Przepis na kapustę z boczkiem krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
To będzie niezbędne
garnek

W garnku rozgrzej olej.

Na oleju podsmaż drobno pokrojoną cebulę i boczek pokrojony w kostkę.

Do garnka dodaj posiekaną kapustę.

Do kapusty dodaj 0,5 łyżeczki soli, dużą szczyptę pieprzu, mały liść laurowy i 1 ziele angielskie.

Duś na małym ogniu około 20 minut.

Dodaj koperek i wymieszaj.

Kapusta z boczkiem podana w czarnej miseczce na drewnianym blacie.
Kapusta z boczkiem
Koszt przygotowania dania
17.35 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
226 kcal
Liczba alergenów w daniu
0
15

Kapusta z boczkiem - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o kapuście z boczkiem

Kapusta z boczkiem to popularne danie, które najczęściej jest przygotowywane z użyciem kapusty młodej. Duszona młoda kapusta biała z boczkiem i koperkiem to dla wielu osób nieodłączny smak wiosny i lata.

Duszona młoda kapusta to łatwe i pyszne danie z wykorzystaniem łatwo dostępnych składników, które w sezonie są tanie. Do przygotowania dania wystarczy młoda kapusta, cebula, odrobina oleju, kawałek boczku wędzonego, dużo koperku oraz podstawowe przyprawy, takie jak liść laurowy, ziele angielski, sól i pieprz. Młoda kapusta jest gotowa w kilka minut, nie dolewaj do niej wody i próbuj jej co jakiś czas, bo wystarczy tylko kilka minut aby się rozgotowała. Młoda kapusta zawiera sporo wody, którą oddaje w trakcie gotowania po dodaniu soli. Przez to kapusta się kurczy. Podczas gotowania kapusty nie przykrywaj jej także, przykrycie kapusty w trakcie duszenia powoduje, że cała woda pozostaje w garczku, zamiast odparowywać. Jeśli w kapuście zostanie większa ilość wody, warto przygotować zasmażkę. Próba jej odparowania może skończyć się rozgotowanie kapusty. Kapusta gotowana z boczkiem świetnie smakuje jako samodzielne danie. Ale możesz ją podać również z dodatkiem młodych ziemniaków, kotletów z kurczaka, kotletów schabowych, kotletów mielonych czy jajka sadzonego. To są klasyczne połączenia, które najczęściej są wykorzystywane do komponowania głównego posiłku z duszoną młodą kapustą. Przepis na młodą kapustę z koperkiem i boczkiem jest bardzo łatwy i szybki w przygotowaniu a danie niezwykle smaczne. W okresie najlepszej dostępności młodej kapusty warto je przygotować i zaserwować rodzinie. Jak zrobić młodą kapustę z boczkiem dowiesz się z dokładnego przepisu, gdzie każdy etap przygotowania został szczegółowo wyjaśniony.

Duszona kapusta z boczkiem to smaczne i łatwe danie. Przygotujesz je w kilka minut oraz możesz wykorzystać jako samodzielne danie lub jako smaczny dodatek do dania głównego. Delikatna kapusta z dodatkiem wędzonego boczku to najpopularniejsze danie w okresie wiosenno-letnim.

Wartości odżywcze kapusty z boczkiem

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(280g)
Energia (kalorie)
80.75 kcal
226.09 kcal
Białko
4.02 g
11.25 g

Węglowodany w kapuście z boczkiem

Na 100g
Na porcję
(280g)
Węglowodany
5.50 g
15.41 g
Węglowodany przyswajalne
3.30 g
9.25 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
2.20 g
6.16 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(280g)
Tłuszcz
5.07 g
14.19 g
Tłuszcze nasycone
1.33 g
3.72 g
Tłuszcze nienasycone
3.74 g
10.48 g
Tłuszcze jednonasycone
2.66 g
7.46 g
Tłuszcze wielonasycone
1.08 g
3.02 g
Tłuszcze trans
0.00 g
0.00 g
Brak danych dla: boczek wędzony bez kości.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na kapustę z boczkiem

Na 100g
Na porcję
(280g)
Witamina A
10.32 µg (mcg)
28.88 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.15 mg
0.43 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.09 µg (mcg)
0.26 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C
32.21 mg
90.19 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.03 µg (mcg)
0.09 µg (mcg)
Retinol
0.92 µg (mcg)
2.59 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.10 mg
0.28 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.06 mg
0.16 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
1.10 mg
3.08 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
38.95 µg (mcg)
109.06 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na kapustę z boczkiem

Na 100g
Na porcję
(280g)
Sód
157.63 mg
441.36 mg
Potas
200.85 mg
562.37 mg
Wapń
38.30 mg
107.24 mg
Fosfor
56.56 mg
158.37 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
13.85 mg
38.78 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
0.57 mg
1.60 mg
Cynk
0.43 mg
1.20 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.03 mg
0.08 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny kapusty z boczkiem 15
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w kapuście z boczkiem

Lista alergenów dla kapusty z boczkiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na kapustę z boczkiem

Cena przygotowania kapusty z boczkiem

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Młoda kapusta
1000 g
1 mała sztuka
12.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
12.00
Za 1000 g
Boczek wędzony bez kości
100 g
4.50
Za 100.0 g
Liczba opakowań 1
4.50
Za 100 g
Olej rzepakowy
24 ml
2 łyżki
7.00
Za 1000.0 ml
Liczba opakowań 1
0.17
Za 24 ml
Koperek
16 g
4 łyżeczki
2.00
Za 60.0 g
Liczba opakowań 1
0.53
Za 16 g
Cebula
50 g
1 mała
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 50 g
Koszt składników
28.50
Jak oceniasz przepis na kapustę z boczkiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób