarynu. Może to być także liść laurowy

Alergeny w kaszotto z burakiem

Lista alergenów dla kaszotta z burakiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Kasza jęczmienna pęczak
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser Feta

Wartości odżywcze kaszotta z burakiem

na 100g gotowej potrawy

To zdrowa opcja, która może pojawiać się w menu często.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(385g)
Energia (kcal)
89.72
345.42
Białko (g)
2.46
9.49

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(385g)
Węglowodany (g)
13.89
53.47
Węglowodany przyswajalne (g)
11.23
43.25
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.66
10.22

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(385g)
Tłuszcz (g)
3.02
11.64
Tłuszcze nasycone (g)
1.07
4.12
Tłuszcze nienasycone (g)
1.95
7.53
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.64
6.30
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.32
1.22
Cholesterol (mg)
3.47
13.35

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(385g)
Witamina A (µg (mcg))
11.36
43.75
Witamina B6 (mg)
0.08
0.31
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
1.61
6.20
Witamina D (µg (mcg))
0.01
0.03
Witamina E (mg)
0.31
1.19
Retinol (µg (mcg))
4.87
18.75
Tiamina (mg)
0.05
0.20
Ryboflawina (mg)
0.07
0.27
Niacyna (mg)
0.78
3.01
Foliany (µg (mcg))
26.25
101.05
Beta karoten (µg (mcg))
61.38
236.32

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(385g)
Sód (mg)
210.04
808.65
Potas (mg)
136.75
526.50
Wapń (mg)
30.10
115.90
Fosfor (mg)
55.05
211.92
Magnez (mg)
18.11
69.73
Żelazo (mg)
0.61
2.34
Cynk (mg)
0.51
1.95
Miedź (mg)
0.08
0.31
Szacunkowy indeks glikemiczny kaszotta z burakiem 68
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kaszotta z burakiem

Koszt składników
71.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Buraki gotowane
400 g
3.50
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
3.50
Za 400 g
Oliwa z oliwek
30 ml
2 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.20
Za 30 ml
Cebula
100 g
1 szt
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Kasza jęczmienna pęczak
200 g
3.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 200 g
Bulion warzywny
750 ml
3 szklanki
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 2
16.07
Za 750 ml
Ser Feta
60 g
12.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.60
Za 60 g
Koszt składników
71.50