Kaszotto
- Kasza gryczana - 2 woreczki (200 g)
- Papryka zielona - 1 duża sztuka (250 g)
- Cukinia - 1 duża sztuka (300 g)
- Cebula - 1,5 szt (150 g)
- Ser parmezan (50 g)
- Pieczarki - 7 szt (150 g)
- Oliwa z oliwek - 1 łyżka (15 ml)
- Bulion warzywny - 1 szklanka (250 ml)
Przepis na kaszotto krok po kroku
Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż drobno pokrojoną cebulę. Dodaj pokrojoną w kostkę paprykę. Podsmaż przez 2 minuty, a następnie dodaj pokrojoną w plasterki cukinię.
Pieczarki obierz i pokrój w dość dużą kostkę, dodaj je do pozostałych składników na patelni.
Dodaj kaszę i podsmaż ją przez 2 minuty.
Zalej całość bulionem. Duś przez 15 minut, mieszając od czasu do czasu, by kasza nie przywarła do dna.
Dopraw solą, pieprzem, ziołami i czosnkiem.
Więcej informacji na temat kaszotta
Kaszotto jest naprawdę dobrym pomysłem na szybki, jednak bardzo zdrowy posiłek. Przygotowuje się go naprawdę bardzo prosto, z podstawowych produktów, a jego smak zachwyca wszystkich, którzy go spróbują. Kaszotto na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom zdrowego odżywiania, a także osobom na diecie roślinnej, którzy pragną odświeżyć nieco swoje menu. Ten przepis choć niezwykle łatwy pozwala przygotować wspaniałą potrawę, która jest niezwykle sycąca i bardzo smaczna.
Przepis na kaszotto, choć łatwy, nie oznacza że danie jest nudne. Wręcz przeciwnie, cała gama kolorów, faktur i smaków sprawia, że to danie jest niezwykle interesujące i przyciąga wzrok. Co więcej jest nie tylko piękne, ale również bardzo smaczne i zdrowe. Kasza gryczana, która stanowi jego bazę jest bogata w wiele różnych składników mineralnych i witamin. Jest świetnym źródłem witamin z grupy B, magnezu, potasu czy żelaza, pierwiastka, który jest niezwykle ważny w diecie wegetariańskiej. Kasza ma również sporo błonnika, dzięki czemu ma mniejszy indeks glikemiczny i wpływa na usprawnienie procesów trawienia. Kasza ta powinna jak najczęściej pojawiać się w menu, dlatego warto skorzystać z tego przepisu, który w bardzo smaczny sposób pozwala wpleść ją do swojego jadłospisu.
Kaszotto to idealny pomysł na pyszny obiad, lunch czy kolację. Można jeść je na zimno i na ciepło, dlatego będzie dobry posiłkiem do wzięcia na wynos. Sprawdzi się jako przekąska do szkoły czy pracy.
To kaszotto wegetariańskie nie zawiera mięsa, jednak wcale nie brakuje mu białka. To ze względu na połączenie kaszy z serem, dzięki czemu nie trzeba się martwić o niedobór tego składnika w tym daniu.
Kaszotto z kaszy gryczanej jest niezwykle smaczne i będzie idealnym pomysłem na posiłek dla całej rodziny. Jest to dnie bardzo lekkie, choć niezwykle sycące ze względu na duży udział wysokobłonnikowej kaszy i warzyw, a także białka z sera. Na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom szybkich rozwiązań w kuchni. Kaszotto z warzywami w opcji wege smakuje i wygląda naprawdę świetnie, a przy tym jest bardzo zdrowe.
Alergeny w kaszotcie
Lista alergenów dla kaszotta przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser parmezan
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- bulion warzywny
Wartości odżywcze kaszotta
Kaszotto to dobry pomysł na zdrowy posiłek. Kasza gryczana jest świetnym źródłem błonnika, a także witamin z grupy B, czy żelaza, magnezu i potasu. To świetny sposób na przemycenie do swojej diety dużej ilości warzyw.
Energia i białka
(341g)
Węglowodany
(341g)
Tłuszcze
(341g)
Witaminy
(341g)
Składniki mineralne
(341g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.