Przepis na szparagi z boczkiem krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka

Szparagi umyj i odetnij zdrewniałe końcówki.

Można to zrobić, także naginając warzywo miejsce, w którym pęknie, nie nadaje się do spożycia.

Szparagi owiń boczkiem.

Rozgrzej masło na patelni i smaż szparagi przez 2-3 minuty na dużym ogniu.

Wlej śmietanę i gotuj jeszcze 2-3 minuty.

Dopraw całość solą i pieprzem.

Podawaj na dużym talerzu.

Często zadawane pytania

Szparagi z boczkiem ułożone na drewnianej desce do krojenia.
Szparagi z boczkiem
Koszt przygotowania dania
32.80 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
536 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
26

Szparagi z boczkiem - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o szparagach z boczkiem

Szparagi z boczkiem to bardzo dobry pomysł na pyszne danie dla całej rodziny. Szparagi w boczku podać można na śniadanie. Świetnie sprawdzą się także jako dodatek do obiadu. Szparagi są warzywem sezonowym, możemy je kupić w sklepie od maja do czerwca. Warto skorzystać ze świeżych szparagów. Mrożone nadają się jedynie jako dodatek do zupy krem. Przepis na szparagi z boczkiem jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: szparagi, boczek wędzony, masło klarowane, śmietana kremówka, sól, pieprz.

Jak zrobić szparagi z boczkiem? Szparagi umyj i odetnij zdrewniałe końcówki. Można to zrobić, także naginając warzywo miejsce, w którym pęknie, nie nadaje się do spożycia. Szparagi owiń boczkiem. Rozgrzej masło na patelni i smaż szparagi przez 2-3 minuty na dużym ogniu. Wlej śmietanę i gotuj jeszcze 2-3 minuty. Dopraw całość solą i pieprzem. Podawaj na dużym talerzu.

Boczek wieprzowy jest mięsem o dużej zawartości tłuszczu. Zawiera również łatwo przyswajalne białko zwierzęce. Jest źródłem wapnia, magnezu i fosforu. Wapń jest bardzo ważnym minerałem odpowiadającym za prawidłową budowę kości i zębów. Magnez natomiast odgrywa ważną rolę w prawidłowym skurczu mięśni. Pamiętaj, aby wybierać mięso dobrej jakości z chowu bez antybiotyków. Wybierając boczek, staraj się wybierać ten z większą zawartością mięsa. Białko ma bardzo ważny wpływ na nasz organizm. Białko jest składnikiem wielu enzymów w naszym organizmie, bierze udział w szeregach reakcji odpowiadających za metabolizm. Jest także potrzebne do budowy komórek naszego ciała. Dlatego powinniśmy dbać o prawidłową podaż tego makroskładnika.

Podsumowując pyszne szparagi to prosty przepis na smaczne i orzeźwiające danie. Szparagi można podać także na imprezę. Szparagi powinny być przygotowane w wersji al dente. Warzywo najlepiej smakuje, gdy jest lekko chrupiące. Szparagi są dobre do spożycia od razu po przygotowaniu. Nie powinno się ich przechowywać w lodówce, lecz zrobić na świeżo.

Wartości odżywcze szparagów z boczkiem

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(230g)
Energia (kalorie)
233.12 kcal
536.18 kcal
Białko
11.83 g
27.20 g

Węglowodany w szparagach z boczkiem

Na 100g
Na porcję
(230g)
Węglowodany
2.91 g
6.69 g
Węglowodany przyswajalne
1.84 g
4.22 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.07 g
2.46 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(230g)
Tłuszcz
19.44 g
44.72 g
Tłuszcze nasycone
11.17 g
25.70 g
Tłuszcze nienasycone
8.27 g
19.01 g
Tłuszcze jednonasycone
6.19 g
14.23 g
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
2.08 g
4.78 g
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cholesterol
43.47 mg
99.98 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na szparagi z boczkiem

Na 100g
Na porcję
(230g)
Witamina A
64.63 µg (mcg)
148.66 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B6
0.21 mg
0.49 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B12
0.34 µg (mcg)
0.79 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina C
2.86 mg
6.57 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina D
0.12 µg (mcg)
0.28 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina E
0.27 mg
0.62 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Retinol
44.45 µg (mcg)
102.23 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tiamina
0.24 mg
0.56 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.14 mg
0.33 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Niacyna
3.70 mg
8.52 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Foliany
26.71 µg (mcg)
61.44 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Beta karoten
238.76 µg (mcg)
549.14 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na szparagi z boczkiem

Na 100g
Na porcję
(230g)
Sód
517.21 mg
1189.58 mg
Potas
257.29 mg
591.76 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń
17.08 mg
39.29 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor
146.78 mg
337.58 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Magnez
16.76 mg
38.54 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo
1.38 mg
3.18 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk
1.22 mg
2.80 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Miedź
0.13 mg
0.30 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny szparagów z boczkiem 26
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w szparagach z boczkiem

Lista alergenów dla szparagów z boczkiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 30%
    • Masło

Cena przygotowania szparagów z boczkiem

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Szparagi
500 g
około 15 sztuk
16.00
Za 500.0 g
Liczba opakowań 1
16.00
Za 500 g
Boczek wędzony bez kości
300 g
4.50
Za 100.0 g
Liczba opakowań 3
13.50
Za 300 g
Śmietanka kremowa 30%
120 g
pół szklanki
3.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
1.80
Za 120 g
Masło
60 g
5.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 60 g
Koszt składników
37.50
Jak oceniasz przepis na szparagi z boczkiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób