Przepis na pieczony boczek krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, papryka słodka
To będzie niezbędne
piekarnik, duża miska, praska do czosnku

Boczek umyj i osusz. Czosnek obierz i drobno posiekaj.

Boczek ułóż na blasze do pieczenia, obficie dopraw. Zawiń ciasno w roladę i zawiń sznurkiem. Rozsmaruj czosnek.

Ułóż w naczyniu żaroodpornym i podlej piwem.

Piecz w piekarniku w temperaturze 180 st. C przez około 1,5 h, co jakiś czas obracając na inną stronę.

pieczony boczek
pieczony boczek
Koszt przygotowania dania
43.85 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
315 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
10

Pieczony boczek - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o pieczonym boczku

Pieczony boczek to potrawa, która wielu z nas zapewne kojarzy się z tradycyjną, staropolską kuchnią. Przygotowywała je niejedna babcia, czy mama, zarówno na święta, jak i bez większej okazji. Jeśli zastanawiasz się jak zrobić pieczony boczek, aby był pyszny, chrupiący i soczysty koniecznie poznaj nasz przepis, który będzie dla Ciebie świetną inspiracją i wskazówką. Przepis na pieczony boczek jest prostszy, niż mogłoby się wydawać. Co więcej, daje wiele możliwości do własnych modyfikacji wedle indywidualnych upodobań i przyzwyczajeń smakowych. Kluczem do udanego dania jest odpowiedni dobór przypraw, które możesz dobierać zgodnie ze swoim gustem. My przedstawiamy wersję boczku pieczonego w całości z dodatkiem dużej ilości czosnku, majeranku, podlanego piwem. To świetny pomysł na dodatek do chleba, zup, sałatek. Sprawdzi się zarówno od święta, jak i bez okazji. Jeśli lubisz bardziej pikantne, wyraziste smaki możesz dodać ostrą paprykę mieloną lub papryczki chilli. Chociaż piwo nadaje mięsu wyjątkowego posmaku nie jest ono elementem obowiązkowym. Jeśli w Twojej rodzinie znajdują się dzieci lub kobiety w ciąży, koniecznie zrezygnuj z jego dodatku, pieczony boczek również będzie smaczny, a odpowiedni dla wszystkich. Ważny jest również odpowiedni czas pieczenia, aby boczek był soczysty, a nie wysuszony. Ile czasu piec boczek w piekarniku? Optymalny czas to około półtorej godziny. Boczek możesz upiec również w rękawie, dzięki czemu odparuje z niego mniej wody i zmniejszysz ryzyko przypalenia. Jeśli jesteś miłośnikiem dań mięsnych, pieczony boczek przygotowany według naszego przepisu na pewno trafi w Twoje gusta i zostanie z Tobą na długo. Pamiętaj jednak, że boczek zaliczany jest do bardzo tłustych mięs, dlatego, jeśli stanie się częstym elementem twojej diety, może się okazać, że przekroczysz swoje dzienne zapotrzebowanie kaloryczne, a to może doprowadzić do problemów z nadmierną masą ciała. Nie bez znaczenia jest również zawarta w nich wysoka ilość nasyconych kwasów tłuszczowych, które w nadmiarze zwiększają ryzyko między innymi chorób sercowo-naczyniowych. Dlatego, zadbaj o to, aby Twoja całościowa dieta była zdrowa i dobrze zbilansowana, a pieczony boczek był jedynie jej okazjonalnym elementem.

Wartości odżywcze pieczonego boczku

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kalorie)
315.54 kcal
315.54 kcal
Białko
10.88 g
10.88 g

Węglowodany w pieczonym boczku

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany
1.22 g
1.22 g
Węglowodany przyswajalne
1.16 g
1.16 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.06 g
0.06 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz
28.89 g
28.89 g
Tłuszcze nasycone
12.02 g
12.02 g
Tłuszcze nienasycone
16.86 g
16.86 g
Tłuszcze jednonasycone
12.37 g
12.37 g
Tłuszcze wielonasycone
4.49 g
4.49 g
Tłuszcze trans
0.12 g
0.12 g
Cholesterol
51.36 mg
51.36 mg

Witaminy w przepisie na pieczony boczek

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina A
8.56 µg (mcg)
8.56 µg (mcg)
Witamina B6
0.25 mg
0.25 mg
Witamina B12
0.39 µg (mcg)
0.39 µg (mcg)
Witamina C
0.85 mg
0.85 mg
Witamina D
0.31 µg (mcg)
0.31 µg (mcg)
Witamina E
0.34 mg
0.34 mg
Retinol
8.56 µg (mcg)
8.56 µg (mcg)
Tiamina
0.23 mg
0.23 mg
Ryboflawina
0.07 mg
0.07 mg
Niacyna
3.22 mg
3.22 mg
Foliany
1.25 µg (mcg)
1.25 µg (mcg)
Beta karoten
0.14 µg (mcg)
0.14 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na pieczony boczek

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód
585.68 mg
585.68 mg
Potas
171.43 mg
171.43 mg
Wapń
10.38 mg
10.38 mg
Fosfor
135.68 mg
135.68 mg
Magnez
11.77 mg
11.77 mg
Żelazo
0.35 mg
0.35 mg
Cynk
0.92 mg
0.92 mg
Miedź
0.05 mg
0.05 mg
Mangan
0.06 mg
0.06 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny pieczonego boczku 10
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w pieczonym boczku

Lista alergenów dla pieczonego boczku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Piwo jasne

Cena przygotowania pieczonego boczku

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Boczek surowy
1000 g
4.00
Za 100.0 g
Liczba opakowań 10
40.00
Za 1000 g
Czosnek
35 g
7 ząbków
3.00
Za 50.0 g
Liczba opakowań 1
2.10
Za 35 g
Piwo jasne
250 ml
1 szklanka
3.50
Za 500.0 ml
Liczba opakowań 1
1.75
Za 250 ml
Koszt składników
46.50
Jak oceniasz przepis na pieczony boczek
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92.0% osób