Przepis na bucatini krok po kroku

Składniki dla 1 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryczka chilli świeża, chilli, papryka ostra, czosnek
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek

Cebulę drobno posiekaj, boczek, salami i szynkę pokrój w kostkę.

Na dnie garnka rozgrzej oliwę, dodaj cebulę i mięso. Podsmażaj do zarumienienia, co jakiś czas mieszając.

Dodaj pomidory, wymieszaj i dopraw.

Makaron ugotuj al. dente. Odcedź i dodaj do garnka z sosem.

Wymieszaj i podawaj posypane tartym serem.

bucatini
bucatini
Koszt przygotowania dania
14.57 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
724 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
60

Bucatini - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o bucatini

Bucatini, inaczej zwany również perciatelli, lub spaghetti z dziurką, to jeden z ponad setki rodzajów włoskich makaronów. Pochodzi z Włoch środkowych, głównie z okolic Rzymu. Wyróżnia go charakterystyczny kształt, który na pierwszy rzut oka przypomina wszystkim dobrze znane spaghetti. Jest jednak zdecydowanie grubszy i posiada niewielki otwór na całej długości – stąd pochodzi jego nazwa, ponieważ „buco” po włosku oznacza „dziura”. Makaron bucatini, podobnie jak większość makaronów, przygotowywany jest z pszenicy durum. Makaron bucatini wykorzystywany jest do zup, niektórych sałatek, najczęściej jest jednak podstawą dań z sosem. Najpopularniejszy przepis na bucatini to Bucatini all’Amatriciana, które przygotowuje się z sosu pomidorowego, dużej ilości czosnku oraz mięsa – najczęściej boczku i szynki długo dojrzewającej. To dość popularne włoskie danie, które świetnie sprawdzi się na obiad, dla wszystkich miłośników makaronów. Jest świetną alternatywą dla makaronu spaghetti ala bolognese. Jeśli zastanawiasz się jak zrobić bucatini koniecznie poznaj nasz pomysł na prosty przepis z jego wykorzystaniem, który będzie dla Ciebie świetną inspiracją i wskazówką. Do przygotowania tego dania potrzebne Ci będą makaron, sos pomidorowy (przecier lub passatta, ewentualnie pomidory z puszki), boczek, szynka parmeńska, czosnek oraz duża ilość świeżych i suszonych przypraw. Ugotowanie tego dania jest naprawdę proste i z pewnością sobie z nim poradzisz, nawet nie mając większego doświadczenia w kuchni. Koniecznie czytaj dalej, aby poznać szczegółowych przepis i dowiedzieć się jak krok po kroku przygotować ten pyszny włoski posiłek, który sprawdzi się na obiad dla całej rodziny, jak również jako kolacja dla znajomych i przyjaciół. Oczywiście, makaron bucatini możesz podać z dowolnym innym sosem, na przykład bolognese, carbonara, czy z pesto. W każdej formie będzie przepyszny. Pamiętaj jedynie, aby ugotować go al. dente – będzie miał wtedy mniejszy indeks glikemiczny.

Wartości odżywcze bucatini

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(400g)
Energia (kalorie)
181.04 kcal
724.15 kcal
Białko
8.76 g
35.05 g

Węglowodany w bucatini

Na 100g
Na porcję
(400g)
Węglowodany
22.16 g
88.65 g
Węglowodany przyswajalne
20.25 g
81.02 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.91 g
7.63 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(400g)
Tłuszcz
6.75 g
27.01 g
Tłuszcze nasycone
3.32 g
13.29 g
Brak danych dla: makaron bucatini.
czytaj dalej
Cholesterol
15.79 mg
63.17 mg

Witaminy w przepisie na bucatini

Na 100g
Na porcję
(400g)
Witamina A
16.27 µg (mcg)
65.07 µg (mcg)
Brak danych dla: makaron bucatini.
czytaj dalej
Witamina C
4.94 mg
19.76 mg
Retinol
10.61 µg (mcg)
42.44 µg (mcg)
Brak danych dla: makaron bucatini.
czytaj dalej
Beta karoten
66.21 µg (mcg)
264.83 µg (mcg)
Brak danych dla: makaron bucatini.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na bucatini

Na 100g
Na porcję
(400g)
Sód
374.40 mg
1497.61 mg
Wapń
76.66 mg
306.63 mg
Żelazo
0.76 mg
3.03 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny bucatini 60
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w bucatini

Lista alergenów dla bucatini przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • makaron bucatini
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser parmezan

Cena przygotowania bucatini

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Makaron bucatini
100 g
19.00
Za 500.0 g
Liczba opakowań 1
3.80
Za 100 g
Cebula
25 g
1/4 sztuki
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.07
Za 25 g
Oliwa z oliwek
5 ml
1 łyżeczka
20.00
Za 500.0 ml
Liczba opakowań 1
0.20
Za 5 ml
Boczek surowy
15 g
1 plaster
4.00
Za 100.0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 15 g
Salami popularne
15 g
3 plastry
6.00
Za 100.0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 15 g
Szynka parmeńska
30 g
1 plaster
14.00
Za 80.0 g
Liczba opakowań 1
5.25
Za 30 g
Pomidory w puszce
200 g
2.30
Za 400.0 g
Liczba opakowań 1
1.15
Za 200 g
Ser parmezan
20 g
6.50
Za 50.0 g
Liczba opakowań 1
2.60
Za 20 g
Koszt składników
74.80
Jak oceniasz przepis na bucatini
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92.6% osób