Pieczony boczek
- Boczek surowy (1000 g)
- Czosnek - 7 ząbków (35 g)
- Piwo jasne - 1 szklanka (250 ml)
Przepis na pieczony boczek krok po kroku
Boczek umyj i osusz. Czosnek obierz i drobno posiekaj.
Boczek ułóż na blasze do pieczenia, obficie dopraw. Zawiń ciasno w roladę i zawiń sznurkiem. Rozsmaruj czosnek.
Ułóż w naczyniu żaroodpornym i podlej piwem.
Piecz w piekarniku w temperaturze 180 st. C przez około 1,5 h, co jakiś czas obracając na inną stronę.
Więcej informacji na temat pieczonego boczku
Pieczony boczek to potrawa, która wielu z nas zapewne kojarzy się z tradycyjną, staropolską kuchnią. Przygotowywała je niejedna babcia, czy mama, zarówno na święta, jak i bez większej okazji. Jeśli zastanawiasz się jak zrobić pieczony boczek, aby był pyszny, chrupiący i soczysty koniecznie poznaj nasz przepis, który będzie dla Ciebie świetną inspiracją i wskazówką. Przepis na pieczony boczek jest prostszy, niż mogłoby się wydawać. Co więcej, daje wiele możliwości do własnych modyfikacji wedle indywidualnych upodobań i przyzwyczajeń smakowych. Kluczem do udanego dania jest odpowiedni dobór przypraw, które możesz dobierać zgodnie ze swoim gustem. My przedstawiamy wersję boczku pieczonego w całości z dodatkiem dużej ilości czosnku, majeranku, podlanego piwem. To świetny pomysł na dodatek do chleba, zup, sałatek. Sprawdzi się zarówno od święta, jak i bez okazji. Jeśli lubisz bardziej pikantne, wyraziste smaki możesz dodać ostrą paprykę mieloną lub papryczki chilli. Chociaż piwo nadaje mięsu wyjątkowego posmaku nie jest ono elementem obowiązkowym. Jeśli w Twojej rodzinie znajdują się dzieci lub kobiety w ciąży, koniecznie zrezygnuj z jego dodatku, pieczony boczek również będzie smaczny, a odpowiedni dla wszystkich. Ważny jest również odpowiedni czas pieczenia, aby boczek był soczysty, a nie wysuszony. Ile czasu piec boczek w piekarniku? Optymalny czas to około półtorej godziny. Boczek możesz upiec również w rękawie, dzięki czemu odparuje z niego mniej wody i zmniejszysz ryzyko przypalenia. Jeśli jesteś miłośnikiem dań mięsnych, pieczony boczek przygotowany według naszego przepisu na pewno trafi w Twoje gusta i zostanie z Tobą na długo. Pamiętaj jednak, że boczek zaliczany jest do bardzo tłustych mięs, dlatego, jeśli stanie się częstym elementem twojej diety, może się okazać, że przekroczysz swoje dzienne zapotrzebowanie kaloryczne, a to może doprowadzić do problemów z nadmierną masą ciała. Nie bez znaczenia jest również zawarta w nich wysoka ilość nasyconych kwasów tłuszczowych, które w nadmiarze zwiększają ryzyko między innymi chorób sercowo-naczyniowych. Dlatego, zadbaj o to, aby Twoja całościowa dieta była zdrowa i dobrze zbilansowana, a pieczony boczek był jedynie jej okazjonalnym elementem.
Alergeny w pieczonym boczku
Lista alergenów dla pieczonego boczku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
- Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Piwo jasne
Wartości odżywcze pieczonego boczku
Boczek to stosunkowo kaloryczne i tłuste mięso, dlatego powinien być okazjonalnym, a nie stałym elementem diety.
Energia i białka
(100g)
Węglowodany
(100g)
Tłuszcze
(100g)
Witaminy
(100g)
Składniki mineralne
(100g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.