Kapusta z boczkiem

Opublikowano: 10.03.2022 r., 17:28 | Autor: Joanna Płaza
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kapusta i boczek w miseczce
Kapusta z boczkiem
Wypróbuj sprawdzony i łatwy przepis na wyśmienitą kapustę z boczkiem. Pyszna, duszona kapusta z dodatkiem boczku i koperku to fajny dodatek do obiadu.
Przygotowanie 20 min
Czas duszenia 40 min
226 kcal
Kcal w porcji
280 g
Wielkość porcji
15
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Młoda kapusta - 1 mała sztuka (1000 g)
  • Boczek wędzony bez kości (100 g)
  • Olej rzepakowy - 2 łyżki (24 ml)
  • Koperek - 4 łyżeczki (16 g)
  • Cebula - 1 mała (50 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
Sprzęt kuchenny
garnek

Przepis na kapustę z boczkiem krok po kroku

W garnku rozgrzej olej.

Na oleju podsmaż drobno pokrojoną cebulę i boczek pokrojony w kostkę.

Do garnka dodaj posiekaną kapustę.

Do kapusty dodaj 0,5 łyżeczki soli, dużą szczyptę pieprzu, mały liść laurowy i 1 ziele angielskie.

Duś na małym ogniu około 20 minut.

Dodaj koperek i wymieszaj.

Jak oceniasz przepis na kapustę z boczkiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,5% osób

Więcej informacji na temat kapusty z boczkiem

Kapusta z boczkiem to popularne danie, które najczęściej jest przygotowywane z użyciem kapusty młodej. Duszona młoda kapusta biała z boczkiem i koperkiem to dla wielu osób nieodłączny smak wiosny i lata.

Duszona młoda kapusta to łatwe i pyszne danie z wykorzystaniem łatwo dostępnych składników, które w sezonie są tanie. Do przygotowania dania wystarczy młoda kapusta, cebula, odrobina oleju, kawałek boczku wędzonego, dużo koperku oraz podstawowe przyprawy, takie jak liść laurowy, ziele angielski, sól i pieprz. Młoda kapusta jest gotowa w kilka minut, nie dolewaj do niej wody i próbuj jej co jakiś czas, bo wystarczy tylko kilka minut aby się rozgotowała. Młoda kapusta zawiera sporo wody, którą oddaje w trakcie gotowania po dodaniu soli. Przez to kapusta się kurczy. Podczas gotowania kapusty nie przykrywaj jej także, przykrycie kapusty w trakcie duszenia powoduje, że cała woda pozostaje w garczku, zamiast odparowywać. Jeśli w kapuście zostanie większa ilość wody, warto przygotować zasmażkę. Próba jej odparowania może skończyć się rozgotowanie kapusty. Kapusta gotowana z boczkiem świetnie smakuje jako samodzielne danie. Ale możesz ją podać również z dodatkiem młodych ziemniaków, kotletów z kurczaka, kotletów schabowych, kotletów mielonych czy jajka sadzonego. To są klasyczne połączenia, które najczęściej są wykorzystywane do komponowania głównego posiłku z duszoną młodą kapustą. Przepis na młodą kapustę z koperkiem i boczkiem jest bardzo łatwy i szybki w przygotowaniu a danie niezwykle smaczne. W okresie najlepszej dostępności młodej kapusty warto je przygotować i zaserwować rodzinie. Jak zrobić młodą kapustę z boczkiem dowiesz się z dokładnego przepisu, gdzie każdy etap przygotowania został szczegółowo wyjaśniony.

Duszona kapusta z boczkiem to smaczne i łatwe danie. Przygotujesz je w kilka minut oraz możesz wykorzystać jako samodzielne danie lub jako smaczny dodatek do dania głównego. Delikatna kapusta z dodatkiem wędzonego boczku to najpopularniejsze danie w okresie wiosenno-letnim.

Alergeny w kapuście z boczkiem

Lista alergenów dla kapusty z boczkiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na kapustę z boczkiem

Wartości odżywcze kapusty z boczkiem

na 100g gotowej potrawy

Kapusta z boczkiem to fajna propozycja na smaczny i zdrowy dodatek do obiadu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(280g)
Energia (kcal)
80.75
226.09
Białko (g)
4.02
11.25

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(280g)
Węglowodany (g)
5.50
15.41
Węglowodany przyswajalne (g)
3.30
9.25
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.20
6.16

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(280g)
Tłuszcz (g)
5.07
14.19
Tłuszcze nasycone (g)
1.33
3.72
Tłuszcze nienasycone (g)
3.74
10.48
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.66
7.46
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.08
3.02
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: boczek wędzony bez kości.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(280g)
Witamina A (µg (mcg))
10.32
28.88
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.15
0.43
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.09
0.26
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
32.21
90.19
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.03
0.09
Retinol (µg (mcg))
0.92
2.59
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.10
0.28
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.06
0.16
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.10
3.08
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
38.95
109.06
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(280g)
Sód (mg)
157.63
441.36
Potas (mg)
200.85
562.37
Wapń (mg)
38.30
107.24
Fosfor (mg)
56.56
158.37
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
13.85
38.78
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.57
1.60
Cynk (mg)
0.43
1.20
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.03
0.08
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny kapusty z boczkiem 15
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kapusty z boczkiem

Koszt składników
28.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Młoda kapusta
1000 g
1 mała sztuka
12.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
12.00
Za 1000 g
Boczek wędzony bez kości
100 g
4.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
4.50
Za 100 g
Olej rzepakowy
24 ml
2 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.17
Za 24 ml
Koperek
16 g
4 łyżeczki
2.00
Za 60,0 g
Liczba opakowań 1
0.53
Za 16 g
Cebula
50 g
1 mała
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 50 g
Koszt składników
28.50