Szparagi z boczkiem

Opublikowano: 28.04.2022 r., 9:03 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Szparagi owinięte boczkiem na desce
Szparagi z boczkiem
Szparagi z boczkiem to wspaniała propozycja na pyszne danie. Szparagi podać można na śniadanie jako dodatek do jajek. Koniecznie wypróbuj nasz przepis na pyszne szparagi z boczkiem.
Przygotowanie 5 min
Smażenie 10 min
536 kcal
Kcal w porcji
230 g
Wielkość porcji
26
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Szparagi - około 15 sztuk (500 g)
  • Boczek wędzony bez kości (300 g)
  • Śmietanka kremowa 30% - pół szklanki (120 g)
  • Masło (60 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka

Przepis na szparagi z boczkiem krok po kroku

Szparagi umyj i odetnij zdrewniałe końcówki.

Można to zrobić, także naginając warzywo miejsce, w którym pęknie, nie nadaje się do spożycia.

Szparagi owiń boczkiem.

Rozgrzej masło na patelni i smaż szparagi przez 2-3 minuty na dużym ogniu.

Wlej śmietanę i gotuj jeszcze 2-3 minuty.

Dopraw całość solą i pieprzem.

Podawaj na dużym talerzu.

Jak oceniasz przepis na szparagi z boczkiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,4% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat szparagów z boczkiem

Szparagi z boczkiem to bardzo dobry pomysł na pyszne danie dla całej rodziny. Szparagi w boczku podać można na śniadanie. Świetnie sprawdzą się także jako dodatek do obiadu. Szparagi są warzywem sezonowym, możemy je kupić w sklepie od maja do czerwca. Warto skorzystać ze świeżych szparagów. Mrożone nadają się jedynie jako dodatek do zupy krem. Przepis na szparagi z boczkiem jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: szparagi, boczek wędzony, masło klarowane, śmietana kremówka, sól, pieprz.

Jak zrobić szparagi z boczkiem? Szparagi umyj i odetnij zdrewniałe końcówki. Można to zrobić, także naginając warzywo miejsce, w którym pęknie, nie nadaje się do spożycia. Szparagi owiń boczkiem. Rozgrzej masło na patelni i smaż szparagi przez 2-3 minuty na dużym ogniu. Wlej śmietanę i gotuj jeszcze 2-3 minuty. Dopraw całość solą i pieprzem. Podawaj na dużym talerzu.

Boczek wieprzowy jest mięsem o dużej zawartości tłuszczu. Zawiera również łatwo przyswajalne białko zwierzęce. Jest źródłem wapnia, magnezu i fosforu. Wapń jest bardzo ważnym minerałem odpowiadającym za prawidłową budowę kości i zębów. Magnez natomiast odgrywa ważną rolę w prawidłowym skurczu mięśni. Pamiętaj, aby wybierać mięso dobrej jakości z chowu bez antybiotyków. Wybierając boczek, staraj się wybierać ten z większą zawartością mięsa. Białko ma bardzo ważny wpływ na nasz organizm. Białko jest składnikiem wielu enzymów w naszym organizmie, bierze udział w szeregach reakcji odpowiadających za metabolizm. Jest także potrzebne do budowy komórek naszego ciała. Dlatego powinniśmy dbać o prawidłową podaż tego makroskładnika.

Podsumowując pyszne szparagi to prosty przepis na smaczne i orzeźwiające danie. Szparagi można podać także na imprezę. Szparagi powinny być przygotowane w wersji al dente. Warzywo najlepiej smakuje, gdy jest lekko chrupiące. Szparagi są dobre do spożycia od razu po przygotowaniu. Nie powinno się ich przechowywać w lodówce, lecz zrobić na świeżo.

Alergeny w szparagach z boczkiem

Lista alergenów dla szparagów z boczkiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 30%
    • Masło

Wartości odżywcze szparagów z boczkiem

na 100g gotowej potrawy

Szparagi z boczkiem to danie zawierające dużą ilość błonnika pokarmowego. Jest także świetnym źródłem białka. Szparagi zawierają dużą ilość składników mineralnych oraz witamin.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(230g)
Energia (kcal)
233.12
536.18
Białko (g)
11.83
27.20

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(230g)
Węglowodany (g)
2.91
6.69
Węglowodany przyswajalne (g)
1.84
4.22
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.07
2.46

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(230g)
Tłuszcz (g)
19.44
44.72
Tłuszcze nasycone (g)
11.17
25.70
Tłuszcze nienasycone (g)
8.27
19.01
Tłuszcze jednonasycone (g)
6.19
14.23
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.08
4.78
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
43.47
99.98
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(230g)
Witamina A (µg (mcg))
64.63
148.66
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.21
0.49
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.34
0.79
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
2.86
6.57
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.12
0.28
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.27
0.62
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
44.45
102.23
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.24
0.56
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.14
0.33
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
3.70
8.52
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
26.71
61.44
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
238.76
549.14
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(230g)
Sód (mg)
517.21
1189.58
Potas (mg)
257.29
591.76
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
17.08
39.29
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
146.78
337.58
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Magnez (mg)
16.76
38.54
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.38
3.18
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk (mg)
1.22
2.80
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.13
0.30
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny szparagów z boczkiem 26
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania szparagów z boczkiem

Koszt składników
37.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Szparagi
500 g
około 15 sztuk
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
16.00
Za 500 g
Boczek wędzony bez kości
300 g
4.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 3
13.50
Za 300 g
Śmietanka kremowa 30%
120 g
pół szklanki
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.80
Za 120 g
Masło
60 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 60 g
Koszt składników
37.50