Przepis na kapustę z boczkiem krok po kroku
- Młoda kapusta 1000 g 1 mała sztuka
- Boczek wędzony bez kości 100 g
- Olej rzepakowy 24 ml 2 łyżki
- Koperek 16 g 4 łyżeczki
- Cebula 50 g 1 mała
W garnku rozgrzej olej.
Na oleju podsmaż drobno pokrojoną cebulę i boczek pokrojony w kostkę.
Do garnka dodaj posiekaną kapustę.
Do kapusty dodaj 0,5 łyżeczki soli, dużą szczyptę pieprzu, mały liść laurowy i 1 ziele angielskie.
Duś na małym ogniu około 20 minut.
Dodaj koperek i wymieszaj.
-
Pieczony boczek
-
Boczek pieczony
-
Ciasto francuskie ze szpinakiem i boczkiem
-
Tarta ze szparagami w boczku z serem feta
-
Zupa kapuśniak
-
Śliwki w boczku
-
Bucatini
-
Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem
-
Zapiekanki z bagietki z boczkiem i serem
-
Szparagi z boczkiem
-
Skwarki
-
Boczek gotowany
-
Tarta dyniowa
-
Kapusta zasmażana z boczkiem
-
Babka ziemniaczana z boczkiem
-
Szparagi zawijane boczkiem
-
Boczek rolowany
-
Makaron z boczkiem
-
Potrawy z boczkiem

(liczba kalorii)
Kapusta z boczkiem - cechy przepisu
Więcej o kapuście z boczkiem
Kapusta z boczkiem to popularne danie, które najczęściej jest przygotowywane z użyciem kapusty młodej. Duszona młoda kapusta biała z boczkiem i koperkiem to dla wielu osób nieodłączny smak wiosny i lata.
Duszona młoda kapusta to łatwe i pyszne danie z wykorzystaniem łatwo dostępnych składników, które w sezonie są tanie. Do przygotowania dania wystarczy młoda kapusta, cebula, odrobina oleju, kawałek boczku wędzonego, dużo koperku oraz podstawowe przyprawy, takie jak liść laurowy, ziele angielski, sól i pieprz. Młoda kapusta jest gotowa w kilka minut, nie dolewaj do niej wody i próbuj jej co jakiś czas, bo wystarczy tylko kilka minut aby się rozgotowała. Młoda kapusta zawiera sporo wody, którą oddaje w trakcie gotowania po dodaniu soli. Przez to kapusta się kurczy. Podczas gotowania kapusty nie przykrywaj jej także, przykrycie kapusty w trakcie duszenia powoduje, że cała woda pozostaje w garczku, zamiast odparowywać. Jeśli w kapuście zostanie większa ilość wody, warto przygotować zasmażkę. Próba jej odparowania może skończyć się rozgotowanie kapusty. Kapusta gotowana z boczkiem świetnie smakuje jako samodzielne danie. Ale możesz ją podać również z dodatkiem młodych ziemniaków, kotletów z kurczaka, kotletów schabowych, kotletów mielonych czy jajka sadzonego. To są klasyczne połączenia, które najczęściej są wykorzystywane do komponowania głównego posiłku z duszoną młodą kapustą. Przepis na młodą kapustę z koperkiem i boczkiem jest bardzo łatwy i szybki w przygotowaniu a danie niezwykle smaczne. W okresie najlepszej dostępności młodej kapusty warto je przygotować i zaserwować rodzinie. Jak zrobić młodą kapustę z boczkiem dowiesz się z dokładnego przepisu, gdzie każdy etap przygotowania został szczegółowo wyjaśniony.
Duszona kapusta z boczkiem to smaczne i łatwe danie. Przygotujesz je w kilka minut oraz możesz wykorzystać jako samodzielne danie lub jako smaczny dodatek do dania głównego. Delikatna kapusta z dodatkiem wędzonego boczku to najpopularniejsze danie w okresie wiosenno-letnim.
Wartości odżywcze kapusty z boczkiem
Energia i białka
(280g)
Węglowodany w kapuście z boczkiem
(280g)
Tłuszcze
(280g)
Witaminy w przepisie na kapustę z boczkiem
(280g)
Składniki mineralne w przepisie na kapustę z boczkiem
(280g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w kapuście z boczkiem
Lista alergenów dla kapusty z boczkiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na kapustę z boczkiem